ЦИК защити “честта и доброто име” на Сидеров, но посегна на свободата на медиите

По сигнал на Съвета за електронни медии (СЕМ) Централната избирателна комисия (ЦИК) е решила да санкционира бТВ, за да защити "честта и доброто име" на лидера на "Атака" и кандидат-депутат от Обединени патриоти Волен Сидеров. Засега няма изразена позиция на телевизията по казуса. Тя има право да обжалва решението на ЦИК, още повече, че то звучи доста съмнително от гледна точка свободата на медиите и правото на изразяване.

Повод за наказанието е излъчената в предаването "Мармалад" миналата събота (11 март) рубрика "Топ 10 мъже само по парфюм", в която политикът-националист заема почетното второ място, представен със снимки от своята известна "гола" фотосесия с пура и питие в ръка, заснета и публикувана през 1993 година.

В ЦИК прегледали видеоматериала и установили, че "в част от предаването с продължителност около 3 минути се излъчват неприлични снимки и се коментира кандидатът за народен представител Волен Сидеров".

"Коментарите са с негативен характер към политическата му дейност и към него самия. На фона на неприлични снимки в предаването се съдържат се цитати като "…. голи прелести, запечатани на лента….", "…да му вземат тая снимка да му направят бюлетина с нея…." и други", описва фактическата обстановка решението на ЦИК.

В него се припомня, че разпоредбата на чл. 183, ал. 4, изр. 1, предложение последно от ИК (изм., ДВ. бр. 39 от 2016 г.), която забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. И се посочва, че "по същество тези забрани се изразяват във въздържане от призиви и позиции от всички лица във вреда на кандидат или политически субект, враждебна или дискриминационна реч, омраза или клеветнически изказвания".

Затова Централната избирателна комисия "намира, че в предаването "Мармалад" се съдържат нарушения на законовата разпоредба, които са във вреда на кандидата за народен представител. В случая излъчените неприлични снимки в предаването и негативни коментари към политическата дейност несъмнено накърняват добрите нрави и се засяга честта и доброто име на г-н Волен Сидеров като кандидат за народен представител, участващ в предизборната кампания".

ЦИК приема, че нарушението е извършено от отговорния редактор на бТВ. Затова комисията оправомощава своя председател да състави акт на отговорния редактор и възлага на СДВР да установи пълната му самоличност и адреса му.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

ЦИК накърнява свободата на медиите

На пръв поглед то изглежда съобразено с буквата на закона. При по-внимателно вглеждане обаче решението буди по-скоро недоумение, защото показаните от телевизията снимки не са заснети тайно, нито са откраднати от "семейните албуми" на политика, а са отдавна публикувани с негово знание, активно участие и изрично съгласие. Самият той освен това очевидно въобще не ги смята за "неприлични". През годините на активната си политическа кариера Волен Сидеров дори сам се е хвалил със снимки, на които според него личи доброто му телосложение.

В цитираните в решението на ЦИК моменти от телевизионното предаване не се съдържат никакви "призиви и позиции във вреда на кандидат или политически субект, враждебна или дискриминационна реч, омраза или клеветнически изказвания".

От тази гледна точка решението на ЦИК представлява накърняване свободата на медиите и на изразяването. Още повече, че въпросният политик с поведението си многократно е скандализирал обществото и е накърнявал добрите нрави.

Освен това не може да бъде отнето правото на медиите да изразяват мнение за участниците в предизборната надпревара, особено като се има предвид, че тезите, интелектуалното и моралното ниво на много от тях е обидно за добрия вкус и уважаващата себе си публика.

Пореден епизод от “Яневагейт”: “Службите са си на ДПС”

"Службите са си на ДПС“. Това става ясно от публикуван от сайта "Биволъ“ пореден запис на разговор между бившата шефка на Софийски градски съд Владимира Янева и експодчинената ѝ Румяна Ченалова. 

Янева съобщава без никаква условност: "Службите са си на ДПС". И в хода на разговора мотивира твърдението си: "Бойко затова каза: Ми те Писанчев и Лазаров много добре си работят, всичко е ОК, няма да ги пипам."

Ченалова от своя страна отговаря: "Това е последният бастион на тази партия."

Разговорът е проведен на 19 февруари според информацията на "Биволъ".

Сайтът припомня че две седмици по-рано (на 4 февруари) депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов заявява, че  службите са използвани за "политически услуги на ДПС" и че "влиянието на ДПС в службите е непокътнато". На 14 февруари Атанасов, който е и бивш началник на Националната служба за сигурност,  е добавил, че главният секретар на МВР и началникът на ДАНС са хората, чрез които ДПС узурпира службите за сигурност,  допълва още "Биволъ".

Публичните събития от миналата година се вписват в смисъла на разговора. Докато през декември и януари премиерът Борисов заявяваше, че разработката "Червеи" е пробила и източила информационната система на МВР,  шефът на ДАНС Владимир Писанчев и главният сдекретар на МВР Светлозар Лазаров оставаха на постовете си непокътнати, а оставка подаде вътрешният министър Веселин Вучков.

Той обяви като мотив, че беше отхвърлена предложената от него процедура в Закона за МВР, която даваше възможност за отстраняването на двамата. Едва след като Вучков си тръгна от МВР, Писанчев и Лазаров подадоха оставки (на 6 март). По-късно обаче премиерът не им потърси сметка за техните отговорности по разработката "Червеи", а преди три месеца Писанчев бе назначен за консул в Солун.

Адв. Екимджиев: “Ноевият ковчег на Христо Иванов е много по-ценен от Титаника на Георги Близнашки”

Адв. Михаил Екимджив пред сайта "Дневник" по повод твърденията на бившия служебен премиер и професор по конституционно прави Георги Близнашки, че правосъдният министър е лаик и предлаганата от него реформа е изнасилване на конституцията:

"Има една забавна приказка за лаиците и професионалистите: аматьорите били направили Ноевия ковчег, а професионалистите - "Титаник". Ако това е така, Ноевият ковчег на Христо Иванов е много по-ценен от Титаника на Георги Близнашки. Не съм се съмнявал, че хората, които докараха системата до сегашния й колапс, имат ресурс за пропаганда от Гьобелсов тип. Знаех, че ще използват медии и "специални" говорители, за да маргинализират идеята за промяна. Това се постига най-лесно чрез публично дискредитиране на опонента: ето дойде на власт един - новият министър на правосъдието, пълен лаик, който иска да разчисти едни ръководители в съдебната система и свързаните с тях кукловоди, за да стане той самият кукловод...

Такива елементарни, махленски тези очаквах, че ще бъдат развивани, но в жълтата поръчкова преса, която е разпознаваема. Иначе хората с добра памет и аналитичен разум не биха могли да приемат насериозно Георги Близнашки. Когато бях студент, той със същия невротичен апломб преподаваше достойнствата и демократизма на конституцията на Тодор Живков и нейния член първи за ръководната роля на комунистическата партия.

Ако въобще има феномен, той е, че министърът на правосъдието показа решителност, която не са очаквали. Решителност, която засяга интереси на мафиотски триади, градени години и десетилетия, които трудно се разделят с позиции, в които са инвестирали страшно много. Гротеската на тази хиперреакция може да се обясни и със страха от румънски пример – да не вземе някой тук да изпусне добрия дух от бутилката…

"Конституционализмът" на Близнашки прилича на сергия в бит пазар. Върху нея има за всеки по нещо, но всичко е с кратък срок на годност. За да си професор в Алма матер, не е достатъчно главата ти да е побрала определено количество статистическа информация за конституционните модели. А означава да си преди всичко морален лидер и пример за студентите. Знание без етика не може да създаде академичен дух и традиция. Всъщност един от големите проблеми на обществото и на прехода ни е, че допускаме бивши ченгета, доносници и обикновени ренегати да се изживяват в публичното пространство като морални стожери и ментори".

Управителят на “Надин” на съд за укрити 16 млн. лв. данъци

Специализираната прокуратура е внесла в съда дело срещу управителя на фирмата за изкупуване и рециклиране на цветни метали "Надин Комерс" Радослав Босилков, който е обвинен за укриване на данъци за внушителната сума от 16 милиона лева. Обвиняемите по делото са общо петима души, съобщиха от прокуратурата в понеделник.

Сред другите предадени на съд е Денис Бошнаков, който е управител на "Феросплавен завод". Това е дружество, което част от бившето "Кремиковци". Останалите трима са Мариян Комитов, Иван Иванов и Павел Варнаджиев. Последният е брат на купувача на "Кремиковци" Лъчезар Варнаджиев.

