Около 180 хил. служители ще бъдат засегнати от административното повишаване с 4.2 на сто от 2015 г. на минималните осигурителни доходи за професии, където прагът на осигуровките не е пипан от 2011 г. Това съобщи вицепремиерът и министър на социалната политика Йордан Христосков пред БНТ, коментирайки, че в момента има браншове, в които квалифицирани специалисти се осигуряват на суми, близки до минималната работна заплата, която през годините е нараствала.

Вдигането на техните осигурителни прагове ще струва на бизнеса около 70 млн. лева заедно с осигуровките. На фона на 15 млрд. лева разходи за заплати в реалния сектор тази сума е незначителна, смята Христосков.

Въвеждането на изискуеми години за пенсиониране на полицаите е един от многото варианти, които са обсъждани в Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система в социалното министерство.

“Този съвет има за задача на експертна основна да предложи различни варианти за стабилизиране на осигурителната система на следващото правителство“, припомни министърът. Той покани двама експерти от Синдикалната федерация на служителите в министерството на вътрешните работи да участват в четвъртък на редовното заседание на съвета. “Предложението за промяна на условията за пенсиониране е в отговор и на препоръки от Европейската комисия и Международния валутен фонд“, уточни Христосков.

Той заяви, че с въвеждането на възраст за пенсиониране на служителите от специалните ведомства ще се гарантира тяхната защита от политически уволнения. При сегашното положение те се пенсионират, преди да са навършили 50 години, и стават охрана на складове и банки, вместо да продължат да използват високата си и скъпо струваща квалификация в МВР, посочи още министърът.