В медиите се появи актуализирана средносрочна прогноза на правителството, според която майчинските, енергийните помощи, парите за хората с увреждания се замразяват до 2016 година.

“Всяка една държава-членка на Европейския съюз пише такива индикативни рамки и планове за развитие, което не означава, че те са стационарни величини, които не могат да се променят. Волята на правителството е тези базови параметри да се надграждат”, коментира в “Здравей, България” по Нова телевизия появилата се информация социалният министър Хасан Адемов.

“Правителството категорично е заявило, че всяка година на базата на икономически растеж ще реализира социални политики, в това число увеличаване на всички тези параметри, записани в документа, които са базови величини. Никъде не е спомената думата замразяване”, уточни Адемов.

По думите му Законът за държавния бюджет е този, който определя финансовата рамка за всяка година и затова не може да бъде определена от сега за следващите няколко години.

“Всяка от следващите години в рамките за дискусиите за бюджета от тези базови параметри и в зависимост от възможностите на икономическия растеж ще се предвиждат следващи увеличения”, поясни социалният министър.

Относно великденските добавки за всички пенсионери, Адемов обясни, че в зависимост от размера на пенсията ще се определя и тяхната сума. Той допълни, че по стечение на обстоятелствата празникът съвпада с предстоящите избори и няма общо между тях:

“Искаме тази политика да я превърнем в традиционна и всяка Коледа и Великден пенсионерите да получават добавки”, категоричен бе социалният министър.

На въпрос дали догодина ще има увеличение на пенсиите, той заяви, че има такъв шанс и зависи от това как се движи икономиката. Адемов обаче не се ангажира да назове точна цифра.