Босилков и други трима души бяха арестувани при акция на ГДБОП и НАП на 18 юли 2012 година.

Според прокуратурата престъпната група е действала от януари 2010 година до началото на 2012 година. През тези две години е нанесла на държавата щети в размер на 16.15 милиона лева чрез "добре организирана мрежа от "кухи" дружества от типа "липсващ търговец". Дружествата са контролирани от "Надин комерс" ЕООД, съобщават от държавното обвинение.

От тези "кухи" фирми "Надин Комерс" симулативно е изкупувала с неистински счетоводни документи огромни количества скрап.

По този начин разходите на дружеството са били изкуствено завишавани, печалбата намалявана, с което в крайна сметка е било избягвано плащането на дължимите данъци към държавата.

Разследването е доказало, че въпросните "кухи" фирми, с които "Надин Комерс" е "търгувала", не са имали капацитет за подобни сделки, не са разполагали с лицензирани площадки, голяма част от представляващите ги лица са били неграмотни и не са били в състояние да извършват търговска дейност, съобщават от прокуратурата.

Сделките със скрап от 2003 година са с режим обратно начисляване на ДДС. При този вид облагане с ДДС продавачът на скрап издава фактура без ДДС, а купувачът си самоначислява дължимия ДДС.

Братът на Павел Варнаджиев Лъчезар Варнаджиев придоби активите на комбината "Кремиковци" през 2012 година чрез новорегистрираната си фирма "Елтрейд къмпани" за 316 млн лв. Сделката беше финансирана с кредит от "Първа инвестиционна банка", а след това в нея се включи и "Надин".  От 2010 г. "Надин" се контролира от основния си кредитор – ПИБ, написа "Капитал" още през 2012 година.

“По-скоро бих умряла, отколкото да се върна в България”

Списание "Шпигел", цитирано от Дойче веле във вторник, разказва в обширна публикация за съдбата на младата сирийска двойка Нурхан Мохамед и Руни Хадж Хамо. Подобно на хиляди други свои сънародници, бягащи от войната в Сирия, и те се добрали до ЕС, преминавайки турско-българската граница.

Пред репортерите на "Шпигел" Нурхан описва преживяванията си в бежанския лагер край Елхово. Условията там били катастрофални, по-лоши, отколкото в затвор. Помещенията били препълнени докрай, затова голяма част от подслонените там хора били принудени да спят в палатки. От тръбите на отоплението се стичали нечистотии, коридорите миришели на урина, децата плачели от глад. Нурхан по това време била бременна, но нямала възможност да отиде на лекарски преглед, тъй като местната охрана ѝ забранила да напуска лагера.

Списанието посочва, че голяма част от бежанците, попаднали в България, изобщо не успяват да получат място в центровете за настаняване - много мигранти от африканските държави били принудени да живеят на улицата. В репортажа на "Шпигел" се разказва за една съборетина в покрайнините на София, саркастично наричана от бежанците "Риц". Подът ѝ е покрит с боклуци, труп на разлагащо се куче разнася смрад наоколо. Бежанците използват бараката като подслон през нощта: "Който спи в "Риц", отдавна се е разделил с човешкото си достойнство", казва един бежанец от Уганда. Предполага се, че към момента в София има няколкостотин бежанци, които са принудени да живеят на улицата.

След няколкомесечен престой, Нурхан Мохамед и съпругът ѝ Руни Хадж Хамо били пуснати от лагера, а българските власти им дали статут на бежанци. Но за разлика от Германия, където признатите бежанци получават финансова помощ от държавата, в България рядко може да се разчита на такава подкрепа. Така семейната двойка на практика се оказала на улицата - без средства, без познания по български, без изгледи за намиране на работа. В продължение на две седмици се издържали от парите, които им изпращали сирийски роднини, после решили да бягат към Германия. Успели да осъществят това начинание, но сега Германия иска да ги върне обратно в България, тъй като са влезли на територията на ЕС именно през тази държава. "По-скоро бих умряла, отколкото да се върна в България", казва Нурхан Мохамед.

България е видимо затруднена да се грижи за кандидатите за политическо убежище, посочва по-нататък сп. "Шпигел" и цитира критики на правозащитната организация Human Rights Watch, според която страната не успява да изпълни дори минималните международни стандарти. Друга правозащитна организация - Pro Asyl, предупреждава, че бежанците, попаднали в България, често стават обект на издевателства и унижения, а Върховният комисариат за бежанците към ООН описва положението на мигрантите в граничните региони на България и Турция като "крайно обезпокоително".

От Комисариата твърдят също така, че по българо-турската граница редовно имало случаи на насилствени връщания на хора обратно на турска територия. Списание “Шпигел” дава думата на директора на полицията в Елхово Георги Калайджиев, който отрича да е имало подобни акции. Оплакванията на бежанците той нарича “измислица” и казва, че граничната стена към Турция има единствено за цел да гарантира сигурността: “Ние защитаваме Европа от криминални престъпници”, добавя Калайджиев.

В същото време един сирийски бежанец разказва, че български граничари насъскали кучетата си срещу него, след което дори стреляли: “Чувствах се така, сякаш се бях върнал в сирийската война”, казва той. Негов приятел пък твърди, че е бил ограбен и бит от български полицаи. Двамата бежанци не могат да докажат обвиненията си, но описанията им се покриват с онова, което пише в докладите на Human Rights Watch и Pro Asyl.

Заради всичко това организации, подпомагащи бежанците, апелират към германското правителство да прекрати връщането на бежанци в България, а говорителката на Зелените в Бундестага Луизе Амтсберг заяви, че Германия не бива да прехвърля на България своята отговорност към хората, които търсят убежище.

Германският вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитиран отново от Дойче веле, отбелязва на свой ред, че България се чувства изоставена от ЕС. Според изданието, правителството в София се опасява, че драмата на давещите се в Средиземно море бежанци може да пренасочи интереса на медиите и на европейската агенция “Фронтекс” само към този регион, за сметка на други важни гранични участъци, като например този между България и Турция. Германското издание цитира българския министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, според която България се нуждае от по-засилено присъствие на “Фронтекс”, от повече гранични патрули, както и от техника, необходима за подсигуряването на външната граница.

“Хюман райтс уоч” и ООН искат България да разследва смъртта на иракски бежанци

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" и Върховният комисариат на ООН за бежанците поискаха България и Турция да разследват смъртта на двама иракски бежанци на границата между двете страни.

Според авторитетната неправителствена организация те са починали от хипотермия, след като български граничари са ги пребили при опит да влязат в България. Те са били част от по-голяма група, в която са били хора от малцинството йезиди, което е подложено на преследване от "Ислямска държава".

  "Хюман райтс уоч" отбелязва още, че България нарушава европейското и международното право, като отказва достъп до процедурата за получаване на убежище, а вероятно нарушава и принципа, който забранява връщането на бежанци на места, където техният живот и свободи са застрашени.

Турция пък не приема всички аспекти от Конвенцията за бежанците и твърди, че не е длъжна да приема бежанци от неевропейски страни като Сирия и Ирак.

  "Инцидент, който е просто последният пример за кризата по границата на Европейския съюз", посочват от организацията.

  Лидия Гол, изследовател за Източна Европа и Балканите към "Хюман Райтс Уоч", призова Европейската комисия да потърси отговорност от държавите членки, които нарушават европейското и международното право.

"Европейските институции трябва да гарантират, че България ще разследва твърденията за злоупотреби по границите й и че ще търси отговорност от съответните лица", призовава Гол.

  Това е поредният случай на насилие по българо-турската граница. Още миналата година организацията съобщи за аналогични случаи. В априлския доклад “План за овладяване” "Хюман Райтс Уоч" констатира 44 инцидента, включващи най-малко 519 души, при които българската гранична полиция е арестувала и връщала масово в Турция търсещи убежище, бежанци и мигранти. Някои от тези случаи са включвали прекомерна употреба на сила от страна на българската гранична полиция, в това число бой и употреба на огнестрелно оръжие. Подобни данни обявиха и други правозащитни организации .

  Българските власти отхвърлят обвиненият, че отблъскват бежанци и ги смятат за "безсрамни лъжи".

  Европейската комисия обаче вече изпрати писмо до България, че страната е нарушила европейското законодателство, като е върнала сирийци обратно в Турция.

