Софийски апелативен съд (САС) ще гледа на 23 май делото срещу бившата директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова. На 21 февруари в САС бе регистриран един фалстарт на делото. Причината за това бе, че не се явиха защитници на Николова. Тя самата също не беше в залата, но нейното явяване на втора инстанция не е задължително.

БГНЕС припомня, че делото стигна до този съд, след като първата инстанция, Софийският градски съд (СГС), осъди Виолета Николова на 5 години затвор. На 17 октомври миналата година СГС я призна за виновна за това, че през 2011 година като длъжностно лице – изпълнителен директор на Агенцията по вписванията е нарушила служебните си задължения и е присвоила сумата от 53 000 лева, поверени й да ги управлява.

Съдът лиши Николова и от правото да заема държавна или обществена длъжност, както и от правото да упражнява юридическа професия за срок от три години. Тогава градският съд я оправда по второто й повдигнато обвинение, за това, че заедно с друга подсъдима – Райна Иванова (директор на дирекцията „Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността” при Агенцията по вписванията) – на 29 декември 2011 г. са написали писмо до Министерството на правосъдието, в което удостоверили неверни обстоятелства.

Двете написали, че „за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение”. Целта е била да бъде използван този документ пред заместник-министъра на правосъдието, като доказателство за тези обстоятелства.

Съдебният състав с председател съдия Десислав Любомиров оправда преди месеци изцяло Райна Иванова, но осъди третото подсъдимо лице – Тотка Стоилова, която е финансов контрольор в Агенцията по вписванията, на две години условно лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Съдът й наложи и глоба от 3000 лева. Според съда и според прокуратурата тя не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова.

Бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена след разследване на БГНЕС заради това, че през 2011 г. сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията Николова сама призна, че през 2011 г. е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях си е дала сама.