Иск за “стотици милиони евро” заведе ЧЕЗ срещу България

Още едно арбитражно дело за "няколко стотици милиони евро" срещу България е заведено от чешката енергийна група ЧЕЗ, която се опитва по този начин да защити инвестициите си у нас. Така вече и трите електроразпределителни предприятия у нас съдят държавата заради това, че не е осигурила подходящия климат за запазване на вложенията.

Първият подобен иск бе заведен през лятото на 2014 г. от австрийската ЕВН, който доставя ток в Югоизточна България, и претенцията е за над 1 млрд. евро заради претърпени щети от определяните от енергийния регулатор цени за бита, както и за дължими от НЕК суми за задължителното изкупуване от електроразпределителното дружество на енергията от възобновяеми източници. Жалбата на "Енерго-Про", обслужваща Североизточна България, бе внесена през юни 2015 г. и е за 54 млн. евро компенсации от ценови решения в периода 2012-2014 г. От ЧЕЗ, работеща в Западна България, още миналия ноември обявиха, че ще съдят България за "стотици милиони евро".

Тогава групата е изпратила до българското правителство един вид предупреждение, предхождащо жалбата, с което е поискала решение на спора по взаимно съгласие, запазвайки си правото за инвестиционен арбитраж.

Българската страна обаче не се е възползвала от тази възможност до този момент, става ясно от съобщението на чешката компания, публикувано във вторник. Затова и от ЧЕЗ са стартирали международен инвестиционен арбитраж срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове - ICSID, към Световната банка, информира говорителят на фирмата Барбора Пулпанова.

Там са заведени и другите два иска на ЕВН и "Енерго-Про", които са в различни фази на изслушвания на аргументите на двете страни.

Чешката енергийна група е решила да предприеме тази стъпка след редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява, се казва още в съобщението до медиите.

"Подготвени сме да защитим нашите инвестиции по всички възможни начини, а арбитражът е следващата логична стъпка", пояснява Иво Хлавач, шеф на дивизията за външни връзки и регулация на ЧЕЗ, цитиран в съобщението.

ЧЕЗ стъпи на българския енергиен пазар в края на 2004 г., когато спечели процедурата за приватизацията на 67 на сто от трите електроразпределителни предприятия – София-град, София-област и Плевен, плащайки 281.5 млн. евро за мажоритарния пакет. След това дружествата бяха преструктурирани, а останалите държавни акции в електрозапределителното и електроснабдителното дружество на ЧЕЗ бяха продадени през борсата.

Компанията неведнъж е била обект на политически атаки у нас, като дори през февруари 2013 г., в условията на граждански протести срещу цените на тока, енергийният регулатор под пряката диктовка на премиера Бойко Борисов започна процедура за отнемане на лиценза на компанията с изсмукани от пръстите мотиви за нарушения на обществени поръчки и възлагането им на свързани с компанията майка фирми, които обаче увиснаха и процедурата по отнемане на лиценза на ЧЕЗ бе прекратена.

През март 2014 г. Комисията за енергийно и водно регулиране отново атакува ЧЕЗ, този път в компанията и на ЕВН и "Енерго-Про", като започна процедура по отнемане на лицензите и на трите компании заради задържани от тях дължими плащания към държавната НЕК с мотива, че самата НЕК не си погасява задълженията за купен ток от възобновяеми енергийни източници.

При осъждания на България и по трите арбитражни дела, дължимите суми на чужди инвеститори може да се доближат до 2 млрд. евро, след като преди по-малко от месец държавната НЕК бе осъдена в арбитража в Женева да плати 550 млн. евро за произведено ядрено оборудване за спрения проект за строеж на АЕЦ "Белене", плюс 70 млн. евро съдебни разходи и компенсации и ежедневна лихва от 167 хил. евро при забавяне на погасяване на задължението.

И ако в случая с АЕЦ "Белене" засегната е НЕК, но успокоението на управляващите е, че срещу присъдената сума НЕК ще получи активи, които ще се вкарат в счетоводните баланси, то при осъждане на България като държава не е ясно как ще се платят колосалните суми, претендирани от трите ЕРП, при постигнат бюджетен дълг от близо 27 млрд. лева или 29 на ста от БВП, по данни към 31 май 2016 г.

“Гнила ябълка” ли е прокурор Боряна Бецова?

Главният прокурор Сотир Цацаров пламенно защити прокурор Боряна Бецова пред Висшия съдебен съвет. Поводът бе предложението на правосъдния министър Христо Иванов да ѝ се образува дисциплинарно производство заради проверката срещу Иван Данов – бивш министър на инвестиционното проектиране в кабинета "Орешарски".

"Ще ви припомня, че Бецова не е толкова черна, независимо от това, че един посланик (френския – бел.ред.) си позволи да напише в "Туитър":

"Гнила ябълка ли е Боряна Бецова?". Аз нямам никакъв... никакви задръжки да кажа на този посланик, че Бецова първо не е ябълка и второ не е гнила. Бецова е добър прокурор. И ако аз тук не защитя този добър прокурор, както и всичките си колеги, ще е по-добре да си тръгна", каза Цацаров пред ВСС. Той обясни, че е толкова емоционален, защото по същото време Боряна Бецова защитава обществения интерес в съдебната зала по делото срещу Христо Бисеров.

Във вторник Христо Бисеров бе оправдан от Софийския градски съд по всички обвинения. Прокуратурата отново не успя да защити обществения интерес, по определението на главния прокурор.

Дали един прокурор си върши добре или зле работата най-добре личи от неговата атестация, изготвена от ВСС. Последната атестация на прокурор Боряна Бецова е изготвена в края на 2013 г. и приета от съдебния съвет през 2014 г. Тя е с оценка "Много добра" и 93 точки. Такава оценка се дава за "изключително" изпълнение на служебните задължения.

По-внимателно вглеждане в атестацията разкрива какво точно ВСС смята за "изключително" изпълнение на прокурорска работа.

В периода 2009 до края на 2013 г. прокурор Боряна Бецова е водила 174 досъдебни производства и разследвания, от които е завършила 173. От тях 156 са приключили с постановления за спиране или прекратяване. Това са 90% от всички дела, водени от прокурор Бецова.

Само в 14 случая тя е изготвила обвинителен акт и го е внесла в съда. Бецова е предложила на обвиняемите и три споразумения. Това са четири години работа – 14 обвинителни акта. Какво следва от тях? Две оправдателни присъди и шест върнати от съдиите обвинителни актове за допуснати процесуални нарушения.

Извън това атестационната комисия е проверила на случаен принцип общо 61 акта на Боряна Бецова. Оказва се, че потвърдени от горестоящите прокуратури са 41 акта, а изцяло отмените са 20. Това означава, че е отменен всеки трети неин акт.

Първият извод на атестиращите е: "Постановленията на прокурор Боряна Бецова са добре мотивирани, както от фактическа, така и от правна страна. Те не са обременени с многословност. Налице е добро структурно изложение с ясен професионален език".

Атестацията установява и друго. В периода 2009 – 2013 г. Боряна Бецова е взела решения по всичките си преписки в срок от един месец. Тя няма нито едно забавяне. Изведнъж обаче по делото срещу Иван Данов тя значително забавя темпото. Резултатът от нейните и на Софийската апелативна прокуратура усилия е, че преписката се мота над една година, докато изтече давността на случая "Данов". С това случаят е приключен.

Цялата проверка бе върху публикацията от 2013 г. на "Биволъ", че от септември 2004 до май 2005 г. министърът от Министерство на инвестиционното проектиране Иван Данов е получил неправомерно близо 15000 евро от френските социални служби.

Първоначално прокуратурата не се сезира от публикацията на "Биволъ", но главният редактор на сайта Атанас Чобанов внася официален сигнал в началото на 2014 г.

Прокуратурата има повече от година да реши дали да образува поне досъдебно производство срещу Данов, за да предотврати изтичането на давността. Софийската градска прокуратура обаче отказва с аргумент, че няма данни за престъпление. Постановлението е на Боряна Бецова, която оневини и Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа". Така давността за Иван Данов продължава да си тече.

Журналистът обжалва пред Софийската апелативна прокуратура. Оттам също отказват да образуват дело (проверката се води по чл. 212 ал. 1 от НК, давността е 10-годишна) срещу бившия министър, но вече с други аргументи. Апелативната прокуратура явно е изчакала да мине месец май 2015 г., за да изтече давността. Едва тогава тя обявява, че в сигнала на журналиста има данни за извършено престъпление от страна на Иван Данов, но давността вече е изтекла и дело не може да започне.

Съмнителните действия на държавното обвинение обаче не спират до тук. Почти на секундата Софийската районна прокуратура се задейства срещу самия Атанас Чобанов и му образува дело за набеждаване на Иван Данов. Два месеца по-късно след раздухването на случая и това дело е прекратено.

Съдийката по делото “Цветанов” се оттегли заради сестра си

Оправдавайки се със сестра си, съдия Надежда Трифонова от Софийския апелативен съд си направи отвод във вторник от знаковото дело за забранените СРС-та, водено срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Сестра й е съдия Екатерина Роглекова, която нашумя с постановяването на оправдателна присъда на заместник-председателя на ГЕРБ по делото за клевета, заведено от бившия председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова.

По-рано през деня съдия Трифонова бе избрана публично от системата за случайното разпределение на делата на Софийския апелативен съд (САС) за съдия-докладчик по делото. Казусът стигна до САС след решение на Върховния касационен съд, който отмени четиригодишната ефективна присъда на Цветанов за недопускане на подслушване на заподозрени. Върховните съдии сметнаха, че присъдата на Цветанов е четене на втора инстанция от пристрастен съдебен състав и върнаха делото.

Това наложи апелативният съд да разпредели делото на нов състав. Компютърната програма посочи точно съдия Надежда Трифонова за съдия-докладчик. Магистрати вече коментираха пред Mediapool, че родствената връзка със съдия, решил друго дело на един и същ подсъдим в негова полза, не е основание за отвод.