  Оттогава българските власти не са коментирали казуса. "Хюман райтс уоч" обаче има доказателства за случаи от август и септември, които показват, че практиката за изблъскване продължава.
  Миналия месец група от 17 бежанци от Ислямска държава в Ирак се оплака пред турските власти за нанесен им побой на границата с България.

Държавата смята да съди “Юлен” за неплатени суми по ски концесията

Съдебен иск за близо 100 хиляди лева смята да заведе Министерството на околната среда и водите (МОСВ) срещу концесионера на ски зоната в курорта Банско – "Юлен" АД, научи Mediapool от членове на междуведомствената работна група, която търси решение на неуредиците със сключения през 2001 г. договор за ползване на части от националния парк "Пирин" за нуждите на ски зоната.

Претенцията на МОСВ е за неизвършвано през годините плащане от 5 на сто от годишното концесионно възнаграждение в тогавашния Национален фонд за опазване на околната среда към екоминистерството, който е трансформиран в настоящото Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Въпросното възнаграждение е предвидено в концесионния договор.

Според данните на ведомството от 2005  г. досега за ползването на защитените територии в Пирин концесионерът е платил на държавата 1 906 142.23 лв.. Според експертите на МОСВ, "Юлен" е трябвало да плаща още 5 процента върху годишните концесионни плащания, което за цитираните години прави 95 300 лв. допълнително.

От "Юлен" обаче твърдят, че въпросните 5 процента са част от договореното годишно концесионно възнаграждение и не дължат нищо на държавата.

Този спор е видим и от доклада на междуведомствената група до Министерския съвет, който изтече преди две седмици, но все още не е внесен за одобрение от правителството.

В доклада се посочва, че методиката за определянето на въпросните 5 на сто за ПУДООС от концесионното възнаграждение е спорна и затова  е нужно да се предприемат действия за постигане на еднозначно тълкуване на Методиката за определяне на концесионното възнаграждение и еднозначно разбиране на задължението на концесионера да заплаща определена сума на ПУДООС.

"Еднозначното тълкуване може да се оформи в допълнително споразумение между страните, подписали концесионния договор, с което да бъдат уредени взаимоотношенията, с оглед прецизиране (определяне) на смисъла на основните параметри при изчисляване на конкретния размер на годишното концесионно възнаграждение, както и неговото завишаване. Да се уточни, че плащането по Закона за защитените територии на концесионера към Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерството на околната среда, представлява сума от 5 на сто върху годишното концесионно плащане, но не е част от това плащане", пише в документа.

Все още не е ясно кога ще бъде разгледан докладът на работната група за ски концесията, който предвижда завишаване на концесионната такса, но и утвърждаване на допълнително завладяната територия от страна на "Юлен" от парка, заради което и тези защитени територии останаха в буферната зона за защита на ЮНЕСКО.

В никакъв случай обаче на "Юлен" няма да се разреши да реализира строителните си намерения извън тази буферна зона, заявиха от екоминистерството.

МОСВ не смята да иска от ЮНЕСКО изключване на близо една десета от природния парк от защитата на организацията за опазване на световното културно и природно наследство. Писмо с такова предложение бе подписано от кметове в община Банско и получи спорно одобрение в края на миналата седмица на Консултативен съвет по изработването на новия план за управление на парк "Пирин".

Предложението, зад което стоят поддръжниците на "Юлен" и на плановете му за допълнително застрояване на Пирин, е определените 3929 хектара туристически зони или  9.7% от територията на парка да бъдат изключени от ЮНЕСКО.

МОСВ няма да се ангажира с подобно предложение към световната организация, заявиха от ведомството пред Mediapool и изразиха отново готовността си проблемът със ски концесията на Банско да бъде решен както юридически, така и финансово.

Проблемът с концесионния договор на "Юлен" и терените, които е завзел извън разрешеното му за построяването на ски съоръженията, се точи от години и няколко редовни и служебни правителства не успяха да намерят разрешение. В същото време прокурорски проверки откриха редица нарушения и неспазване на екологичното законодателство при строежа на ски съоръженията.

Ако се постигне предоговаряне на концесията, каквото е намерението на държавата, реално "Юлен" ще запази вече изграденото и дори ще получи картбланш да изгражда нов кабинков лифт, каквито намерения има. Все пак е записано изрично условие всички бъдещи инвестиционни намерения на концесионера да минават екооценки и предвидените законови процедури, които в миналото дружеството често си спестяваше.

От "Юлен" вече заявиха, че не виждат причина да плащат по-голямо концесионно възнаграждение, но "в знак на добра воля" щели да преговарят с държавата.

Полиция влезе в офисите на “Ейч Ес Би Си” в Женева

Полиция претърси женевските офисите на банката "Ейч Ес Би Си", която е разследвана за огромна схема за пране на пари на свои клиенти.

Швейцарската прокуратура обяви, че е започнала криминално производство срещу британския банков гигант за укриване на данъци и пране на пари в големи размери.

Разследващите обявиха, че разследването засега е срещу банката, но в зависимост от развитието му обвинения може да бъдат повдигнати и на физически лица, взели участие в схемата.

Съобщението за разследването и обиските идва няколко дни след избухването на безпрецедентния по размери скандал с банката, който започна с публикуване на секретни нейни документи от международни издания.

В изтеклите документи се твърди, че швейцарския клон на "Ейч Ес Би Си" е помагал на клиенти от над 200 държави да избягват данъци. Сред клиентите на банката, споменати в документите, има знаменитости, търговци на оръжие и политици.

Файловете с информацията бяха откраднати от бивш ИТ служител на "Ейч Ес Би Си" преди няколко години. Първоначално той се опита да ги продаде, но впоследствие ги предостави на данъчните власти.

Панов: Трябва да се “реже много дълбоко” в съдебната система

"Някой трябва да каже, че царят е гол в съдебната система. Трябва да се реже много дълбоко, а не да лекуваме симптомите". Такава заявка направи кандидатът за председател на Върховния касационен съд Лозан Панов.

В интервю пред бТВ той обясни, че имиджовата криза е част от неговата концепция за поста.

"Магистрат звучи цинично, защото при това състояние на съдебната система няма как да не звучи”, коментира Панов и допълни, че в системата не трябва да се лекуват симптомите, а да се търси къде е проблемът.

Един от стремежите му е правосъдието да бъде по-отворено. "Когато едно съдебно решение е преминало през сърцето на съдията, не виждам причина да не може да излезе и да го защити”, каза той.

Панов увери, че битката за ВКС не е предрешена и никога не би се включил в състезание, което е такова.

За пътния инцидент, поради който за известно време се отказа от надпреварата, той заяви, че няма умисъл и ставало дума за битов инцидент. По думите му доказателство за това е, че човекът, който е привлечен за обвиняем, е този, който го е откарал в "Пирогов”, а не го е оставил да лежи на паважа.

Панов попадна в болницата, след като е бил блъснат от автомобил на пешеходна пътека.

Съдията за пореден път разказа, че инцидентът и това, че дни преди това е загубил баща си, го накарало да преосмисли приоритетите си и да се откаже от надпреварата за ВКС.
След това обаче се случили неща в съдебната система, като скандалът за "гнилите ябълки” и решил отново да се кандидатира.

"Този конкурс се наблюдава от Европейската комисия и цялото общество. Не е без значение дали ще има състезание и феърплей, по тази причина се върнах в състезанието”, обоснова се Панов.

Другият кандидат за председател на ВСК е сегашният заместник-шеф на съдилището Павлина Панова.

Вучков: МВР няма да прави “медийни шумотевици” като при Цветанов

По времето, в което настоящият председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ръководеше МВР, "много често едни полицейски акции се превръщаха в медийни шумотевици".

Това призна сегашният вътрешен министър и бивш заместник на Цветанов Веселин Вучков пред Нова телевизия в интервю, излъчено в събота. По думите му "този медиен шум в крайна сметка, ако погледнем от дистанцията на времето, може би се оказа контрапродуктивен".

"Сега няма да се измислят операции, няма да се слагат наименования на операциите от страна на МВР, не вярвам и отстрана на прокуратурата. Искам да се работи само съвместно с прокуратурата – упорито, не кампанийно. Както, например, не трябва кампанийно да ограничаваме корупцията, примерно в "Пътна полиция", защото това няма да сработи или ако сработи, ще сработи за два-три дни", добави силовият министър.

