Съдийският бунт срещу ръководството на Софийския градски съд (СГС) и бездействието на Висшия съдебен съвет (ВСС), избухнал след последните скандали в съдебната система през декември м.г., се разраства все повече.

След като малко преди Коледа броят на магистратите от Градския и Софийския районен съд (СРС), настояващи за пълна проверка на дейността на председателя на СГС Владимира Янева и заместниците й Богдана Желявска и Петя Крънчева, се увеличи на близо 50-има, в първите дни от т.г. към тях се присъединиха и 19 магистрати от Софийския апелативен съд (САС).

В свое отворено писмо, разпространено до медиите в сряда, те отбелязват със съжаление, че са очаквали на заседанието си на 17 декември м.г. ВСС да обсъди “много по-сериозно и задълбочено работата на ръководството на Софийския градски съд и ролята на председателя и двамата заместник-председатели, извършвали в продължение на години разпределението на делата, за избухването на общественото възмущение”.

“Ние, в качеството си на съдии от по-горна инстанция, имаме непосредствени впечатления от работата на колегите от Софийския градски съд и можем убедено да заявим, че мнозинството от тях работят почтено, отговорно и компетентно. Между тях са и тези, които се обърнаха към ВСС и се разграничиха от малкия брой свои колеги, които с поведението си предизвикват съмнения в работата на всички съдии в системата”, заявяват още 19-имата магистрати.

Сред подписалите писмото са съдиите Алексей Иванов, Светла Чорбаджиева, Мадлена Желева, Ваня Атанасова, Ваньона Запрянова, Емилия Колева, Нели Куцкова, Яна Вълдобрева, Иванка Ангелова, Милен Василев, Галина Иванова, Светла Божкова, Анна Баева, Пламен Дацов, Валя Рушанова, Елена Каракашева, Мая Цонева, Лада Паунова и Антоанета Данова.

Подобно на недоволните си колеги от СГС и СРС, подкрепящите ги апелативни съдии смятат, че предприетите досега действия от ВСС по отношение на съмненията при разпределянето на делата за несъстоятелност на КТБ, както и на дружествата “Домейн Менада” и “Белведере дистрибуция” са недостатъчни, за да изяснят ситуацията и да възстановят доверието на обществото в съдебната система.

“Считаме, че образуването на дисциплинарно производство срещу един единствен съдия (Румяна Ченалова заради казуса “Белведере” – бел. ред.) няма да реши сериозните проблеми, които се наблюдават не от вчера. Напротив, липсата на сериозен анализ и конкретни мерки по отношение на тези колеги, които накараха всички съдии да се срамуват от професията си, ни кара да мислим, че ВСС не желае или не смее да поеме отговорността за радикални действия, които поне до известна степен да възстановят сриналото се обществено доверие в работата не само на СГС, но на съдебната система като цяло”, добавят магистратите от САС.

Те категорично настояват съдебните кадровици да извършат задълбочена проверка на досегашната дейност на ръководството на Градския съд, след което да вземат “решителни мерки за прекратяване на практиките, довели до критичната ситуация в този съд, която се отразява изключително негативно върху всички съдии и предизвиква обяснимо обществено възмущение”.

Бунтът срещу Владимира Янева и заместничките й Богдана Желявска и Петя Крънчева избухна на 10 декември м.г., когато 15-има съдии от СГС поискаха оставките им и проверка на дейността им. Исканията им бяха подкрепени от 25-има техни колеги от Районния съд, а на 22 декември бе разпространено второ писмо от градските съдии, вече подписано от 24-има души. Исканията им получиха подкрепата на посланици от седем държави от ЕС, които призоваха властите да се вслушат в гласа на магистратите.

Повод за нарастващата вълна от искания за оставки в съдебната система стана мътният казус, огласен от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан с искането за обявяване във фалит на две френски дъщерни компании. Посланикът намекна, че става дума за класическа схема за кражба на фирми през съдебно дело, което се гледаше от съдия Румяна Ченалова в Софийския градски съд. Преди това избухна скандал със случайното разпределение на делото за фалита на КТБ. Самото ръководство на СГС отхвърли исканията за оставка с аргумента, че си върши работата “съвестно” и “стриктно спазва” закона.