Съдия Трифонова обаче не смята така. "Намирам се в много близки родствени отношения (сестри сме) със съдията, постановила присъда по частно наказателно дело, разгледано в Пловдивския районен съд, страна по което беше настоящият подсъдим Цветанов. Както по време на процеса, така и след това, се правиха изключително негативни коментари и безпочвени инсинуации за обективността при разглеждането на това дело, за безпристрастността на съда, неоснователно се внушаваше политическа намеса", пише съдия Трифонова за критиките, които отнесе сестра й.

В мотивите си към отвода тя пише, че "съмненията в безпристрастността на сестра ми ще дадат повод и за съмнение в моята безпристрастност в друго дело срещу същия подсъдим".

С аргумента, че не иска да дава и най-малък повод за компрометиране на процеса, съдия Трифонова обявява, че се оттегля. Сега на случаен принцип делото трябва да се връчи на друг съдебен състав. Налични са 12 от 24-те наказателни съдии в Софийския апелативен съд. Останалите или вече са гледали делото на Цветан Цветанов, или са били в състав със съдиите, които са го гледали.

Делото, което стана повод за сегашния отвод на съдия Трифонова, бе заведено от Мирослава Тодорова срещу Цветанов, но така и не успя да завърши. Причината бе, че зам.-председателят на ГЕРБ демонстративно не се яви пред Софийския окръжен съд на няколко поредни заседания, изчаквайки да се закълне като депутат от 43-ото Народно събрание и да се сдобие с имунитет. Така изтече и абсолютната давност на въпросния казус и то беше прекратено.

Мирослава Тодорова съди Цветанов заради две негови интервюта от януари 2012 г. пред в. "24 часа" и бТВ, в които той правеше внушения за нейни евентуални връзки с мафията, тъй като забавяла мотиви по поредната осъдителната присъда на рецидивиста Васил Маникатов.

В първото интервю Цветанов бе цитиран в заглавието на "24 часа" – "Най-големият ни критик бави дело срещу мафията" и в подзаглавие – "Дали съдия Мирослава Тодорова не обслужва организираната престъпност".

На следващия ден в ефира на бТВ тогавашният вътрешен министър бе попитан: "Скандал с шефката на Съюза на съдиите - вие я обвинихте, че покровителства едва ли не мафията...", на което Цветанов веднага отговори: "Абсолютно, абсолютно! Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които са всъщност в услуга не на обществото, не на хората, които плащат данъците за издръжката на тази съдебна система, а които покровителстват организираната престъпност".

В рамките на делото съдия Екатерина Роглекова обаче оправда Цветанов, обяснявайки в мотивите си, че бившият вътрешен министър не бил разбран правилно. Освен това тя създаде европейски прецедент като третира тогавашния вътрешен министър като редови гражданин.

“Галъп”: Половината българи биха подкрепили задължителния вот

Задължителното гласуване и мажоритарният избор на част от депутатите се подкрепят от мнозинството пълнолетни български граждани, съобщава "Галъп" на базата на изследване на обществените нагласи, проведено от 29 май до 4 юни. Поводът е възобновената инициатива на държавния глава Росен Плелвнелиев за национално допитване по изборните въпроси.

Според данните на социолозите половината от всички пълнолетни българи твърдят, че биха гласували с "да“ за задължителното гласуване, а малко под една трета са против. Останалите се затрудняват да отговорят. Две трети от всички запитани подкрепят мажоритарния елемент, около една десета са против, а останалите се колебаят. Половината от българите обявяват, че биха гласували с "да“ на въпрос за дистанционно гласуване по електронен път, малко под една трета са против, а останалите се затрудняват. Въпросите са зададени към всички, без значение дали са заявили, че ще гласуват на референдума.

Данните повтарят вече познатите нагласи, които "Галъп" са публикували още в началото на миналата година, когато президентът Плевнелиев за първи път направи своите предложения.

На въпрос "Ако заедно с местните избори през есента у нас се проведе национален референдум, по въпросите дали да има електронно гласуване, мажоритарен елемент при гласуване и задължително гласуване, Вие лично бихте ли участвали в този референдум?“ 56% от всички анкетираните твърдят, че биха участвали.

Над половината българи заявяват готовност да участват в референдум заедно с местните избори. "Задължително трябва да се направи уточнението, че това са декларативни нагласи, да участваш в референдума се смята за желателно и престижно. Нагласите бяха подобни и преди референдума за изграждане на ядрена електроцентрала (проведен през януари 2013 г.), а в него в крайна сметка гласуваха само около 1.5 млн (20 на сто от имащите право на глас по списъци и може би около 25 на сто от реално пребиваващите в страната гласоподаватели)", напомнят от "Галъп".

От агенцията обясняват, че реалната активност обикновено остава под декларираните нива. Въпреки това, ако референдумът действително се проведе в деня на изборите за местна власт, активността ще бъде сравнително по-висока, макар че не е сигурно, че прагът за валидност (гласувалите на последните парламентарни избори) ще бъде достигнат дори и при това положение.

От "Галъп" твърдят още, че изследванията им до този момент са проведени в ситуация без особено активна кампания. Затова и регистрираните нагласи са по-скоро мнения "по принцип“. По тази причина представените тук резултати за отделните въпроси в референдума са сред всички запитани, а не само сред отговорилите, че биха участвали в референдум. Така се показва принципната структура на мненията сред обществото.

Ако за база вземем само заявилите, че ще гласуват в референдума, проличава, че противниците на различните изборни промени по-скоро няма да гласуват в референдума, отколкото да отидат и да гласуват "против“, обясняват от "Галъп".

Основните разлики между демографските групи идват от различията в образованието и свързаната с него информираност, интерес към темата и т. н. Сред най-младите (на възраст от 18 до 25 години) електронното гласуване получава подкрепата на около 60%, една пета са против. При най-възрастните (над 66 години) малко над една четвърт биха гласували "за“ на този въпрос.

През месеците май и април агенцията е тествала потенциалните ефекти от задължително гласуване.

"Респондентите бяха поставени в хипотетична ситуация, в която са задължени да гласуват или пък са заплашени от конкретна глоба (50 лв). Най-общо казано, около 8 - 10% от всички запитани преминават от категорията "няма да гласувам“ към различни партии. Гласовете се разпределят между различни партии и няма видимо облагодетелствани или губещи партии. Минимални са случаите, в които заявили, че ще гласуват, заявяват противоположното в хипотетичната ситуация на задължителни избори", съобщават изводите си "Галъп".

И в двата тествани случая около 3 – 4% (на база всички запитани) продължават да казват, че няма да гласуват. А 6- 7% (на база всички запитани) твърдят, че ще гласуват с невалидна бюлетина или ще задраскат всички.

Близо 20% на база всички запитани пък преминават от категорията "няма да гласувам“ към колебаещи се – изправени пред необходимостта от задължителен вот.

Делото “Килърите” се връща на втора инстанция заради нарушени права на Сумиста

Първото дело срещу т.нар. банда на "Килърите" с лидер Петър Стоянов-Сумиста, се връща за ново разглеждане на втора инстанция от Варненския апелативен съд, реши в понеделник Върховният касационен съд (ВКС).

Причината за това решение, е че правото на защита на Стоянов е било нарушено, тъй като магистратите са допуснали разпит на свидетели в отсъствието на титулярния му защитник, който по това време е бил ангажиран с друг казус. Затова и ВКС отменя издадени присъди в частта за извършените убийства на адвоката Петър Лупов и бизнесмена Румен Рачев, за които доживот бяха осъдени Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев.

За участие в убийството на Рачев, осъден на 15 години затвор бе и Янко Попов-Туцо, като и в тази част присъдата на апелативния съд е отменена. Отменена е и присъдата от 7 години затвор за Райко Стойнов също за участие в това убийство. Още на втората инстанция подсъдимите бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, като в тази част присъдата влиза в сила. Запазва се присъдата на Петър Атмаджов – 4 години, за побой над либийски гражданин.

Въпреки допуснатото нарушение на правото на защита на Петър Стоянов ВКС се солидаризира с изводите на долните две инстанции по отношение на обвинението, че подсъдимите са участвали в престъпна банда за мокри поръчки, включително убийства, палежи, взривове и побои.

Заради лидерската си позиция в групата Стоянов бе осъден на 15 години затвор, Васил Костов – на 10 години затвор, а Янков Попов на 5 години. В решението на ВКС се подчертава, че отмяната на присъдите за убийствата на Лупов и Рачев не води до отмяната на останалите наказания – за различни престъпления, извършвани от бандата на Сумиста.

"Направена е вярна преценка за високата степен на обществена опасност на деянието, специфичната ориентация на ОПГ – да извършва деяния, свързани с телесната неприкосновеност на гражданите, с увреждане на имущество чрез палежи и с най-висшето благо – човешкият живот. Мотивите на въззивния и на първоинстанционния съд, свързани с индивидуализацията на наказанията за това престъпление и за всяко отделно деяние, извършено от ОПГ, са подробни, ясни, аргументирани и правилни, споделят се от настоящия състав и не е необходимо повтарянето им", приема Върховният касационен съд.

Варненският апелативен съд се произнесе по казуса в края на февруари м.г., намалявайки наказанията произнесени от първата инстанция в края на 2012 г. Процесът пред Шуменския окръжен съд пък бе изпълнен с непрестанни скандали между защитата, съда и прокуратурата, като първончално магистратите дори не разрешаваха на подсъдимите да бъдат сваляни белезници в съдебната зала.

Съдът търпеше постоянни критики от адвокатите за предубеденост и толериране на обвинението, като дори се стигна до парадокса защитниците да бойкотират съдебно заседание. В самия край на делото пък бе допуснато абсурдното нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс подсъдимата страна да не бъде питана от съда дали смята казусът за изяснен и желае да се пристъпи към четене на пледоарии. Такова становище изрази единствено обвинението.

Наблюдаващият прокурор Ася Петрова пък се издигна до един от най-доверените обвинители на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Впоследствие главният прокурор Сотир Цацаров я направи свой заместник, но след падането на ГЕРБ от власт я командирова обратно в Шумен с формалния мотив, че трябвало да си довърши делото "Килърите".