Както е известно, по времето на Цветанов МВР редовно кръщаваше акциите си с "тематични" наименования, като на няколко пъти дори използва имена на съдии, произнасяли се по мерките за неотклонение на задържани по време на въпросните операции. Това допълнително обтегна отношенията между съдебната и изпълнителната власт, които така или иначе, бяха в непрекъснат скандал по време на първия кабинет "Борисов".

Вучков обаче никога досега не си е позволявал да критикува, макар и лаконично, политиката на бившия силов вицепремиер и зам.-председател на ГЕРБ. По повод трите дела срещу Цветанов, намиращи се в съдебна рфаза, Вучков не пожела да коментира, докато не приключат окончателно.

Във връзка със заснетия през седмицата пътен полицай, който невъзмутимо събираше подкупи от шофьори в центъра на София и издаденото от премиера Бойко Борисов "разпореждане" МВР да спре да прави проверки на пътя без монтирана в патрулката камера, Вучков заяви, че до края на годината около 20 служебни коли ще бъдат оборудвани.

"Изобщо да се елиминира субективният момент. Нито за момент полицаят по контрол на движението да не остава насаме с водача на автомобила без заснемаща камера. Имаме не малко стационарни камери, които издават електронни фишове, в процес сме да закупим няколкостотин джипиеси, които ще монтираме до края на годината. Във всеки момент ще се знае къде се намира автомобилът на КАТ", обясни вътрешният министър.

Идеята на управляващите е пътните полицаи да бъдат задължени да правят проверки на шофьорите само в обхвата на камерата, монтирана в патрулката им. В противен случай проверката няма да бъде законна и евентуално съставеният акт или фиш, няма да бъде валиден.

"Първоначално ще имаме по 5-10 оборудвани патрули, до Нова година - 20. Трябват ни 200 оборудвани патрули, които ще са пръснати по страната", добави Вучков с уточнението, че докато по пътищата не тръгнат оборудваните коли на "Пътна полиция" проверките, на практика, ще бъдат силно ограничени.

НАП “опразни” касите на длъжници в цялата страна

НАП влезе за проверки в 20 търговски обекта на територията на столицата. Акцията приключи с изземане на наличния оборот на 13 от общия брой обекти. Общата сума, иззета от касите на длъжниците, е 26 844 лева.

Акцията на НАП, започнала днес, е част от кампания в цялата страна. Тя е системна и ще бъде перманентна, тъй като ефектът от нея е както фискален, така и превантивен и превъзпитаващ, уточни Теодора Топалова, директор на Дирекция „Събирания" на ТД НАП-София.

Тя обясни, че проверените обекти в днешната акция са селектирани предварително: „Ориентирали сме се към задължени лица, които три последователни месеца са получили уведомления от НАП, че имат неуредени публични задължения и въпреки тези уведомления, те не са се свързали с нас, не са погасили задълженията си, не са ни предоставили погасителни планове или обезпечения".

Мярката да се изземе оборотът от търговски обект е крайна, обясни Теодора Топалова и разясни при какви обстоятелства са предприети тези действия: „Водещото при тези проверки не е размерът на задължението, от значение е поведението на длъжника, възрастта на дълга. Нашите проверки показват, че обектите на задължените лица регистрират големи обороти и затова решихме да приложим тази мярка".

На обектите са извършени и цялостни проверки за дейността. Илиана Христова, директор на ТД на НАП-София заяви, че очаква некоректните лица да пристъпят към диалог и доброволно да заплатят натрупаните си задължения.

НАП “опразни” касите на длъжници в цялата страна

НАП влезе за проверки в 20 търговски обекта на територията на столицата. Акцията приключи с изземане на наличния оборот на 13 от общия брой обекти. Общата сума, иззета от касите на длъжниците, е 26 844 лева.

Акцията на НАП, започнала днес, е част от кампания в цялата страна. Тя е системна и ще бъде перманентна, тъй като ефектът от нея е както фискален, така и превантивен и превъзпитаващ, уточни Теодора Топалова, директор на Дирекция „Събирания" на ТД НАП-София.

Тя обясни, че проверените обекти в днешната акция са селектирани предварително: „Ориентирали сме се към задължени лица, които три последователни месеца са получили уведомления от НАП, че имат неуредени публични задължения и въпреки тези уведомления, те не са се свързали с нас, не са погасили задълженията си, не са ни предоставили погасителни планове или обезпечения".

Мярката да се изземе оборотът от търговски обект е крайна, обясни Теодора Топалова и разясни при какви обстоятелства са предприети тези действия: „Водещото при тези проверки не е размерът на задължението, от значение е поведението на длъжника, възрастта на дълга. Нашите проверки показват, че обектите на задължените лица регистрират големи обороти и затова решихме да приложим тази мярка".

На обектите са извършени и цялостни проверки за дейността. Илиана Христова, директор на ТД на НАП-София заяви, че очаква некоректните лица да пристъпят към диалог и доброволно да заплатят натрупаните си задължения.

Цветан Василев не говорел, “за да не влияе на политическата обстановка”

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев не е направил разкрития по случая с кризата в нея, защото не искал "да влияе на политическата обстановка и да създава скандали".

Това обяви в четвъртък пред бТВ един от адвокатите на банкера – Христо Ботев. Той повтори за пореден път тезата на защитата, че Василев не иска да се прибере още сега в България, тъй като заради производството по екстрадицията му, дори да тръгне към страната, на границата ще бъде върнат в Сърбия.

По думите на юриста банкерът е атакуван от най-близките си хора. Юристът сравни ситуацията с унищожаването на ордена на тамплиерите, обявявайки че е дошъл момент, в който собственикът на КТБ "е имал голямо влияние, много средства и страшно много хора са дължали пари на банката". 

"Всеки говори за участие на г-н Пеевски в това (сриването на банката – бел. ред.), но аз негови лични действия в казуса не съм видял. Той дори не е разпитан като свидетел", каза още Ботев, подчертавайки, че зад състоянието на банката седят политически интереси, без обаче да назове конкретни имена.

По думите му с координацията на Цветан Василев са се случили предложенията за инвестиции от Оманския фонд, които обаче са били отхвърлени от БНБ. Адвокатът заключи, че "всичко върви към обявяване на банката в несъстоятелност и обявяване на фалит".

"Обществено известно е, че има много апетитни активи, които някои искат да вземат на занижени пари. Всеки изчаква да се обяви несъстоятелността на банката, за може да се вземат от масата привлекателните активи", добави Ботев.

"Аз като един обикновен гражданин не мога да проумея следното. В началото на пролетта БНБ каза, че това е една стабилна банка и разреши закупуването на "Креди Агрикол". После изведнъж обяви, че тя е пирамида", каза още защитникът на Василев.

Той предупреди, че един евентуален фалит на КТБ ще повлияе на цялата икономика на страната, защото там има пари на общините и на държавни предприятия. Според Ботев е възможно това да предизвика ново недоверие в банковата система, което да се разрасне лавинообразно.

“Атака” ударно внесе в НС десетки стари свои законопроекти и решения

Още в първия ден от работата на новото Народно събрание "Атака" се отчете с внесени ударно 43 законопроекта и решения, основната част от тях са такива, които не минаха или бяха оставени на трупчета  в предишния парламент.

Сред тях са за пореден път исканото отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества и преобразуването им в държавна собственост, за строежа на АЕЦ "Белене", повторно пускане в експлоатация на затворените ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", мораториум върху поскъпването на тока и парното и развалянето на концесиите за подземните богатства. Отново са вкарани предложенията за приравняване на минималната работна заплата и минималната пенсия към средноевропейските, но без анализ за ефекта върху бизнеса и нужните средства. За пореден път се лансират нулеви ставки за хляб, лекарства, учебници, отново без изчисления за ефекта върху приходите в хазната.

Изгонване на американските бази, мораториум върху строежа на джамии в България, премахване на новините на турски език, орязване на помощите за ромите, недопускане на повече емигранти и забрана за събиране на семействата им, са част от познатите вече и внесени за разглеждане в парламента предложения, обслужващи националистическите интереси. Сред другите са отмяна на декларацията за Възродителния процес на 41-ото НС.

Други са напълно в пропагандния тон на лансираната от "Атака" политика, а трети обслужват откровено руските интереси.

Сред последните са решение против наложените срещу Русия санкции и признаване на референдума в Крим, след който полуостровът бе присъединен към Руската Федерация и Западът наложи наказанията срещу Москва.

