Софийският апелативен съд (САС) оправда в четвъртък Октай Енимехмедов по обвинението, че е направил опит да убие с газов пистолет почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Това решение напълно потвърждава присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд (СГС). Потвърдено беше и решението на СГС, с което Енимехмедов бе осъден на три и половина години затвор за закана с убийство и хулиганство.

Присъдата на второинстанционния съд поставя в още по-неловка ситуация лидера на ДПС Лютви Местан, който остро нападна СГС за първото решение. От началото на делото отговорните фактори в ДПС твърдят, че срещу Ахмед Доган е извършен опит за убийство, но това така и не се доказва пред съда.

Местан дори атакува лично съдията от СГС Пенка Велинова за решението с думите: “Това не е упрек срещу съдебната власт, като цяло. Това е упрек, открит, искрен, неподкрепен, срещу облеченото в правни тоги пристрастие, срещу поръчителство, намерило своето покровителство, срещу отделни представители на Темида. Единствената утеха е, че съдебният процес не е завършил”.

След решението на САС “утехата” за Лютви Местан намалява, но все пак прокуратурата може да поиска от Върховния касационен съд да върне делото за ново разглеждане.

Присъдата на Енимехмедов драматично се размина с очакванията на държавното обвинение, което настоя по време на заключителните пледоарии той да лежи 17 години зад решетките, претендирайки, че е извършил опит за убийство. Мотивите бяха основани на заключенията от балистичната експертиза, според която той натиснал три пъти спусъка в опит да произведе изстрел.

Според друго комплексно съдебно-медицинско и балистично изследване уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход в няколко редки ситуации. Именно тези заключения на вещите лица станаха повод прокуратурата да промени в движение първоначално повдигнатото обвинение на Енимехмедов – за заплаха с убийство в опит за убийство.

Преквалификацията на делото бе направена под личния надзор на новоназначения тогава главен прокурор Сотир Цацаров, който в поредица медийни изяви обясняваше на обществото кое налага Енимехмедов да бъде обвинен в по-тежко престъпление. Дори се стигна до конфронтация между обвинител №1 и МВР, тъй като полицейските психолози, работещи по случая, заключиха набързо, че нападателят на Доган нямал намерение да го убива, а само да му покаже, че е уязвим.

Още по време на разследването ДПС многократно настояваше Енимехмедов да бъде обвинен точно за опит за убийство. В последствие детайлните експертизи показаха, че човек с газов пистолет може да убие някой, ако дулото на оръжието се намира на 1 см от жертвата. Пистолетът на Енимехмедов не се е намирал в никой момент на по-малко от 19 см от главата на Доган.