Първото тържествено заседание на 43-ото Народно събрание ще бъде на 27 октомври.

Това стана ясно след срещата между президента Росен Плевнелиев и политическите партии и коалиции, които получиха парламентарно представителство на предсрочните изборите.

По време на разговорите между президента и представителите на парламентарно представените партии е имало предложения първото заседание на новия парламент да е на 22 октомври, както и идеи за свикването на НС след 27 октомври.

Някои от участниците в срещата разказаха, че президентът има ангажименти около 22 октомври, затова и той е предложил дата за тържественото заседание на 43-тото Народно събрание да е 27 октомври.

По време на срещата са обсъждани различни теми и приоритети за първите месеци на работа на парламента, сред които са актуализацията на бюджета за 2014 година, приемането на бюджета за следващата година, казусът КТБ, както и спешни мерки в областта на енергетиката.

Росен Плевнелиев увери, че след като се свика и структурира Народното събрание, той ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група и ще направи серия от консултации с всички групи в НС, като всяка от тях ще направи оценка на работата на служебния кабинет.

На срещата е била обсъдена и възможността партията, която ще сформира новото правителство, да излезе с декларация за приоритетите, около които да се обединят всички партии в Народното събрание.

Президентът бе категоричен, че няма да работи по формати и коалиции и в президентството коалиции няма да се правят. Държавният глава отново подчерта, че нови избори не са алтернатива и това не е желанието на хората.