Атакистите искат от депутатите да одобрят още задължителното гласуване, премахване на плоския данък, отмяната на забраната на пушенето на публични места, прекратяване на наемите и арендите върху водоеми, да се намали максималната скорост за движение по пътищата и да се отмени лятното часово време.

“Атака” ударно внесе в НС десетки стари свои законопроекти и решения

Още в първия ден от работата на новото Народно събрание "Атака" се отчете с внесени ударно 43 законопроекта и решения, основната част от тях са такива, които не минаха или бяха оставени на трупчета  в предишния парламент.

Сред тях са за пореден път исканото отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества и преобразуването им в държавна собственост, за строежа на АЕЦ "Белене", повторно пускане в експлоатация на затворените ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", мораториум върху поскъпването на тока и парното и развалянето на концесиите за подземните богатства. Отново са вкарани предложенията за приравняване на минималната работна заплата и минималната пенсия към средноевропейските, но без анализ за ефекта върху бизнеса и нужните средства. За пореден път се лансират нулеви ставки за хляб, лекарства, учебници, отново без изчисления за ефекта върху приходите в хазната.

Изгонване на американските бази, мораториум върху строежа на джамии в България, премахване на новините на турски език, орязване на помощите за ромите, недопускане на повече емигранти и забрана за събиране на семействата им, са част от познатите вече и внесени за разглеждане в парламента предложения, обслужващи националистическите интереси. Сред другите са отмяна на декларацията за Възродителния процес на 41-ото НС.

Други са напълно в пропагандния тон на лансираната от "Атака" политика, а трети обслужват откровено руските интереси.

Сред последните са решение против наложените срещу Русия санкции и признаване на референдума в Крим, след който полуостровът бе присъединен към Руската Федерация и Западът наложи наказанията срещу Москва.

Атакистите искат от депутатите да одобрят още задължителното гласуване, премахване на плоския данък, отмяната на забраната на пушенето на публични места, прекратяване на наемите и арендите върху водоеми, да се намали максималната скорост за движение по пътищата и да се отмени лятното часово време.

“Атака” ударно внесе в НС десетки стари свои законопроекти и решения

Още в първия ден от работата на новото Народно събрание "Атака" се отчете с внесени ударно 43 законопроекта и решения, основната част от тях са такива, които не минаха или бяха оставени на трупчета  в предишния парламент.

Сред тях са за пореден път исканото отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества и преобразуването им в държавна собственост, за строежа на АЕЦ "Белене", повторно пускане в експлоатация на затворените ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", мораториум върху поскъпването на тока и парното и развалянето на концесиите за подземните богатства. Отново са вкарани предложенията за приравняване на минималната работна заплата и минималната пенсия към средноевропейските, но без анализ за ефекта върху бизнеса и нужните средства. За пореден път се лансират нулеви ставки за хляб, лекарства, учебници, отново без изчисления за ефекта върху приходите в хазната.

Изгонване на американските бази, мораториум върху строежа на джамии в България, премахване на новините на турски език, орязване на помощите за ромите, недопускане на повече емигранти и забрана за събиране на семействата им, са част от познатите вече и внесени за разглеждане в парламента предложения, обслужващи националистическите интереси. Сред другите са отмяна на декларацията за Възродителния процес на 41-ото НС.

Други са напълно в пропагандния тон на лансираната от "Атака" политика, а трети обслужват откровено руските интереси.

Сред последните са решение против наложените срещу Русия санкции и признаване на референдума в Крим, след който полуостровът бе присъединен към Руската Федерация и Западът наложи наказанията срещу Москва.

Атакистите искат от депутатите да одобрят още задължителното гласуване, премахване на плоския данък, отмяната на забраната на пушенето на публични места, прекратяване на наемите и арендите върху водоеми, да се намали максималната скорост за движение по пътищата и да се отмени лятното часово време.

“Атака” ударно внесе в НС десетки стари свои законопроекти и решения

Още в първия ден от работата на новото Народно събрание "Атака" се отчете с внесени ударно 43 законопроекта и решения, основната част от тях са такива, които не минаха или бяха оставени на трупчета  в предишния парламент.

Сред тях са за пореден път исканото отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества и преобразуването им в държавна собственост, за строежа на АЕЦ "Белене", повторно пускане в експлоатация на затворените ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", мораториум върху поскъпването на тока и парното и развалянето на концесиите за подземните богатства. Отново са вкарани предложенията за приравняване на минималната работна заплата и минималната пенсия към средноевропейските, но без анализ за ефекта върху бизнеса и нужните средства. За пореден път се лансират нулеви ставки за хляб, лекарства, учебници, отново без изчисления за ефекта върху приходите в хазната.

Изгонване на американските бази, мораториум върху строежа на джамии в България, премахване на новините на турски език, орязване на помощите за ромите, недопускане на повече емигранти и забрана за събиране на семействата им, са част от познатите вече и внесени за разглеждане в парламента предложения, обслужващи националистическите интереси. Сред другите са отмяна на декларацията за Възродителния процес на 41-ото НС.

Други са напълно в пропагандния тон на лансираната от "Атака" политика, а трети обслужват откровено руските интереси.

Сред последните са решение против наложените срещу Русия санкции и признаване на референдума в Крим, след който полуостровът бе присъединен към Руската Федерация и Западът наложи наказанията срещу Москва.

Атакистите искат от депутатите да одобрят още задължителното гласуване, премахване на плоския данък, отмяната на забраната на пушенето на публични места, прекратяване на наемите и арендите върху водоеми, да се намали максималната скорост за движение по пътищата и да се отмени лятното часово време.

“Атака” ударно внесе в НС десетки стари свои законопроекти и решения

Още в първия ден от работата на новото Народно събрание "Атака" се отчете с внесени ударно 43 законопроекта и решения, основната част от тях са такива, които не минаха или бяха оставени на трупчета  в предишния парламент.

Сред тях са за пореден път исканото отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества и преобразуването им в държавна собственост, за строежа на АЕЦ "Белене", повторно пускане в експлоатация на затворените ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", мораториум върху поскъпването на тока и парното и развалянето на концесиите за подземните богатства. Отново са вкарани предложенията за приравняване на минималната работна заплата и минималната пенсия към средноевропейските, но без анализ за ефекта върху бизнеса и нужните средства. За пореден път се лансират нулеви ставки за хляб, лекарства, учебници, отново без изчисления за ефекта върху приходите в хазната.

Изгонване на американските бази, мораториум върху строежа на джамии в България, премахване на новините на турски език, орязване на помощите за ромите, недопускане на повече емигранти и забрана за събиране на семействата им, са част от познатите вече и внесени за разглеждане в парламента предложения, обслужващи националистическите интереси. Сред другите са отмяна на декларацията за Възродителния процес на 41-ото НС.

Други са напълно в пропагандния тон на лансираната от "Атака" политика, а трети обслужват откровено руските интереси.

Сред последните са решение против наложените срещу Русия санкции и признаване на референдума в Крим, след който полуостровът бе присъединен към Руската Федерация и Западът наложи наказанията срещу Москва.

Атакистите искат от депутатите да одобрят още задължителното гласуване, премахване на плоския данък, отмяната на забраната на пушенето на публични места, прекратяване на наемите и арендите върху водоеми, да се намали максималната скорост за движение по пътищата и да се отмени лятното часово време.

Бившият шеф на “Булгаргаз” оглави “Южен поток България”

Дългогодишният бивш шеф на "Булгаргаз" Димитър Гогов е назначен за изпълнителен директор на "Южен поток България", която изгражда газопровода на българска територия, съобщиха във вторник от Министерството на икономиката и енергетиката.

Според съобщение, публикувано на ведомствения сайт на 3 октомври е проведено Общо събрание на компанията, на което досегашният шеф Владимир Инков е бил заменен с Гогов.

"Припомняме, че ръководството на "Южен поток България" не се съобрази с протоколното решение на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов от 11 август 2014 г. Въпреки изричното разпореждане, на 18 август 2014 г. в Търговския регистър бе вписано увеличение на капитала на компанията "Южен поток България", добавят от ведомството.

От МИЕ изтъкват, че промяната в ръководството на "Южен поток България" е с цел защита на българските интереси и гарантиране на максимални ползи при бъдеща реализация на проекта.

Отстраняването на Инков е очаквано, след като Щонов по-рано обяви, че ще даде на прокурор шефовете на компанията, защото вдигнаха капитала на компанията със 191 млн. лв. въпреки министерската забрана за всякакви действия по проекта, докато ЕК не се произнесе.