И “Енерго-Про” съди България заради цената на тока

Чешката енергийна компания "Енерго-Про", която доставя ток на Североизточна България, е завела арбитражен иск срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID). Жалбата е заведена на 26 май 2015 г., става ясно от сайта на организацията, но все още не е конституиран състав, който да я разгледа.

Не е ясно какви са претенциите на "Енерго-Про", но това е вторият иск пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка срещу българското правителство в областта на енергетиката след заведения на 19 юли 2013 г. от австрийската компания ЕВН, която съди държавата заради незащитени нейни инвестиции.

Искът на ЕВН може да надхвърли 1 млрд евро, като претенциите на австрийската компания са свързани както с определяните от енергийния регулатор цени за бита, така и по дължими но НЕК суми за задължителното изкупуване от електроразпределителното дружество на енергията от възобновяеми източници. В момента върви разглеждането на аргументите на двете страни в спора, като последно през април 2015 г.  назначеният състав на ICSID е поискал допълнителна информация по казусите.

"Енерго-Про" също обяви през юли 2013 г. намерението си да съди България заради определяните тарифи за домакинствата. Тогава дружеството предложи на държавата доброволно да се разберат за формирането на цената на тока от 1 август 2013 г. и предупреди, че в противен случай ще заведе дело в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове, заради това, че България нарушава международното право, Европейската енергийна харта и договора си с Чехия за насърчаване и взаимна защита на инвестициите.

Чешката компания посочи тогава, че преди да инициира арбитражна процедура е положила много безуспешни усилия да преговаря с правителството и енергийния регулатор по ценовия модел и до последно задържала претенциите си, очаквайки да се предприемат стъпки за финансово оздравяване на енергетиката. От разчетите обаче станало ясно, че комисията продължава да не покрива нужните за дейността на ЕРП-ата разходи и създава критични финансови дефицити в "Енерго-Про".

Чешката компания отчита спад на печалбата й през 2014 г. с 12.13 на сто до 9.3 млн. лв. през 2014 г., докато ЕВН изчисляват загуба от 98 млн. лв. за миналата година.

В изготвяните от новия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране разчети за цената на тока за домакинството от 1 юли 2015 г. се предвижда най-голямо повишение да получи "Енерго-Про" – 3.64%, а за ЕВН ще е най-малкото - 1.22 на сто.

Това увеличение не се харесва на компаниите, според които все още има изкривяване в модела на ценообразуването на регулирания пазар.

Закон ще “освети” всякакви сметки и договори в банки в несъстоятелност

Парламентарната комисия "КТБ" ще предложи отпадане на банковата тайна и разкриване на информация за банки изпаднали в несъстоятелност. Огласяването на тази информация няма да става автоматично, а само след отправено искане. Досега такава възможност имаше само за председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), а сега се предвижда това да може да прави и финансовият министър, в случай на бездействие на първия.

Целта на законодателните промени ще е да предотвратят подобни случаи в бъдеще, заяви във вторник Десислава Атанасова от ГЕРБ, която оглавява Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009-2014 г.

Предложението за отпадане на банковата тайна за клиенти, депозанти или кредитополучатели на банка в несъстоятелност предстои до часове да бъде внесено в Народното събрание, заяви Атанасова.

Според законопроекта, изготвен спешно по заръка на премиера Борисов, синдиците на банка в процедура по несъстоятелност ще трябва да оповестят публично в седемдневен срок сведения относно физически и юридически лица и размера на техните влогове, сметки и кредити, предвиждат промените.

Освен това ще бъдат "осветени" договорите, по които липсва учредяване на уговорени обезпечения и съответно вписване на сключени договори за такива обезпечения, както и обезпечения на ценни книжа.

"Всъщност, това бе най-сериозният проблем, с който се сблъскахме след като получихме информация в комисията, а именно - голяма част от кредитите в КТБ са дадени без обезпечения на фирми, които нямат имущество, които са съвсем скоро създадени, без персонал, на свързани лица", каза Атанасова. Попитана дали така ще се стигне и до последния кредитополучател по веригата, тя отговори, че се надява и това да стане факт.

Ключова промяна ще е публичното оповестяване на договорите със свързани лица и кухи фирми, които са получавали кредити от дадена банка, след което на свой ред са се превръщали в кредитори. "Цялата трагедия в случая с "КТБ" е свързана с това, че подставени кредитополучатели се превръщат в кредитори. Не трябва да позволяваме на кредитополучатели да стават кредитори, да се превръщат в квазибанка", каза депутатът от БСП Румен Гечев, който е инициатор на промяната заедно с Йордан Цонев от ДПС.

"Целта е да бъдат разкрити всички кредити по веригата до последния кредитополучател, за да види българската общественост цялата схема какво е придобито в резултат от това и какви са обезпеченията", коментира Цонев.

Предвижда се предоставянето на сведения за физически и юридически лица и размера на техните влогове и сметки, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, ако тези лица са извършили разпоредителни сделки със своите влогове в периода след поставянето на банката под специален надзор.

Финансовият министър и председателят на ФГВБ ще могат да изискат и сведения за физически и юридически лица, които са извършили уведомление за цесия и/или са направили волеизявление за прихващане след поставянето на банката под специален надзор.

Предвижда се също по искане на финансовия министър или ФГВБ синдиците да предоставят сведения относно влоговете, сметките и кредитите в банката на политически партии и на лица, заемащи висши държавни други длъжности, техните семейства и на юридически лица, свързани с тях.

В устава на КТБ има възможност тя да прави дарения и на политически партии, ще бъде интересно да видим дали такива дарения са съществували, коментира Атанасова.

Ще станат ясни и консултантските договори, договори за наем и други безвъзмездни договори, сключени между банката и лицата, заемащи висши държавни длъжности и техните семейства.

На въпрос каква част от кредитите има шанс да бъдат върнати и кога ще бъде назначена разследваща фирма, Атанасова отговори с уговорка, че това е извън дейността на оглавяваната от нея комисия, че се полагат огромни усилия да се избере достатъчно популярна и професионална фирма с достатъчно опит. От отчета на синдиците е видно, че с добри темпове започват съдебни дела за обезпечения, които следва да се върнат в масата на несъстоятелността на банката. Надявам се, че и синдиците и председателят на фонда ще си свършат работата и ще има избрана фирма, която да потърси всички раздадени средства, заяви Атанасова.

Предстои на работно заседание в петък всички предложения за законодателни промени да бъдат обобщени и да бъде подготвен и окончателен доклад на комисията. Йордан Цонев от ДПС коментира, че има два варианта - или комисията сама да подготви текстовете на промените и да ги внесе или да направи препоръки за промени, а ресорните парламентарни комисии да се заемат с тях. Важно е да кажем комисията на какво се е натъкнала и какво трябва да се промени, за да се предотвратят подобни кризи в бъдеще, каза Цонев. Комисията трябва да приключи своята работа на 13 юни.

“Лукойл” ощетил бюджета с над милиард лева

Бургаската нефтена рафинерия на "Лукойл" е осигурила на руския си собственик свръхпечалба за милиарди левове, ощетила е бюджета с "икономисани" плащания на повече от 1 млрд. лв. данъци и е натоварила потребителите с неоправдано високи цени на горивата, установи Лабораторията за управление на риска към НБУ, ръководено от бившия премиер и лидер на ДСБ Иван Костов, при чийто кабинет предприятието бе приватизирано. Тя дава и препоръки за пълна ревизия на предприятието от страна на митниците и данъчните и завеждане на искове за укритите плащания към бюджета и взет незаконно данъчен кредит.

Това е ставало като нефтопреработвателният завод е начислявал в производствените си разходи цената на по-скъпия петрол сорт "Брент", вместо на реално и единствено внасяния от рафинерията сорт "Урал", който е с 10.6 на сто средногодишно по-евтин, сочи анализ на лабораторията на Костов.

Съпоставена с борсовата цена на сорт Урал, обявяваната от "Лукойл" стойност е по-висока между 6,68% до 15,61% за различните години от 2006 до 2014 г.; като средногодишното превишение е 13,27%., посочва звеното.

За изследването си то е ползвало данни за вноса на суровия петрол на "Лукойл Нефтохим Бургас", закупен от компанията-майка ОАО "Лукойл" в Москва чрез регистрираната в Швейцария посредническа фирма "Литаско Груп" (Litasco Group). Информацията за количествата е предоставена от Централното митническо управление (ЦМУ) и е съпоставяна с цените на суровината по данни на Световната банка като по-надежден източник. Цената на горивата вече се определя от цената на внесения суров петрол като се добавят транспортните разходи за превоз по море (навло), карго застраховката и др.; начислява и внася ДДС.

Авторите на документа приемат, че данните на ЦМУ вероятно отразяват достоверно количеството внесен в страната суров петрол, условията на доставка и приходите от събран ДДС. В тях не е посочен обаче много важен показател, неотменима част от всеки търговски договор – конкретната фактурирана цена на продукта, в случая на суров петрол сорт Урал. Вместо това е посочена средногодишната цена на петрол сорт "Брент", която няма никакво отношение към доставката и облагането с ДДС на суровия петрол за "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, обясняват от лабораторията.

Игра с отстъпки

В доставната цена на петрола се включват, освен стойността на самия петрол, още и разходите за навло и карго застраховка, които определят условията за доставка CIF и които през годините нарастват, констатират от лабораторията на Костов. В разглеждания период тяхното поскъпване е било около 2.4 на сто през миналата година 2014 г.

