Група плевенчани излязоха на протест пред сградата на Община Плевен срещу произвола на банките и частните съдебни изпълнители.

Организатори на протеста са неправителствените организации Център за европейска интеграция на България и защита правата на човека, Движение за пълна заетост и ценова стабилност, Сдружение „Граждански контрол”, Съюз „Защита на пострадалите от банки, финансови институции и частни съдебни изпълнители”.

Пред медиите Румен Данов – представител на организаторите, обяви основните искания на протестиращите.

Първото от тях е незабавен мораториум върху всички изпълнителни дела по реда на чл. 417 в Гражданскопроцесуалния закон (ГПК), както и последваща промяна на цялото ГПК.

Другите основни изисквания са: приемане на Закон за фалит на физическите лица с цел да се разграничат хората, които не могат да си плащат кредитите, от онези, които не искат; учредяване на ефективен регулаторен орган извън БНБ; приемане на Закон за финансов омбудсман – бързо, извънсъдебно и безплатно решаване на спорове; незабавни промени в действащото законодателство с цел промяна на ГПК и премахване пречките за завеждане на колективни искове срещу банките; предоставяне на защита на малките и средните предприятия кредитополучатели.

Според протестиращите, в момента законодателството облагодетелства изцяло банките и банковата система. „Този произвол на банки и частните съдебни изпълнители трябва да спре. Не сме против това да има банки, напротив – искаме да има банки, но искаме да има правила, да има равнопоставеност между банка и клиент, нищо повече. Не сме против и това да има частни и държавни съдебни изпълнители, но сме против този закон, който обслужва само и единствено техните интереси и хиляди хора остават на улицата и са пред физически крах”, заявиха от Сдружение „Граждански контрол” в Плевен.

На 15 декември, представители на протеста ще внесат своите искания за промени в Гражданскопроцесуалния кодекс в откритите приемни, обявени за Плевен от народните представители Владислав Николов /ГЕРБ/ и Васил Антонов /БСП/.