Димитър Гогов оглавяваше "Булгаргаз" ЕАД от януари 2007 г. до ноември 2013 г. Той беше отстранен от поста през ноември миналата година, след като тогавашният енергиен министър Драгомир Стойнев обяви, че финансовото състоянието на дружеството е много тежко. На поста бе назначен бившият регионален директор на НАП във Видин Шишман Чаушев.

“Хюман райтс уоч” иска ЕК да разследва насилието срещу бежанци по българската граница

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" обяви, че българската гранична полиция продължава да връща с насилие сирийски бежанци в Турция и призова Европейската комисия да разследва нарушенията.

Авторитетната организация съобщи, че е установила три нови случаи на масови връщания на хора от България към Турция. Става дума за най-малко 43-ма сирийци, част от тях бити и ограбени от българските служители на реда.

Българското вътрешно министерство е оставило без реакция искането на "Хюман Райтс Уоч" за коментар за установените "отпращания и побои" от 30 август.

Eвропейският съюз би трябвало да притисне София да държи своите граници отворени за сирийци и други търсещи убежище хора и да сложи край на тези насилнически практики”, призова Лидия Гол, изследовател за Източна Европа и Балканите към "Хюман Райтс Уоч".

Това е поредният път, в който неправителствени организации изнасят подобни данни. Правителството на Пламен Орешарски обаче отхвърляше тези твърдения и дори видя антибългарска конспирация в тях.

България очевидно смята, че сега, когато центърът на внимание се е преместил някъде другаде, може да й се размине фактът, че бие хора, търсещи убежище, и ги изблъсква обратно през границата, вместо да ги защитава и да им даде шанс да си намерят убежище. Европейската комисия трябва да разследва тези нарушения на законодателството на ЕС и да заеме твърда позиция по въпроса”, каза още Гол.

Още през април месец организацията съобщи за аналогични случаи. В априлския доклад “План за овладяване” "Хюман Райтс Уоч" констатира 44 инцидента, включващи най-малко 519 души, при които българската гранична полиция е арестувала и връщала масово в Турция търсещи убежище, бежанци и мигранти.

Някои от тези случаи са включвали прекомерна употреба на сила от страна на българската гранична полиция, в това число бой и употреба на огнестрелно оръжие. Подобни данни обявиха и други правозащитни организации.

Сега свидетел е разказал пред "Хюман райтс уоч", че на 28 август българската гранична полиция е заловила в гората група от около 22 сирийци, след като са преминали българската граница

Свидетелят, неговата съпруга и четирите им деца, най-малкото от които на две години, са били част от тази група.

Той познал, че граничните полицаи са българи, защото езикът, на който говорели, звучал като руски. Полицията претърсила мъжете и отнела мобилните им телефони, парите и водата. Свидетелят, наречен Шариф от съображения за сигурност, ги видял да бият по-младите мъже, въпреки че самият той не е бил удрян. По неговите думи полицията качила всички в полицейски коли, карали около час до турската граница, където полицаите им казали: “Хайде, вървете”.

На 30 август българската гранична полиция е заловила на българска територия друга група от 15 сирийски граждани, сигнализира на "Хюман Райтс Уоч" по телефона от Турция (на 3 и 10 септември) 19-годишният "Мохамед”, един от групата.

Той твърди, че полицията е била него и осем други членове на групата. Според Мохамед полицията е принудила всички да се върнат обратно в Турция, след като ги е задържала за около три часа без спазване на процедурите и без да им даде възможност да подадат молби за убежище.

Мохамед разбрал, че е в България, защото граничните полицаи не говорели на турски или друг език, който той би могъл да разпознае. Той описа зелени военни униформи с надпис "Полиция" на якетата – описание, което съответства на униформите и отличителните знаци, носени от българската гранична полиция.

При друг случай, на 7 септември, 21-годишният с условно име Хюсеин пътувал за България с група от около 16 души от Сирия, в това число две семейства с общо пет деца. Те били заловени от шест или седем български гранични полицаи. Интервюиран по телефона на 11 септември, той казал, че граничната полиция ги претърсила, взели им телефоните, парите, храната и водата, и накарала мъжете да легнат на земята.

Той каза, че полицаите ритали него и няколко други млади мъже и ги удряли с ръце и палки. Бил сигурен, че полицаите са българи, съдейки по техните дрехи и език. След около час полицаите им казали: "Вървете, вървете" и им показали гората в посока Турция. След като групата се отправила нататък, полицаите стреляли във въздуха, каза той.

Хюсеин обясни, че това бил неговият втори опит да премине в България и, че при първия му опит 25 дни по-рано българската полиция го предала на турската.

“Да се бият хора, които може би търсят убежище и после да бъдат принуждавани да се връщат обратно през границата, е крайно нередно и незаконно,” каза Лидия Гол.

От организацията припомнят, че България е била неподготвена за бежанската вълна.

За да ограничи незаконния миграционен поток и да намали броя на хората, търсещи защита в България, правителството е приело план за действие, който включваше изграждането на 32-километрова преградна стена и изпращането на още 1500 полицаи на границата.

Така страната е обявила незабавен ефект: 1514 пристигания от януари до юни 2014 г., в сравнение с над 3600 само през октомври 2013 г., по данни на Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR

"Хюман Райтс Уоч" отбелязва обаче, че масовото връщане на търсещи убежище, преди техните молби да бъдат разгледани, представлява нарушение на задълженията на България съгласно националното и международното законодателство, включително по силата на Конвенцията за бежанците от 1951 г., Европейската конвенция за правата на човека и Хартата на Обединените нации за основните права, която гарантира правото за търсене на убежище.

Въпреки че България има право да укрепва своите граници съгласно универсални стандарти, обединени в Основните принципи на ООН за употребата на сила и огнестрелни оръжия от представители на правоохранителните органи, последните, включително и граничните власти, могат да прибягват към сила, само когато ползването на ненасилствени средства е било безрезултатно.

„Сова Харис”: Пет партии влизат в парламента при избори днес

Ако парламентарните избори са днес, ГЕРБ получава 43.2%, а БСП 31.4%. Това сочат данните от социологическото проучване на "Сова Харис", съобщи БГНЕС.

ДПС получава 11.1%, България без цензура 7.3%, а Реформаторският блок 7.1%.

Според данните, получени от изследването, заявяващите, че със сигурност ще гласуват и вече са решили за кого, са малко над 50% от избирателите. Тези, които на открит въпрос отговарят, че ще гласуват и посочват конкретен избор, са 58%. Това ниво на активност е реалистично с оглед на установеното ниво на избирателна активност в страната. В абсолютни числа това представлява между 3 300 000 и 3 400 000 гласа. Трябва да поясним, че тази хипотеза издигаме на базата на наша експертна оценка, според която гласоподавателите в страната са около 5 800 000 души, се казва в анализа на Васил Тончев от Сова Харис.

Допълнителен стимул за повишаване на избирателната активност вероятно ще се окаже и възможността за използването на преференции. Близо 30% от гласоподавателите твърдят, че ще се възползват от това право. Много е вероятно вътрешните битки в партиите, на които станахме свидетели при подреждането на листите, да се окажат напразни, смята Тончев.

Получените резултати показват, че към настоящия момент 5 партии могат да разчитат, че ще влязат в следващия парламент. Това са: ГЕРБ, Коалицията около БСП, ДПС, Коалицията около ББЦ и Реформаторският блок. При така заявената активност за преодоляване на 4-процентната бариера ще са необходими между 130 000 и 140 000 гласа. Засега на Патриотичния фронт и на АБВ не им достигат по около 20 000 - 30 000 гласа, за да може някой от тях да стане 6-ти член на 43-тото Народно събрание. Останалите участници в изборната надпревара са далече от необходимия минимум, подчертава още той.

„Структурата на политическите предпочитания в голяма степен възпроизвежда тази от предишната година. Ако на предстоящите избори тези резултати се потвърдят в значителна степен, можем с основание да предположим, че ще бъде много трудно да се състави устойчива конфигурация за следващо мнозинство. Най-вероятно дори два политически субекта няма да са достатъчни, за да се гарантира подкрепа за следващо управление. Може би е дошло времето, когато под въздействието на граждански натиск политиците у нас ще бъдат принудени да сключват споразумения за управление открито пред лицето на обществеността и по този начин да се изграждат коалиции - върху изпълнението на определени ангажименти и политики, а не на базата на задкулисни договорки. Най-вероятно в близко бъдеще ще се наложи често да гласуваме, за да можем да изчистим политическата си система", коментира Васил Тончев.