Петролът за страната се доставя по море, по маршрута Новоросийск – Бургас. Черно море е вътрешен воден басейн, поради което в транспорта не се включват такси за преминаване през натоварени проливи и канали (Босфора, Гибралтар, Суецкия канал и др.). Самото разстояние е твърде малко за товарен морски транспорт. По тези причини в обичайната търговска практика се прави допълнителна отстъпка от цената на петрола, в рамките на няколко процента под борсовата цена. В случая с доставките за България се наблюдава точно обратното., сочи друг аспект на анализа

Методиката позволява да се изчисли общия разход за суров петрол сорт "Урал" с борсови цени, навло и карго застраховки и начислен, дължим и възстановим ДДС. Този общ разход следва да бъде сравнен с осчетоводения общ разход за суров петрол от "Лукойл", като се включат навло, карго и начисления, внесен и възстановен впоследствие ДДС. Завишените разходи за суров петрол (в13) в периода 2006 – 2014 г. са между 385.8 млн. лв. и 1.0394 млрд. лв.

Цените товарени средногодишно със 763 млн. лв.

Компанията е завишавала своите производствените разходи, заради приложени цени на суровия петрол, които не съответстват на борсовите за сорт Урал, средно годишно със 763.5 млн. лв. С натрупване за анализирания период сумата възлиза на 6.8717 млрд лева..

В резултат на това "Нефтохим" е вдигала необосновано цените на течните горива за потребителите и вероятно компанията е избягвала плащането на корпоративен данък.

Освен това ОАО "Лукойл", Москва, чрез "Литаско Груп" е реализирало свръхпечалби в цитираните размери, като е продавал суровия петрол на завишени цени на собствената си компания Лукойл Нефтохим Бургас АД и по този начин е изнесена добавена стойност от България, пише в доклада.

Българските потребители са заплащали необосновано завишени цени на течни горива.

Рафинерията мълчи за разходите си

Рафинерията пък, определяйки по-висока облагаема стойност, се е уредила с по-висок данъчен кредит по ДДС, който се възстановява. Ако при действалите производствени цени беше начислен и възстановен ДДС по борсови цени на суровия петрол сорт "Урал", разликата като добавената стойност щеше да бъде реализирана и обложена с ДДС в България. Тази разлика – между реално възстановения ДДС и изчисления с борсовата цена на сорт "Урал" (с добавено навло и карго застраховка) е съществена и възлиза на 1.1453 млрд. лв. от 2006 до 2014 г.

Има други косвени признаци за ощетяване на републиканския бюджет по веригата на вноса, производствените разходи и търговията с течни горива от страна на "Лукойл", допълват от лабораторията на Костов.

От там обръщат внимание на факта, че групата на "Лукойл" ежегодно декларира, че работи на загуба, но отказва да оповести публично своите производствени разходи за течните горива, които са едни от най-големите като дял от крайната цена в ЕС. Също така "отказваше да монтира необходимите измервателни уреди на производствените мощности, складовете и продуктопроводите, което поражда основателни съмнения за възможен контрабанден внос на суров петрол и износ на течни горива, включително поради липса на онлайн контрол от Агенция "Митници“. Анализаторите допълват, че от "Лукойл" са поставили на ключови места в контролните и приходни администрации (КЗК, Агенция Митници, НАП) зависими лица.

Да се проверят съмненията

Лабораторията уточнява, че направените заключения не са окончателни доказателства, но пораждат силни основателни съмнения за ощетяване на републиканския бюджет и българските потребители на течни горива от страна на "Лукойл". Затова тя предлага няколко мерки за решаване на проблема.

Едната идея е Агенция "Митници“ да провери по първични отчетни документи и банкови извлечения за действително платените цени за петрола сорт "Урал" (заедно с навлата и застраховките) и тяхното съответствие с борсовите цени на тази суровина (плюс разходите за доставката в Черноморския басейн) за минимум 5 години назад, за да отхвърлят или потвърдят съмненията за изкуствено завишени цени на вносната суровина.

Ако съмненията на лабораторията се потвърдят, да се спре тази практика и да се изчислят занижените печалби на "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и съответно надвзетия възстановен данъчен кредит, след което да се предявят искове за нанесени финансови щети на бюджета.

“Царското” решение на Синода за Сакскобургготски противоречи на конституцията и канона

Двама български президенти – Росен Плевнелиев и Георги Първанов, защитиха идеята за републиката и се противопоставиха на решението на Светия синод да споменава името на Симеон Сакскобургготски като цар на българите в богослуженията.

От гледна точка на конституцията и публично право такава царска титла няма и не се признава в България, коментира казуса д-р Атанас Славов – преподавател по конституционно право в Софийския университет.

"Ползването на такава титла като обръщение може да има само символично и номинално значение, като израз на историческата традиция и приемственост, още повече, че църквата и държавата са отделени по конституция. Нашата църква, титулувайки Симеон Сакскобургготски цар на българите, тя очевидно използва титлата, която той има по силата на Търновската конституция. Очевидно църквата заявява вярност и принадлежност към конституционния ред, установен в Търновската конституция, което вече е съществен проблем. Това е един дуализъм, който, от гледна точка на действащото публично право, е недопустим", заяви д-р Славов пред БНР в понеделник.

Според него и от канонична гледна точка има проблем с решението на Светия синод: "В частите от службата, където се изисква споменаването на царя на българите Симеон Втори, в тези части, по канон се позовават действащите към момента, функциониращите държавни власти. /…/ Очевидно е, че Светият синод вкарва политиката в църквата. Решението вкарва разделение между самите християни".

Това решение на Светия синод не трябва да бъде разглеждано като отделен факт. То е част от поредица от събития, не само в България, а и в Русия, които говорят за опит да се установи монархията, като легитимна форма на управление, коментира още д-р Атанас Славов.

Междувременно в специална позиция на личната си страница Симеон Сакскобургготски съобщи, че дебатите около решението на православната църква "явно са част от прийомите да се отвлича общественото внимание от злободневните въпроси".

Нека не позволяваме да ни манипулират с конспиративни теории и жалки политически игри, които нямат нищо общо с решението на Светия синод, се посочва в съобщението, в което се цитират и думите на Сакскобургготски, казани на 2 май при връчването на ордена "Св. Иван Рилски":

"Така както съм служил на Църквата и на Република България, възнамерявам да го правя и занапред."

От страницата си Сакскобургготски опроверга твърденията на някои медии и политически коментатори, че ще посети Москва за 9 май – Деня на Европа, който Русия чества като Ден на победата (над нацистка Германия във Втората световна война).

"В програмата на Царя не фигурира пътуване на 9 май до Москва, както бе публикувано в някои медии", съобщи секретариатът на Кобургготски.

Индикация за сериозен системен проблем в ръководството на Църквата

Изпълнителният директор на Фондация "Покров Богородичен" Пламен Сивов смята, че липсват мотиви за решението на Синода.

"Промяната на богослужебен текст в Православната църква не може и не бива да се случва по начина, по който се случи. Не може просто да бъде формулирано "еди-кой си предложи, а останалите приеха единодушно". Богослужебният текст не е просто някаква литературна форма. Това е текст, който се е наложил през вековете, всяка дума, всяка буква в него е осмислена. В Църквата няма нещо, зад което да няма някакъв смисъл. Всеки един жест на свещеника по време на богослужението, всяка една дума, която се произнася, има дълбок смисъл – и той не е само символичен, както на много хора им се струва. Той отразява някакви вътрешни убеждения на целия вярващ народ. И ако една промяна на богослужебния текст може да се случи по този начин, както се случи при нас, без никакви мотиви, без никакво обяснение, без никаква подготовка от страна на Светия синод, това е индикация за някакъв много сериозен системен проблем в ръководството на Църквата", заяви той пред БНР.

Според Пламен Сивов решението може да бъде отменено, а топката е в полето на Симеон Сакскобургготски.

Каква е ролята на руската църковна делегация за взимането на това решение?

С критична позиция към решението на Светия синод излиза и богословът проф. Калин Янакиев, който анализира казуса в портал "Култура".

"Макар да приех с гняв и разочарование решението на Св. Синод на БПЦ", пише проф. Янакиев, " ще се въздържа напълно... от изкушението да поставя въпроса, имала ли е (и каква) роля във взимането на това решение руската църковна делегация, пристигаща у нас за тържествата по случай 1150-годишнината от покръстването на българите. Този въпрос, произтичащ и от неща, за които съм достоверно осведомен, може би ще задам в някой следващ текст".

В обширния си анализ той посочва, че с решението си, "издадено в строго-разпоредителен тон, Св. Синод направо вменява на всички свои чеда – църковно-вярващи православни българи – задължението да не признават конституцията на държавата, в която живеят".

Симеон сам и по свободна воля се лиши от "царството” си

"Макар че трябва да бъде изрично попитан по този въпрос, изглежда все пак, че Св. Синод не мисли "царството” на Симеон Сакскобургготски по този начин", пише богословът и разглежда втора хипотеза - "Св. Синод мисли (и вменява като вероизповеден дълг) "царството” на Симеон Сакскобургготски като свещено-правна (църковно-правна) категория. В този случай за Св. Синод неговото "царство” трябва да произтича от извършен над Симеон сакраментален акт, който би могъл да бъде единствено т.нар. "помазание за царство”.

"Симеон сам и по свободна воля се лиши от "царството” си в свещено-правен смисъл в същия онзи момент, в който, приемайки да стане министър-председател на Република България, се закле в нейната (републиканска) конституция. Това е факт, който за разлика от незасвидетелстваното по никакъв начин негово помазание е засвидетелстван с несъмненост.

Всеки наистина може да получи от видеоархива на Българската телевизия записа на този момент от биографията на "благоверния” ни цар, както и да чуе ясния му глас, произнасящ (в присъствието на патр. Максим) думите "заклевам се в конституцията на Република България”.

И още "несмирени" въпроси към Светия синод

Доц. Кристиан Таков от Софийския университет, който участва в правния съвет на президента Росен Плевнелиев, коментира ситуацията в профила си във Фейсбук.

"Президентът на Републиката трябваше да го направи и така трябваше да го направи.

Аз обаче доста несмирено ще попитам - защото синодът даде достатъчно поводи за несмиреност - това ли бяха най-животрептущите обществени болки в последните 25 години, та се наложи:
- за се забранява Хари Потър;
- да се заклеймява Мадона;
- да се укорява гей-парадът?
 

