15 000 лева обезщетение за оправдана по делото за бонусите в Агенцията по вписванията

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 15 000 лева на Раина Иванова, която беше единствената оправдана по делото за взетите бонуси в Агенцията по вписвания (АВ). Това е решил състав на Софийския градски съд с председател Десислава Зисова по делото, което Иванова е завела по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Искът на Иванова е бил за 50 000 лева, но съдът не го е уважил в цялост.

Делото за раздадените бонуси в АВ приключи окончателно в средата на м.г., като бившата шефка на агенцията Виолета Николова получи условна присъда от 3 години затвор.

Николова беше обвинена, че като шеф на Агенцията по вписванията в периода от 19 юли до 19 декември 2011 г. е присвоила 53 000 лева от бюджета на институцията под формата на допълнително материално стимулиране (ДМС). Тя раздала 48 000 лв. на себе си, а други 5000 лв. били за служители. Като директор на дирекцията "Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" в АВ, Раина Иванова беше обвинена, че е улеснила шефката си, а финансовият контрольор в агенцията Тотка Стоилова беше осъдена условно на 2 години затвор за неупражнен контрол.

Иванова беше оправдана и от трите инстанции, след което е завела делото по ЗОДОВ. Според СГС е безспорно нарушението на чл.2, ал.1, т.3 ЗОДОВ за незаконно повдигнато обвинение, като вредите за Иванова от него се изразяват в преживени негативни емоции, стрес, неудобства и накърняване на авторитета.

Делото е продължило 3 години, 3 месеца и 20 дни, изчислил е съдът, като Иванова е била с най-леката мярка за неотклонение „подписка“, което в минимална степен се е отразило върху обичайното ѝ ежедневие. Според СГС обаче тя е понесла редица неудобства, свързани с участие в процесуални действия, застой в професионалното развитие, нарушени социалните и лични контакти, семейни проблеми.

„Докато наказателното производство е било висящо, е протекла бременността на ищцата и раждането на сина ѝ, които обаче са били съпътствани със стреса от поддържаните срещу нея обвинения, вместо от естествената радост от това важно събитие в живота. Съдът съобрази още и възрастта на ищцата – жена в разцвета на личното, семейното и професионалното си развитие, с изградени социални контакти и висока професионална реализация. Обстоятелството, че наказателното производство е било медийно разгласено, е довело до уронване на авторитета ѝ и допълнителни негативни изживявания, включително до дистанциране на част от обкръжението ѝ“, се казва в решението на съда, което не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.