Бареков иска НДСВ да се влее в “България без цензура”

НДСВ трябва да се влее в големия центристки патриотичен блок, воден от "България без цензура", обяви Николай Бареков, цитиран от пресцентъра на партията си. Според него само така НДСВ би могла да остане прозападна, проевропейска и прагматична партия. Той си представя как формацията обявява вливането си в "България без цензура" на 30 август във Варна, където Бареков ще вдига партиен конгрес.

Преди два дни НДСВ обяви, че няма да се коалира с ББЦ заради липсата на политическа култура и принципи.

Според Бареков един такъв ход би бил приет като добра идея и би бил приветстван от всички водещи политици в НДСВ, които през годините са дали своя принос за приемането ни в НАТО и ЕС.

"Чрез диалога и контактите ми с ключови фактори в Европейския парламент като Джефри ван Орден и Ги Верхофстад ще съдействам това сливане да бъде прието като добър знак за градивното и далновидно сътрудничество между консервативната и либералната идея на центристка база", обяснява Бареков.

Той допълва, че така НДСВ няма да умре, а ще се влее в един "бъдещ незаобиколим фактор в българското Народно събрание и Европейския парламент и ще има смисъл от краткото, но забележително съществуване на тази партия".

"Надявам се, че Симеон Сакскобургготски ще погледне с добро око на това приятелско предложение и ще подтикне активисти на НДСВ, макар и броящи се на пръстите на едната ръка, да направят този достоен ход", допълва Бареков.

ДПС внесе бюджетна поправка “КТБ”, левицата я отхвърли

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) предложи да се включи текст в актуализацията на бюджета, с който да започне изплащането на гарантираните влогове до 100 000 евро преди обявяването на Корпоративна търговска банка (КТБ) в несъстоятелност. На провелото се в понеделник извънредно заседание на комисията депутатите от БСП не подкрепиха искането, което Цонев мотивира списмо на Европейската комисия, която предупреждава България да осигури защитата на вложителите в затворената КТБ и "достъпа им до техните депозити в следващите дни".

Депутатите от "Атака" и ГЕРБ не дойдоха на заседанието на комисията, която прокара без проблем подкрепяната и от БСП актуализация на бюджета на Здравната каса. Бе одобрено и внесеното от финансовия министър в оставка предложение да се отпуснат 50 млн. лева допълнително за бедствия.

За 14 ч. е насрочено извънредното заседание на Народното събрание (НС), което трябва да гласува двата проекта. На консултациите при президента в петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща да осигури депутати за кворума.

Актуализацията на държавния бюджет, включваща вдигане тавана на дълга, както и разрешение на служебното правителство да тегли заеми, за които настоява президентът Росен Плевневлив, остават блокирани от социалистите. ДПС и ГЕРБ ги подкрепят и преди седмица дори гласуваха актуализацията на бюджета на първо четене, но Бойко Борисов отказа подкрепата на партията си за окончателното му приемане, тъй като не иска да го "пришиват" към ДПС.

По повод искането си за спасяване на гарантираните влогове в КТБ, Йордан Цонев припомни в понеделник сутринта пред Нова телевизия, че за да започне незабавно изплащане, трябва банката да бъде обявена в несъстоятелност, което пък не може да стане преди да й бъде направена оценка. Такава се очаква да има към 20 октомври, според съобщение на БНБ от миналата седмица. Тогава се очаква да стане ясно дали КТБ ще бъде фалирана или оздравена, което означава, че банката няма да отвори преди ноември.

Поправката на Цонев предвижда изплащането на депозити да започне 20 дни след влизането й в сила. Той не конкретизира каква сума е необходима.

От ДПС предлагат да дойдат международни финансови одитори, които да направят одит на всички активи и да извадят досиетата на публичните личности.

Петър Кънев от Коалиция за България настоя искането на Цонев за покриване на вложенията в КТБ да се гледа в рамките на обсъжданията на промените в Закона за гарантиране на влоговете. Такива бяха лансирани от Янаки Стоилов от БСП миналата седмица, но също се предвижда да бъдат финансово обезпечени от актуализация на бюджета. Идеята е фондът да се попълни с 2 млрд. лв. и гражданите, които имат влогове в банки под особен надзор, да могат да си ги получат още на третия месец след като БНБ е приложила най-тежката мярка спрямо тях - спиране на дейността им (в случая с КТБ този срок изтича на 21 септември).


Кънев потвърди, че БСП ще подкрепи в пленарната зала единствено промените за бедствията и за Здравната каса, но категорично отказват да се правят промени в макрорамката. Това означава, че няма да подкрепят възможността за вдигане на дефицита и тавана на дълга

Брюксел настоява вложителите в КТБ да получат достъп до парите си "в следващите дни". В писмо с остър тон се предупреждава, че отлагането противоречи на европейското законодателство и страната е заплашена от санкции и съдебни дела.

Писмото е подписано от генералния директор по "Вътрешен пазар и услуги" Джонатан Фаул и е адресирано до подуправителя на БНБ Калин Христов и министъра на финансите в оставка Петър Чобанов.


Според него ключов момент в европейските банкови регулации е, че вложителите трябва да имат достъп до парите си в срок от 20 дни след като компетентните органи разкрият, че банката "не може да изплати депозитите и за момента няма перспектива да бъде в състояние да го направи". А също и че тази преценка трябва да се направи максимално бързо, но в рамките на пет дни - срокове, които според Фаул са надхвърлени.


Според българското законодателство срокът за изплащането на гарантираните влогове се задейства от отнемането на лиценза на кредитната институция. В писмото обаче се напомня, че европейското право има предимство дори да не е въведено в националното законодателство. А също и че вложителите биха могли да търсят правата си дадени им от европейската Директива за схемите за гарантиране на влоговете пред българските съдилища, а също и да предявят искове срещу България за нанесени щети, което би изложило страната на "много голям финансов риск".

В писмото има намек за възможна наказателна процедура, както и отлагането на решението може да има сериозна тежест предвид желанието на България да с присъедини към Европейския банков съюз, тъй като правилата за гаранция на депозитите са един от ключовите му стълбове.

Президентът Росен Плевнелиев съобщи за това писмо по време на политическите консултации в петък, апелирайки да се приемат исканията му.


Ако България се съобрази с препоръките на ЕК, изплащането на около 3.6 млрд. лв. гарантирани депозити в КТБ би трябвало да започне още при служебното правителство. Фондът за гарантиране на влоговете разполага с 2.1 млрд. лева, от които 800 млн. са инвестирани в български ДЦК, които трябва да бъдат продадени - нещо което би изтеглило ликвидност от финансовата система и допълнително би затруднило правителството да пласира нов дълг. За да се осигури цялостно изплащане, фондът ще трябва да заеме още 1.5 млрд. лв. от правителството. Това би било невъзможно, ако парламентът не гласува актуализация на бюджета, която да развърже ръцете на кабинета да надвишава заложения таван на дълга, до който остават около 700 млн. лв.

В писмото на ЕК се съдържа и опцията при недостиг на финансови средства да се премине временно към частичен достъп до депозитите.

Здравният бюджет се актуализира без да бъде пипан бюджетният дефицит

След на заседанието на бюджетната комисия финансовият министър в оставка Петър Чобанов коментира, че бюджетът на Здравната каса ще се актуализира с 225 млн. лева, но за сметка на разходите на министерства и така няма да се пипа бюджетният дефицит. Разходите на всички министерства с малки изключения ще трябва да бъдат съкратени с 5%, гласи приетата поправка.

"За да се приложи на практика това предложение, министерствата ще трябва да имат много добра дисциплина и да видят от кои разходи биха могли да се откажат. Това зависи от конкретните министри, които ще трябва да приложат много бързо това решение, стига то да бъде прието в зала", добави финансовият министър.

"Не се приема увеличаване на дълга, нито увеличаване на дефицита", подчерта председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. "На практика не се приема нито една промяна в параметрите на държавния бюджет", каза той.

ДПС внесе бюджетна поправка “КТБ”, левицата я отхвърли

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) предложи да се включи текст в актуализацията на бюджета, с който да започне изплащането на гарантираните влогове до 100 000 евро преди обявяването на Корпоративна търговска банка (КТБ) в несъстоятелност. На провелото се в понеделник извънредно заседание на комисията депутатите от БСП не подкрепиха искането, което Цонев мотивира списмо на Европейската комисия, която предупреждава България да осигури защитата на вложителите в затворената КТБ и "достъпа им до техните депозити в следващите дни".