Все в тоя дух на своевременна и адекватна реакция на реалността БПЦ реши да припознава Симеон Сакскогубргготски като цар
- над 70 години, след като е станал такъв,
- малко под 70 години, след като е престанал да бъде споменаван от същата тази църква и
- над 25 години, след като е можел спокойно и отново да бъде споменаван.
 

То бива, бива духовност, ама това ми мяза на отвеяност. Дано не е друго, както някой не особено смирен може да си помисли".

Погват такситата “Юбер” с тайни клиенти

От две седмици транспортното министерство е впрегнало свои служители да наемат таксита от електронната платформа за споделени пътувания "Юбер". Целта е те да бъдат използвани като тайни клиенти и така да осигурят доказателства пред съда, че фирмата извършва незаконна дейност. Това се оказал единственият начин да се съберат годни за съда доказателства, пише вестник "Труд".

Преди около месец Софийската градска прокуратура разпоредила на три ведомства - Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" към транспортното министерство, МВР и НАП, да съберат доказателства, че фирмата "Юбер" България извършва таксиметрова дейност, без да има лиценз, и да й ги предоставят, за да бъде изправена фирмата пред съда. Това стана, след като сигнал до прокуратурата подадоха от браншовото сдружение "Такси".

Преди това таксиметровите фирми се оплакаха в транспортното министерство от нелоялната конкуренция на "Юбер". Ведомството обаче не можеше да направи нищо, защото инспекторите му не могат да спират частните коли, които се използват от Юбер, а само лицензираните таксита. Частни коли могат да се спират за проверка само от Пътна полиция. Само че, когато те правят това срещу автомобили, които незаконно извършват превози срещу заплащане, досега трудно намираха доказателства, защото обикновено пътникът отрича, че е платил на шофьора. Така единственият възможен начин за събиране на годни доказателства се е оказал "тайният клиент".

В същото време депутатът от БСП Георги Кадиев започнал да събира данни за дейността на Юбер, за да предложи промяна в законодателството, която да узакони тази дейност. Кадиев прави това през Фейсбук, но в петък той каза пред "Труд", че все още не е готов с текстове.

“Патриотичният фронт” и ГЕРБ ще искат прокуратурата да разследва шефа на БНБ

"Патриотичният фронт" и ГЕРБ са на мнение, че управителят на БНБ Иван Искров и ДПС трябва да бъдат разследвани за случая със затворената Корпоративна търговска банка (КТБ). Това обяви евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки пред БНТ.

Според него Искров трябва да бъде разследван, защото "Банковият надзор" в БНБ  "очевидно не си е вършил работата" по казуса с КТБ. "По тази тема сме единодушни с ГЕРБ. Трябва да се разследва и ролята на ДПС в този случай, защото тази партия седи в основата на тази атака", каза още Джамбазки.

В четвъртък Валери Симеонов обяви, че ГЕРБ и "Патриотичния фронт" са на мнение, че КТБ трябва да бъде оздравена. Ден по-рано БНБ съобщи, че капиталовата дупка в банката е над 4.2 млрд. лв.

Условието на "партиотите" към ГЕРБ за подкрепа

За да подкрепи правителство на ГЕРБ "Патриотичният фронт" настоява Касим Дал и Корман Исмаилов, чиято партия е част от "Реформаторския блок" да нямат свои хора във властта. Повтори условието на "патриотите" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

"Както ние нямаме претенции към министерски постове, така и Корман Исмаилов да бъде добър да няма подобни претенции. Исмаилов се снимаше с Реджеп Ердоган на предишните избори и беше проводник на политиката на Република Турция", каза Каракачанов.

"Настояваме Касим Дал и Корман Исмаилов по никакъв начин да не участват в управлението. Това искаме да договорим с ГЕРБ. Те ще бъдат в парламента, но ние искаме да не назначават министри и да няма техни хора в управлението. Никакво желание нямаме да работим с тях, защото смятаме, че работят в името на чужди интереси", обясни Джамбазки пред БНТ.

Той поиска още разформироване на партията на Ахмед Доган. "С ДПС въобще не искаме да разговаряме. С тях трябва да говори прокурор или съдия, защото те са престъпна организация. ДПС разпаднаха КТБ, заедно с банковия надзор на БНБ. Тези неща трябва да бъдат разследвани", каза Джамбазки.

Различия по 11 точки между ГЕРБ и "Патриотичния фронт"

По 11 точки "Патриотичният фронт" и ГЕРБ имат различия, каза Каракачанов. Той повтори, че няма да бъде министър каквито публикации се появиха.

"Ние няма да участваме с политически лица в кабинета. "Патриотичният фронт" няма да излъчи политически лица за министри", каза Каракачанов.

Една от идеите на "Патриотичния фронт", към която от ГЕРБ имат резерви е възстановяването на донаборната служба.

"Ние от Патриотичния фронт казваме твърдо "Не" на корупцията, монополите и ДПС във властта и твърдо "Да" на подкрепа на българското производство, замразяване и намаляване на цената на тока, ревизия в енергетиката", заяви Каракачанов.

Той уточни, че ГЕРБ били съгласни на "ревизия на цялата енергетика на България".

Относно членството на Турция в ЕС се разбрали, че ако този въпрос бъде поставен на дневен ред, в България задължително ще има референдум, каза Каракачанов.

“Патриотичният фронт” и ГЕРБ ще искат прокуратурата да разследва шефа на БНБ

"Патриотичният фронт" и ГЕРБ са на мнение, че управителят на БНБ Иван Искров и ДПС трябва да бъдат разследвани за случая със затворената Корпоративна търговска банка (КТБ). Това обяви евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки пред БНТ.

Според него Искров трябва да бъде разследван, защото "Банковият надзор" в БНБ  "очевидно не си е вършил работата" по казуса с КТБ. "По тази тема сме единодушни с ГЕРБ. Трябва да се разследва и ролята на ДПС в този случай, защото тази партия седи в основата на тази атака", каза още Джамбазки.

В четвъртък Валери Симеонов обяви, че ГЕРБ и "Патриотичния фронт" са на мнение, че КТБ трябва да бъде оздравена. Ден по-рано БНБ съобщи, че капиталовата дупка в банката е над 4.2 млрд. лв.

Условието на "партиотите" към ГЕРБ за подкрепа

За да подкрепи правителство на ГЕРБ "Патриотичният фронт" настоява Касим Дал и Корман Исмаилов, чиято партия е част от "Реформаторския блок" да нямат свои хора във властта. Повтори условието на "патриотите" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

"Както ние нямаме претенции към министерски постове, така и Корман Исмаилов да бъде добър да няма подобни претенции. Исмаилов се снимаше с Реджеп Ердоган на предишните избори и беше проводник на политиката на Република Турция", каза Каракачанов.

"Настояваме Касим Дал и Корман Исмаилов по никакъв начин да не участват в управлението. Това искаме да договорим с ГЕРБ. Те ще бъдат в парламента, но ние искаме да не назначават министри и да няма техни хора в управлението. Никакво желание нямаме да работим с тях, защото смятаме, че работят в името на чужди интереси", обясни Джамбазки пред БНТ.

Той поиска още разформироване на партията на Ахмед Доган. "С ДПС въобще не искаме да разговаряме. С тях трябва да говори прокурор или съдия, защото те са престъпна организация. ДПС разпаднаха КТБ, заедно с банковия надзор на БНБ. Тези неща трябва да бъдат разследвани", каза Джамбазки.

Различия по 11 точки между ГЕРБ и "Патриотичния фронт"

По 11 точки "Патриотичният фронт" и ГЕРБ имат различия, каза Каракачанов. Той повтори, че няма да бъде министър каквито публикации се появиха.

"Ние няма да участваме с политически лица в кабинета. "Патриотичният фронт" няма да излъчи политически лица за министри", каза Каракачанов.

Една от идеите на "Патриотичния фронт", към която от ГЕРБ имат резерви е възстановяването на донаборната служба.

"Ние от Патриотичния фронт казваме твърдо "Не" на корупцията, монополите и ДПС във властта и твърдо "Да" на подкрепа на българското производство, замразяване и намаляване на цената на тока, ревизия в енергетиката", заяви Каракачанов.

Той уточни, че ГЕРБ били съгласни на "ревизия на цялата енергетика на България".

Относно членството на Турция в ЕС се разбрали, че ако този въпрос бъде поставен на дневен ред, в България задължително ще има референдум, каза Каракачанов.

Бомбата “Южен поток” тиктака в ръцете на служебния кабинет

Строежът на газопровода "Южен поток" на българска територия е на път да стане необратим, ако служебното правителство не вземе експресно решение за обжалване на разрешението за строеж или за неговата отмяна. Това трябва да стане до 17.30 часа на 8 август, когато изтича срокът за обжалване на решението за предварително изпълнение на разрешението за строеж.

Предварителното изпълнение на разрешението за строеж при изграждането на национални инфраструктурни обекти дава право на строителите да започнат да строят, независимо от обжалване на самото решение за строеж, като срокът за това е 14 дни.

Вицепремиерът и служебен министър на регионалното развитие Екатерина Захариева не съобщи какви мерки смята да предприеме. "Ние не сме против проекта. "Южен поток" е важен за България, защото диверсифицира поне пътя на доставката на газ... Той обаче трябва да се случва по европейските правила, защото в противен случай ще бъде спрян от Европейската комисия", каза Захариева пред бТВ сутринта.

Министерството на регионалното развитие не може да обжалва издаденото разрешение за строеж от предишния министър на регионалното развитие и към този момент (17 часа на 7 август) няма постъпила жалба от заинтересована страна, казаха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.

Според енергийния експерт Илиян Василев най-доброто решение е Захариева да отмени строителното разрешение на Терзиева. То най-вероятно ще бъде обжалвано от проектната компания "Южен поток", но така ще има повече време за по-добра юридическа защита. Другият вариант е неправителствена организация или община да оспорят предварителното изпълнение на разрешението за строеж на компресорната станция и пътя към нея. При този случай обаче те имат само около ден за подготовка на жалбата, което е крайно недостатъчно, смята Василев.

