Около 50 хиляди младежи са започнали работа на първичния пазар на труда и чрез мерките и програмите на социалното министерство през 2013-та година – това съобщи заместник-изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Николай Николов, по време на представянето на инициативата на Нестле България за насърчаване на младежката заетост. Компанията ще създаде 20 хиляди работни места и стажантски позиции в цяла Европа през следващите три години, като у нас ще се даде възможност за работа на 150 младежи до 30 години и на още 180 стажанти.

Около пет и половина милиона европейци до 25 години са безработни, като голяма част от тях са трайно без работа. Особено важно за намялване на безработицата е да се засили връзката между образованието и нуждите на бизнеса, заяви просветният министър Анелия Клисарова. Тя съобщи, че през следващата година държавата и бизнесът ще инвестират 3 милиона лева в модернизирането на професионалните гимназии. Общата сума по националната програма е увеличена с около 1 милион лева, като бизнесът ще участва пряко в разпределянето на парите между училищата, обясни Клисарова. “Не мога да кажа точно и ясно как ще бъде схемата, но е важно да засилим тези професионални усилия, от които пък бизнесът има нужда, пък и бизнесът да се включи реално със средства, за да подпомогне оборудването на тези места за учениците”, каза Клисарова.

По време на представянето вицепремиерът Даниела Бобева посочи, че правителството ще насърчава бизнесът да разкрива работни места за младите хора чрез облекчени административни режими и редовно разплащане на задълженията към фирмите.