Гъвкавите форми на пенсиониране, сред които и ранното, обещавани от БСП предизборно и записани в програмата на правителството, остават в теорията на вероятностите.

Това стана ясно от думите на ресорния министър Хасан Адемов пред бТВ, след като преди две седмици промените в Кодекса за социално осигуряване в тази посока бяха окончателно отхвърлени.

Според него пенсионната система в последните години е използвана за решаването на проблемите в други сектори, което поставя под съмнение фискалната стабилност на държавата.

“Ако имаме проблеми на пазара на труда и продължим с ранното пенсиониране, ще изпаднем в ситуацията да не плащаме и този нисък размер на пенсиите. Замразяването на възрастта и стажа са мерки за увеличаване на дефицита, трябва да съхраним финансовата стабилност на пенсионната система и да разположим отделни мерки във времето”, заяви Адемов.

Той обясни, че има редица фактори, с които управляващите трябва да се съобразят, като демографската криза, финансовата стабилност на страната и препоръките на Европейската комисия. Все пак обаче възможността за ранно пенсиониране оставала, тъй като програмата е писана за 4-годишен мандат.

„Ако смятате, че всяко правителство може да изпълни цялата си програма за 6 месеца, това означава да сме някакви вълшебници. Ако продължим в тази посока, означава, че искаме да сринем финансовата система, а това правителство няма такива намерения”, каза Адемов.

Министърът прехвърли топката в ръцете на бизнеса, в който били налети свежи пари след разплащането на държавата с него.

„Той (бизнесът – бел. ред.) трябва да реши проблемите. Ако хората са заети, няма да имат нужда от ранно пенсиониране”, смята Хасан Адемов.

Той коментира и разнобоя между БСП и ДПС за въвеждането на т. нар. данък богатство.
През уикенда лидерът на социалистите Сергей Станишев припомни предизборното обещание за въвеждане на диференцирани ставки и данък за средната класа. Вчера обаче Йордан Цонев заяви, че ДПС няма да подкрепи идеята.

По думите на министъра в програмата на правителството не са предвидени такъв тип промени.

„Вижда се, че няма съгласие по този въпрос между двете партии, дискусията продължава в търсене на най-доброто решение. То минава през прозрачна и предвидима данъчна система. Резки промени не са за предпочитане”, обобщи Адемов.