Строително разрешение в защита на "важни държавни и обществени интереси"

Строителното разрешение за изграждане на приемен терминал и компресорната станция, както и на път до тях в местността "Паша дере" край Варна, е издадено от вече бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева на 31 юли. Тоест, близо два месеца след като бившият премиер Пламен Орешарски съобщи официално, че България спира работата по проекта, докато не получи зелена светлина от Еврокомисията, която стартира наказателна процедура срещу страната за нарушаване на европейските правила във връзка с "Южен поток".

Документът е публикуван в Държавен вестник на 5 август – деня, в който президентът обяви състава на служебното правителство и намерението си "Южен поток" да остане замразен, докато Еврокомисията не се произнесе по него. Ден преди да предаде властта – във вторник, решението на Терзиева за строеж на газопровода, е качено и на сайта на Министерството на регионалното развитие.

Заради "важни държавни и обществени интереси" Терзиева допуска предварително изпълнение на строителството. Това означава, че решението й може да се обжалва пред съда в срок от три дни. Дали ще се случи, предстои да се види, като времето за реакция е още ден.

Терзиева не обели и дума за решението си при сдаването на властта на служебния министър Захариева, която след това коментира, че научила за него от медиите.

Проблемите с проекта, според Захариева са, че друг оператор няма достъп до тръбата, което е нарушение на европейски изисквания, както и че има нарушаване на правилата при избора на строител. Тя се въздържа от коментар какво смята да предприеме и обясни, че първо иска да се запознае с документите.

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов при встъпването си в длъжност също заяви, че тепърва предстои да се запознае с документите по "Южен поток".

Всичко това се случва на фона на обещанията на бившия премиер Пламен Орешарски, че още преди два месеца е наредил да се спрат всички действия по старта на изграждането на "Южен поток" до уточнения на процедурата с Брюксел. Европейската комисия заведе наказателна процедура срещу България заради нарушения на правилата по Третия енергиен пакет и избора на строител. На последната си пресконференция като премиер Орешарски за пореден път декларира, че по "Южен поток" не се работи и дори наредил на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнов да спре всякаква дейност по проекта. Документите обаче говорят, че през цялото време е кипяла усърдна дейност в подготовка на официалната първа копка на обекта.

Следите остават

На 21 юли Министерството на земеделието продава 359 декара земи от горския фонд в местността "Паша дере" за 13 млн. лв. на проектната компания "Южен поток България". Бившият земеделски министър Димитър Греков заяви, че няма притеснения по законността на сделката, защото са спазени всички законови изисквания. Орешарски отрече да има такъв случай.

Десет дни по-късно, на 31 юли, бившият регионален министър Десислава Терзиева подписва разрешението за строеж за изграждането на приемен терминал и компресорната станция, както и на път до тях в местността "Паша дере". Това е първият ключов обект на българска територия, където става връзката с морския участък на тръбата, затова Терзева разрешава предварително изпълнение на разрешението за строеж.

"Имайки предвид достигнатия етап на развитие на проекта и стъпките, които следва да се предприемат, липсата на разпореждане за предварително изпълнение ще забави инвестиционния процес, което, от своя страна, неизбежно ще забави съществено както реализацията на проекта като цяло, така и заложените от българската държава цели в национален и европейски мащаб. Крайната цел от подобно забавяне ще е накърняване на особено важни държавни и обществени интереси в значителен размер на вредите, които държавата и обществото ще понесат след това", пише в мотивите на Терзиева към разрешителното за строеж на компресорната станция и приемния терминал.

Иначе разрешението за строеж на газопровода като цяло беше дадено още през 2013 г., но за всеки подобект са необходими отделни разрешителни. Строителното разрешение за компресорната станция и приемния терминал, които са на 2 км от морския бряг, бяха последните спирачки пред старта на същинското строителство.

Смяната на строителя в крачка

Междувременно близкият до руския президент Владимир Путин бизнесмен Генадий Тимченко обяви, че излиза от консорциума, който ще строи българския участък от "Южен поток". Неговата компания "Стройтрансгаз" беше сменена с "Центргаз" - дъщерното поделение на "Газпром".

Причината за смяната в крачка беше включването на Тимченко в "черния списък" на САЩ със санкции срещу Русия заради анексирането на Крим и агресията в Украйна.

Скандално е, ако правителството е сменило без търг водещата компания в строежа на газопровода, смята енергийният анализатор и бивш посланик на България в Москва Илиян Василев. Според него на ход е прокуратурата, която трябва да се самосезира.

Еврокомисията също критикува България заради непрозрачната процедура по избор на изпълнител на българското трасе, както и тръжните условия, които били в полза на определен кандидат.

Спорните въпроси

Спорните въпроси около "Южен поток" са много. Първо, българският участък е прекалено скъп. Няма официална информация на каква цена е сключен договорът със строителя. Неофициално се твърди, че е 3.78 млрд. евро, без да е ясно как е поскъпнал от първоначалните 3.2 млрд. евро, обявени при управлението на ГЕРБ.

Българският участък се финансира от проектната компания "Южен поток България", в която равни дялове имат "Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ). За изграждането на участъка България няма да дава държавни гаранции, а БЕХ ще получи заем от 620 млн. евро от "Газпром" при лихва от 4.24%. Останалата част от сумата за построяването на тръбата, БЕХ ще връща на руския монополист чрез транзитните плащания, за които няма яснота на какви цени са договорени.

Знае се единствено, че руският кредит за строежа на тръбата ще се изплаща за срок от 22 години. Това означава, че през този период в българския бюджет ще влязат нула лева от преноса на руски газ през българска територия. Договорената норма на възвращаемост е 8%. Всички тези числа бяха съобщени при подписването на договора със строителя "Стройтрансгаз консорциум" в края на май, след евроизборите.

"Изключителни ползи за България"

Въпреки спорните моменти и неяснотите се твърди, че "проектът ще донесе изключителни ползи за България". Това е записано в разрешително за строеж на Десислава Терзиева.

Като такива са посочени "утвърждаването на България като значим фактор при преноса на газ от Русия към ЕС", "значително увеличаване на сигурността на газовите доставки за страната, региона и ЕС, чрез диверсификация на маршрутите", "подпомагане на развитието на националната газопреносна мрежа, което ще ускори газификацията в страната", очаквани приходи от преноса на газ и инвестициите в проекта, откриване на около 2500 нови работни места по време на строителството, и "възможно понижаване на цената на природния газ в България".

Това се разминава с обещанията дадени от Драгомир Стойнев за 5000 нови работни места и по-ниска цена на газа.

Делото за аферата “САПАРД” отново не успя да започне

Специализираният наказателен съд не даде в петък ход на делото за източване на над 7,5 млн. евро от САПАРД срещу бизнесмена Марио Николов и още седем души. Третият опит за старт на процеса за тази година претърпя провал, защото само двама от подсъдимите са били редовно призовани. Следващото заседание по делото е насрочено за 3 октомври.

Марио Николов е обвиняем по това дело заедно със съпругата си Марияна, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов, Валентин Ангелов, Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

По това дело бизнесменът Марио Николов първо бе осъден на първа инстанция на 12 години затвор, съпругата му Мариана Николова също бе призната за виновна и осъдена на 5 години затвор, а различни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими – Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Осъден на първа инстанция с тях бе и Григор Главев, но той почина преди делото да приключи окончателно. Двама бяха оправдани - Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

След това обаче Софийският апелативен съд (САС) отмени всички присъди и върна казуса на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения - противоречия, неясноти и пропуски при изготвяне на обвинителния акт. В мотивите си САС остро разкритикува и първоинстанционното решение, произнесено от настоящия председател на Върховния административен съд Георги Колев, посочвайки, че в него буквално са били преписани цели пасажи от обвинителния акт.

 

В началото на март по делото отново се случиха тежки гафове, но след като то вече бе прехвърлено в специализирания съд. Съдия Пламен Панайотов, определен за съдия докладчик по делото, си направи отвод. Причината е, че преди години той е бил прокурор по същото това дело. Така процесът отново не тръгна. Спецсъдът определи нов съдия в лицето на Мария Кавракова, която първо реши да го върне на прокуратурата заради процесуални грешки.

По-късно фиаско претърпя и делото за пране на пари от САПАРД, където подсъдим е и бизнесменът Людмил Стойков. Според обвинението той е създал престъпна група, ръководена от Марио Николов, за пране на над 12.8 млн. лева, отклонени от САПАРД.

Стойков бе оправдан и на първа инстанция по втория казус, но ефективни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими - Марио Николов, Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Това дело не успя да тръгне повече от две години на втора инстанция и, след като най-сетне това се случи през 2012 г., САС оправда всички подсъдими.

Голям скандал последва и след като прокурорът Стойчо Ненков оттегли протестите срещу оправдателните присъди точно на Марио Николов и Людмил Стойков. Той бе обвинен в престъпление срещу правосъдието. Успоредно с това двамата германски граждани Улрих Райзахер и Михаел Енгелхард бяха осъдени за участие в схемата, но се оказа, че родните разследващи не са използвали достатъчно ефективно доказателствата, събрани от немските им колеги.

“Дер Щандарт”: Прокуратурата е повдигнала обвинение на Цветан Василев

Обвинителен акт с данни за злоупотреби срещу собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е бил връчен на адвоката му в София. Това съобщава австрийският вестник "Дер Щандарт".

"Следствена тайна е" са заявили от прокуратурата пред в. "Труд", за какво е обвинен банкерът от австрийските власти.

Юристи обясниха, че най-вероятно става дума за постановление за привличането като обвиняем на банкера, а не за обвинителен акт.

Неизвестно остава дали е издадена европейска заповед за ареста му в Австрия, където се предполага, че се намира.

В пълна тайна се пази и името на адвоката на Василев. По закон, ако има постановление, то трябва да бъде връчено на упълномощен от банкера защитник. Възможно е прокурорът да му назначи служебен адвокат без негово знание.

