Най-много секционни избирателни комисии в чужбина за вота на 5 октомври се очаква да бъдат разкрити в Турция – 136, реши Централната избирателна комисия (ЦИК).

В Съединените американски щати ще бъдат разкрити 43 секции, в Испания – 41, във Великобритания – 40, в Германия – 20, в Гърция – 15, а във Франция – 11.

Също така се разкриват секции в Австралия (4), Австрия (7), Албания (1), Аржентина (1), Афганистан (2), Белгия (7), Босна и Херцеговина (1), Бразилия (1) и Грузия (1). Секции ще бъдат разкрити и в Дания – 5, по една в Египет, Иран и Израел, в Ирландия – 2, в Италия – 8, в Йордания, Казастан и Катар по една, Канада – 4, Китай – 1, Кипър – 7, Корея, Косово, Кувейт, Ливан и Люксенбург – по една и в Македония – 3.

В Малта и Мароко ще бъдат разкрити по една изборна секция, в Молдова – 6, в Нидерландия – 9, в Нигерия и Нова Зеландия – 1, в Норвегия – 7, в Обединени арабски емирства – 1, в Полша – 3, е Португалия – 2, в Република Южна Африка – 1, в Румъния – 1, в Русия – 2, в Сингапур, Словакия и Словения – по 1, в Сърбия – 2, в Украйна и Унгария – 1, във Финландия – 2, в Хърватия – 1, в  Чехия – 2, в Швейцария – 5, в Швеция – 3 и в Япония – 1.

Българите зад граница няма да могат да гласуват преференциално, защото Изборният кодекс не предвижда отделна листа за чужбина. Техните гласове ще се разпределят пропорционално към листите в страната.