 

Според "Дер Щандарт" Василев е заплашен от обвинение в злоупотреби. Автор на публикацията е Маркус Бернат, смятан за доверено лице на банкера. Той уточнява, че Василев отхвърля обвиненията и посочва, че се очаква идната седмица да бъде назначен служебен кабинет, който би следвало да води резултатни преговори за мениджмънта на КТБ.

Бернат добавя, че неизвестните около сумите, необходими за оздравяване на банката, щели да траят поне до средата на септември. Според него още не било ясно дали обявяването в несъстоятелност на КТБ е най-вероятният сценарий.

Изданието припомня, че заради обвинения за присвояване на близо 206 млн. лв. в ареста у нас остават главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова и зам.- главната счетоводителка Борислава Кючукова. Под домашен арест е главната счетоводителка Мария Димова, а на свобода срещу 10 000 лв. – изпълнителният директор на банката Орлин Русев.

Новият шеф на фонд “Земеделие” заварил над 3500 забавени документа

Над 3500 забавени документи заварил в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) новият му изпълнителен директор Атанас Добрев, съобщи самият той в неделя пред БНР. Избраният в понеделник на мястото на уволнения Мирослав Николов доскорошен парламентарен секретар на агроминистерството каза, че още в първия ден от работата си назначил комисия, която да опише намерените в кабинета документи на бившия шеф на ДФЗ и се оказало, че има над 3500 забавени документа.

Добрев обаче не каза от какво естество са те и препрати към "компетентните органи като не стана ясно има ли последици от забавянето на тези документи и какви са те.

Вместо това новият шеф на фонда се похвали, че само за четири дни неговият екип успял да плати над 15 млн. евро, договорени още през 2012 г. за финансиране по Програмата за развитие на селските райони. За цитираното кратко време били подписани и 47 договора за модернизиране на земеделски стопанства и одобрени 84 тръжни процедури на общини за селски туризъм и подобряване на инфраструктура.

"Одобрени са планирани търгове на 34 общини, така че те да могат да стартират своите обществени поръчки по вече договорени проекти. Изпратени са и 19 писма до кметове за допълнителни уточнения по минали търгове. Подписах над 60 окончателни анекса към договори на общини, включително по Ос 4 "Лидер". Кандидатите са поканени да подпишат документите. Започнах подписването на договори на бенефициентите по Мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя", продължи да изброява приноса си Атанас Добрев.

"Работя денонощно - в последните вечери стоя във фонда до 11-12 ч вечер и ще продължа" , каза още той.

"Опитвам се Фонд "Земеделие" да се отвори към обществото. Искам българските земеделски производители, българският агробизнес, всичките общини и вероизповедания да могат съвсем спокойно да идват в ДФ "Земеделие". Всеки да си проверява - дали е проект, дали е преписка, писмо, дали е някакъв анекс. Да може да е ориентиран, а не всичко да се забулва в една тайнственост", посочи новият изпълнителен директор на земеделския фонд.

По думите му това отваряне на фонда ще стане с приемна в централата на ведомството в София, в която от следващата седмица всеки работещ с фонда ще може да провери чрез компютърната система с какъв статус е проектът му и кой експерт го обработва. Целта е да може да се свърже със съответния експерт и да му обяснят какво се случва, каза Добрев.

Като по-далечен свой план шефът на фонда обяви създаването на мобилни групи, които ще обикалят из страната и ще се срещат със земеделските производители, за да установят какви са проблемите им.

"С встъпването ми в тази длъжност оставката ми стои в джоба. Моята цел е да стабилизирам тази машина, да почне да работи добре и в синхрон, защото тая машина е голяма. Тя винаги е работила. Ще отпуша всичко, за да няма забавяне и загуба на нито едно евро", каза още Атанас Добрев.

Кабинетът преговаря с “Дойче Бан” да управлява БДЖ

Правителството е започнало преговори с немската компания "Дойче Бан Интернешънъл" да поеме управлението на БДЖ, съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов след заседанието на правителството в сряда.

 

От обясненията му стана ясно, че това е едно от условията, за да не се пристъпи към разпродаване на локомотиви и вагони на държавните железници за покриване на задълженията към облигационерите, като най-големите са към германски и австрийски банки.

 

Срещата с представителите на "Дойче Бан" с премиера Пламен Орешарски и транспортния министър се е провела във вторник вечерта, съобщи правителствената информационна служба.

 

До края на седмицата или в началото на следващата седмица се очаква от компанията да изпратят писмо с намерения, както и да стане ясно колко ще струва наемането на германските мениджъри, каза Папазов.

 

"Дойче Бан" ще направи анализ на състоянието на компанията и ще предложи мерки за преструктуриране. След приключването на реформата ще се мисли дали чуждите мениджъри да останат за постоянно, или за мениджмънт, който ще действа успоредно с българското ръководство на БДЖ, обясни Папазов.

 

"Имаме нужда от практични решения, които да променят визията за развитие на дружеството, а не от консултантски проекти, които да стоят добре по лавиците", е заявил премиерът Орешарски по време на срещата с представителите на "Дойче Бан", се казва в правителственото съобщение.

 

Според Папазов досега всички правителства са се съобразявали с препоръките на международните консултанти, но желаната промяна в БДЖ не се е случила. Причината за това е, че в основната си част препоръките са свързани единствено с финансовото оздравяване на дружеството, а не с коренна промяна в управлението му, смята Папазов.

 

"Каквото и правителство да дойде, проблемите с БДЖ ще стоят на дневен ред и колкото по-рано започне тяхното решаване, толкова по-добре и за дружеството, и за ползвателите на услугите му", коментирал още премиерът Орешарски, според съобщението на правителството.

 

БДЖ е в тежко финансово състояние като има да изплаща дългове за над 600 млн. лв., по думите на Папазов. В края на май кредитори на "Холдинг БДЖ" взеха решение за продажба на активи на националния превозвач, които са заложени като обезпечение по втория облигационен заем за 120 млн. лв., за да бъдат погасени просрочени плащания в размер на 76 млн. лв. за тази година. Става въпрос за продажбата на 25 дизелови мотриси "Дезиро" и над 3500 товарни вагони, с които е гарантиран кредитът.

 

Това стана по искане на австрийската банка "КА Финанс" (KA Finanz AG) и германската "Еф Ем Ес" (FMS Wertmanagement), които са най-големите притежатели на облигации по втората емисия. Другите притежатели на книжа са френската "БНП-Париба", белгийската "Дексиа" и Първа инвестиционна банка (ПИБ).

 

Поемането на управлението на БДЖ от "Дойче Бан" е част от сделка, която цели да не се стига до фалит на държавните железници, твърдят правителствени източници.

КТБ и “Креди Агрикол” остават затворени поне до 21 септември

Клоновете на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) и дъщерната й "Креди Агрикол" ще останат затворени поне до 21 септември, стана ясно от съобщение на "Българската народна банка" (БНБ) във вторник. В същото време Централният трезор е задействал процедурата по влизането на България в Европейския банков съюз, за което се разбраха политическите партии при вчерашните консултации при президента Росен Плевнелиев.

След като двете финансови институции бяха поставени на 21 юни под надзора на БНБ, бе обявено, че техните офиси ще започнат работа на 21 юли и клиентите им вече ще могат да боравят със средствата си.

Сега обаче става ясно, че това няма да се случи и БНБ посочва, че причина за това е липсата на политически консенсус за размера на гарантираните за изплащане влогове.

Според сега действащото законодателство защитени са граждански и фирмени влогове до 196 хил. лв., но министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев само преди три дни коментира, че това трябва да се промени, тъй като много държавни дружества ще загубят от своите сметки в КТБ. Законодателни промени за вдигане на прага на държавно гарантираните влогове, който в момента е 100 хил. евро, вече бяха предложени от различни политически сили, но други партии са против, а и животът на този парламент свършва до седмици.

От БНБ информират, че се запазва сегашния ред на обезщетяване на влогове в КТБ, но това ще стане след изтичането на наложения от надзорния орган тримесечен срок на особен надзор, който изтича на 21 септември. От БНБ обаче не се ангажираха с категоричен отговор дали тогава банките ще отворят врати. Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от Закона за кредитните институции), максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца, обясняват от Централния трезор, който вече обяви намерението си да отнеме лиценза на КТБ, да прехвърли "добрите й активи" в "Креди Агрикол", която да бъде одържавена.

Съгласно Закона за гарантирането на влоговете, ако БНБ отнеме лиценза на КТБ за търговска банка, не по-късно от 20 работни дни трябва да започне изплащането на депозитите до 100 хиляди евро.

От "Българската народна банка" съобщиха още, че са влезли в в контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) за подготовка на разговор между държавния глава Росен Плевнелиев и президента на ЕЦБ Марио Драги относно стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз.

Преди по-малко от две години, когато се обсъждаше създаването на общия банков съюз, управителят на БНБ Иван Искров твърдеше, че макар и да подкрепя създаването му, страната ни няма интерес да стане част от него. "Присъединяването на България към обмисляния банков съюз ще означава прехвърляне на значителен национален суверенитет към Брюксел, без в замяна на това страната ни да получи нещо", смяташе тогава Искров.

След трусовете в банковата ни система заради обявявано в несъстоятелност на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), обаче основните политически сили постигнаха консенсус от нуждата България да стане част от Европейския банков съюз за по-голяма сигурност и контрол.

От БНБ съобщиха още, че са започнали разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление "Банков надзор“ в БНБ. Този независим одит, който да покаже дали централният ни трезор си е вършил добре работата или също има вина за кризата с КТБ заради недостатъчен контрол, също бе договорен на срещата при Плевнелиев в понеделник. Когато проверката приключи, резултатите й ще бъдат публично оповестени, посочват от БНБ.

Пълният текст на прессъобщението на БНБ ще откриете тук

Всички вече са “за” актуализация на бюджета, НЗОК иска 330 млн. лева

След като цялата държава се разшета за актуализиране на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в сряда се очаква конкретно решение на Министерския съвет, което трите парламентарни партии БСП, ДПС и ГЕРБ обещаха да подкрепят. Техни представители се договориха за това във вторник на консултации при председателя на Народното събрание (НС) Михаил Миков. Последва среща на депутатите от левицата с

НЗОК, надзора на касата и Българския лекарски съюз (БЛС), в края на която Мая Манолова обяви, че има успешен финал: "Те ни убедиха, че актуализация на бюджета е изключително необходима".

 

Преди това имаше заседание на Надзорния съвет на НЗОК, който предлага бюджетът да бъде актуализиран с 328 милиона лева, но според лекари реалната дупка е около 500 милиона лева за болниците. Засега не е ясно откъде ще се осигурят нужните средства да спасяване на здравеопазването.

 

"НЗОК още на 23 юни е задействала процедурата по актуализация на бюджета", обяви управителят на касата д-р Румяна Тодорова след срещата на срещата с депутатите от левицата. Вчера получихме становище на министъра на здравеопазването и целият комплект документи, чрез министъра, трябва да се внесе в Министерски съвет, обясни тя. "Бих искала да благодаря на ПГ на БСП за тази среща и за възможността да си кажем нещата в истинския им вид. Благодаря на всички политически партии - тяхното отношение показва, че здравеопазването е много важно и трябва да бъде обединяващото звено. Нека не политизираме, защото зад цифрите и партийните пристрастия има и болни", заключи д-р Тодорова.


За ревизия на бюджета на НЗОК, а оттам и на държавния бюджет, настояха лекарският съюз, синдикатите, ГЕРБ, Реформаторския блок, а в понеделник такъв призив отправи и президентът Росен Плевнелиев, като напомни, че ако това не се случи, може да бъде блокирана работата на служебното правителство.

 

Преди десетина дни председателят на надзора на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков каза, че държавата не може да осигури повече от 200 млн. лева, като останалите пари трябва да се вземат от здравни вноски.


За първото полугодие са събрани със 100 млн. лева повече пари от здравни вноски в сравнение с миналата година, каза директорът на НАП Бойко Атанасов. Очакванията са между 55-70 милиона да е преизпълнението към края на годината от заложеното в бюджета, допълни Атанасов.


В началото на август болниците ще получат парите си за изработеното през месец юни, е решил още Надзорният съвет на НЗОК.

 

Досега премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов се съпротивляваха на исканията за преразглеждане на бюджета, като твърдяха, че резерви има. Тезата на БСП пък беше, че актуализацията ще означава признание за провал на управлението.

 

Актуализацията е необходима заради българските лекари и българските пациенти, така че групата на Коалиция за България ще предложи на правителството да изготви проект за актуализация на бюджета на касата, така че исканията на лекарите и касата да бъдат удовлетворени, заяви Манолова във вторник след срещата с НЗОК и БЛС.

 

Проблемите с финансирането на болниците са били обсъдени във вторник сутринта и на среща между премиера Пламен Орешарски и представители на бизнес организации, съобщи правителствената пресслужба. "Коментирахме различни възможности за решение на ситуацията със Здравната каса и как да се намали напрежението от непремереното говорене на всички политици“, казва изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитиран в прессъобщението.


Орешарски заявил, че в редица сектори има проблеми, които обаче не са функция на последната година, а на по- дълъг период от време. Той подчертал, че основните ключови макроикономически и финансови параметри не са влошени спрямо миналата година.
 

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев коментира пред журналисти, че всички дейности на Здравната каса са недофинансирани, а предвидените средства само за болнична помощ са с 438 млн. лв. по-малко в сравнение с 2013 година. Бюджетът на НЗОК ще вкара системата в още по-голям хаос, особено в сферата на лекарствената политика, смята Тренчев.

От синдиката изразиха опасение, че до края на годината е възможно на пациентите да не могат да им бъдат отпуснати лекарства в аптеките. Прехвърляне на средства от болничната помощ в лекарствена терапия превръща здравната система в донор на фармацевтичната
индустрия, смятат от профсъюза.

 

Синдикатите и работодателски организации се срещнаха във вторник с депутатите от БСП и ДПС, които поеха ангажимент за актуализация на бюджета на Здравната каса.

 

Имаше отделна среща с ГЕРБ, които бяха поставили условие да се внесе ревизия на бюджета, за да се върнат в пленарната зала.

 

Председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов каза, че депутатите са дали уверение актуализацията да се случи в следващите две седмици.


"Към момента, след днешната среща, имаме уверението и на трите парламентарни групи - БСП, ДПС и ГЕРБ, че ще присъстват в залата и ще гласуват "за" актуализация", каза Райчинов и изрази надежди, че правителството ще свърши своята работа и в най-късия възможен срок ще внесе предложението.


"Това е 99% решен проблем, с което ми се иска, да се успокоят пациентите, че ще имат достъп до лечение, то ще бъде гарантирано, както и моите колеги лекарите, че ще бъдат осигурени средства, за да функционира системата без трусове до края на година", добави д-р Райчинов. По думите му, все още няма как да се каже какъв ще е размерът на средствата, тъй като цифрата трябва да бъде обявена от МС. БЛС настоява за пълния размер - 326 млн. лева, както тази цифра е дадена от касата, каза д-р Райчинов.


"Изключително точна, бърза и навременна политическа реакция", обобщи след срещата зам.-министърът на здравеопазване и член на надзора на НЗОК Бойко Пенков. Анализът на Надзорния съвет е успял да убеди политиците, че е необходимо да се подпомогне бюджета на НЗОК с цел гарантиране на спокойствие в болниците, каза той.

 

"Не ме питайте за конкретните параметри на актуализацията, защото това е въпрос от изключителните компетенции на Министерски съвет, но ДПС е на категорична позиция, че тежкият проблем в сектор "Здравеопазване” трябва да бъде решен и явно надеждното решение е в актуализацията на бюджета на НЗОК”, каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

“Атака” подаде сигнал до Сметната палата за нарушения в даренията на ББЦ

Депутатът от парламентарната група на "Атака" Миглена Александрова внесе сигнал в Сметната палата за нарушения при отчитане на дарителите на ПП "България без цензура”, съобщиха от пресслужбата на партия.

Сигналът е във връзка със серия от закононарушения, видни от публикувания отчет за дарителите за предизборната кампания на ББЦ.

В сигнала се описват серията нарушения, видни от публичния регистър, воден от Сметната палата.

1. Според изричната разпоредба на чл. 154, ал. 1 от Изборния кодекс, когато общият размер на дарението от едно физическо лице надхвърли една минимална работна заплата, то представя декларация по образец за произход на дарените средства. Според Постановление на Министерски съвет № 249 от 31.10.2014 г. минималната работна заплата в страната е 340.00 лева. Тогава всяко дарение с надхвърлящ общ размер от 340.00 лева, следва да се декларира и тази декларация да се представи заедно с отчета за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания, придружен с извлечение от банкова сметка (чл. 159, ал. 2, във вр. с чл. 159, ал.1 ИК).

От "Атака" изброяват поименно лицата, дарили средства на партията на Бареков над 340 лева и неподали декларация за произхода на средствата. Това са 168 души.

2. Според категоричната разпоредба на чл. 154, ал. 4 от ИК всички приходи и разходи, свързани с предизборните кампании на стойност над 1000 лева, се извършват по банков път, а според чл. 159, ал.1 от ИК, към отчета за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания трябва да е задължително придружен с извлечение от банковата сметка на коалицията или партията.

От описаните по-горе 168 дарения с неясен произход на средствата 96 от тях са за суми, надхвърлящи 1000 лева, отбелязват от "Атака".

3. От партията на Сидеров смята още, че "вследствие на многобройни сигнали от граждани и серия от журналистически разследвания (приложени като доказателства), разпространени чрез почти всички медии, "имат основание да твърдят, че описаната по-горе коалиция е злоупотребила с лични данни и е вписала като фиктивни дарители в отчета си лица, които не са участвали в дарителската кампания".

Затова "Атака" настоява "в съответствие с разпоредбата на чл. 154, ал. 4 от ИК, Сметната палата да извърши проверка за съответствие между размера на дарените или предоставени средства и размера на доходите на дарителите за периода 2009-2014 г.", се посочва още в сигнала.

Има опасност от утре “Булгаргаз” да спре доставките за Топлофикация-София

Има сериозен натиск и заплахи за спиране от утре на горивото към "Топлофикация София" от страна на "Булгаргаз". Това ще доведе до спирането на топлата вода на софиянци, посочи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БТА.

Тя каза, че "Топлофикация София" е получила писмо от "Булгаргаз", в което се иска изплащането на дължимите задължения. По думите на кмета дружеството има задължения към "Булгаргаз", но те са почти равни на тези, които "Топлофикация" има да получава от НЕК - около 50 млн. лв.

Ако НЕК получава помощ от държавата, за да разплаща своите задължения, настоявам с тях да се погасят задълженията към "Топлофикация" и те директно да отидат в "Булгаргаз", така че да няма напрежение и заплаха за София, отбеляза кметът.

Става въпрос за над 1 милион потребители - потърпевши от подобно спиране на доставките, което ще доведе и до спиране на топлата вода на столичани. Винаги има леки сблъсъци с "Булгаргаз", когато става дума за разплащането на сметките, но такъв масиран натиск като сега не е имало, коментира Фандъкова. Тя припомни, че от месеци работна група в министерството на икономиката обсъжда начините за погасяването на старите задължения на "Топлофикация".

Кметът Фандъкова припомни, че "Булгаргаз" е прехвърлило вземания, които има от "Топлофикация" към БЕХ. Така ние говорим вече не за онези действително огромни задължения, за които трябва да се намери решение, а за текущи задължения, които "Топлофикация" прави всичко възможно да погасява, посочи кметът.

Тя изрази надежда да не се стига до спирането на топлата вода за софиянци, тогава ще се наложи да се ползва мазут, но до този вариант се прибягва само в тежки ситуации при аварии, защото мазутът не е щадящ за околната среда.