Депутатите от "Атака" и ГЕРБ не дойдоха на заседанието на комисията, която прокара без проблем подкрепяната и от БСП актуализация на бюджета на Здравната каса. Бе одобрено и внесеното от финансовия министър в оставка предложение да се отпуснат 50 млн. лева допълнително за бедствия.

За 14 ч. е насрочено извънредното заседание на Народното събрание (НС), което трябва да гласува двата проекта. На консултациите при президента в петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща да осигури депутати за кворума.

Актуализацията на държавния бюджет, включваща вдигане тавана на дълга, както и разрешение на служебното правителство да тегли заеми, за които настоява президентът Росен Плевневлив, остават блокирани от социалистите. ДПС и ГЕРБ ги подкрепят и преди седмица дори гласуваха актуализацията на бюджета на първо четене, но Бойко Борисов отказа подкрепата на партията си за окончателното му приемане, тъй като не иска да го "пришиват" към ДПС.

По повод искането си за спасяване на гарантираните влогове в КТБ, Йордан Цонев припомни в понеделник сутринта пред Нова телевизия, че за да започне незабавно изплащане, трябва банката да бъде обявена в несъстоятелност, което пък не може да стане преди да й бъде направена оценка. Такава се очаква да има към 20 октомври, според съобщение на БНБ от миналата седмица. Тогава се очаква да стане ясно дали КТБ ще бъде фалирана или оздравена, което означава, че банката няма да отвори преди ноември.

Поправката на Цонев предвижда изплащането на депозити да започне 20 дни след влизането й в сила. Той не конкретизира каква сума е необходима.

От ДПС предлагат да дойдат международни финансови одитори, които да направят одит на всички активи и да извадят досиетата на публичните личности.

Петър Кънев от Коалиция за България настоя искането на Цонев за покриване на вложенията в КТБ да се гледа в рамките на обсъжданията на промените в Закона за гарантиране на влоговете. Такива бяха лансирани от Янаки Стоилов от БСП миналата седмица, но също се предвижда да бъдат финансово обезпечени от актуализация на бюджета. Идеята е фондът да се попълни с 2 млрд. лв. и гражданите, които имат влогове в банки под особен надзор, да могат да си ги получат още на третия месец след като БНБ е приложила най-тежката мярка спрямо тях - спиране на дейността им (в случая с КТБ този срок изтича на 21 септември).


Кънев потвърди, че БСП ще подкрепи в пленарната зала единствено промените за бедствията и за Здравната каса, но категорично отказват да се правят промени в макрорамката. Това означава, че няма да подкрепят възможността за вдигане на дефицита и тавана на дълга

Брюксел настоява вложителите в КТБ да получат достъп до парите си "в следващите дни". В писмо с остър тон се предупреждава, че отлагането противоречи на европейското законодателство и страната е заплашена от санкции и съдебни дела.

Писмото е подписано от генералния директор по "Вътрешен пазар и услуги" Джонатан Фаул и е адресирано до подуправителя на БНБ Калин Христов и министъра на финансите в оставка Петър Чобанов.


Според него ключов момент в европейските банкови регулации е, че вложителите трябва да имат достъп до парите си в срок от 20 дни след като компетентните органи разкрият, че банката "не може да изплати депозитите и за момента няма перспектива да бъде в състояние да го направи". А също и че тази преценка трябва да се направи максимално бързо, но в рамките на пет дни - срокове, които според Фаул са надхвърлени.


Според българското законодателство срокът за изплащането на гарантираните влогове се задейства от отнемането на лиценза на кредитната институция. В писмото обаче се напомня, че европейското право има предимство дори да не е въведено в националното законодателство. А също и че вложителите биха могли да търсят правата си дадени им от европейската Директива за схемите за гарантиране на влоговете пред българските съдилища, а също и да предявят искове срещу България за нанесени щети, което би изложило страната на "много голям финансов риск".

В писмото има намек за възможна наказателна процедура, както и отлагането на решението може да има сериозна тежест предвид желанието на България да с присъедини към Европейския банков съюз, тъй като правилата за гаранция на депозитите са един от ключовите му стълбове.

Президентът Росен Плевнелиев съобщи за това писмо по време на политическите консултации в петък, апелирайки да се приемат исканията му.


Ако България се съобрази с препоръките на ЕК, изплащането на около 3.6 млрд. лв. гарантирани депозити в КТБ би трябвало да започне още при служебното правителство. Фондът за гарантиране на влоговете разполага с 2.1 млрд. лева, от които 800 млн. са инвестирани в български ДЦК, които трябва да бъдат продадени - нещо което би изтеглило ликвидност от финансовата система и допълнително би затруднило правителството да пласира нов дълг. За да се осигури цялостно изплащане, фондът ще трябва да заеме още 1.5 млрд. лв. от правителството. Това би било невъзможно, ако парламентът не гласува актуализация на бюджета, която да развърже ръцете на кабинета да надвишава заложения таван на дълга, до който остават около 700 млн. лв.

В писмото на ЕК се съдържа и опцията при недостиг на финансови средства да се премине временно към частичен достъп до депозитите.

Здравният бюджет се актуализира без да бъде пипан бюджетният дефицит

След на заседанието на бюджетната комисия финансовият министър в оставка Петър Чобанов коментира, че бюджетът на Здравната каса ще се актуализира с 225 млн. лева, но за сметка на разходите на министерства и така няма да се пипа бюджетният дефицит. Разходите на всички министерства с малки изключения ще трябва да бъдат съкратени с 5%, гласи приетата поправка.

"За да се приложи на практика това предложение, министерствата ще трябва да имат много добра дисциплина и да видят от кои разходи биха могли да се откажат. Това зависи от конкретните министри, които ще трябва да приложат много бързо това решение, стига то да бъде прието в зала", добави финансовият министър.

"Не се приема увеличаване на дълга, нито увеличаване на дефицита", подчерта председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. "На практика не се приема нито една промяна в параметрите на държавния бюджет", каза той.

ДПС внесе бюджетна поправка “КТБ”, левицата я отхвърли

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) предложи да се включи текст в актуализацията на бюджета, с който да започне изплащането на гарантираните влогове до 100 000 евро преди обявяването на Корпоративна търговска банка (КТБ) в несъстоятелност. На провелото се в понеделник извънредно заседание на комисията депутатите от БСП не подкрепиха искането, което Цонев мотивира списмо на Европейската комисия, която предупреждава България да осигури защитата на вложителите в затворената КТБ и "достъпа им до техните депозити в следващите дни".

Депутатите от "Атака" и ГЕРБ не дойдоха на заседанието на комисията, която прокара без проблем подкрепяната и от БСП актуализация на бюджета на Здравната каса. Бе одобрено и внесеното от финансовия министър в оставка предложение да се отпуснат 50 млн. лева допълнително за бедствия.

За 14 ч. е насрочено извънредното заседание на Народното събрание (НС), което трябва да гласува двата проекта. На консултациите при президента в петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща да осигури депутати за кворума.

Актуализацията на държавния бюджет, включваща вдигане тавана на дълга, както и разрешение на служебното правителство да тегли заеми, за които настоява президентът Росен Плевневлив, остават блокирани от социалистите. ДПС и ГЕРБ ги подкрепят и преди седмица дори гласуваха актуализацията на бюджета на първо четене, но Бойко Борисов отказа подкрепата на партията си за окончателното му приемане, тъй като не иска да го "пришиват" към ДПС.

По повод искането си за спасяване на гарантираните влогове в КТБ, Йордан Цонев припомни в понеделник сутринта пред Нова телевизия, че за да започне незабавно изплащане, трябва банката да бъде обявена в несъстоятелност, което пък не може да стане преди да й бъде направена оценка. Такава се очаква да има към 20 октомври, според съобщение на БНБ от миналата седмица. Тогава се очаква да стане ясно дали КТБ ще бъде фалирана или оздравена, което означава, че банката няма да отвори преди ноември.

Поправката на Цонев предвижда изплащането на депозити да започне 20 дни след влизането й в сила. Той не конкретизира каква сума е необходима.

От ДПС предлагат да дойдат международни финансови одитори, които да направят одит на всички активи и да извадят досиетата на публичните личности.

Петър Кънев от Коалиция за България настоя искането на Цонев за покриване на вложенията в КТБ да се гледа в рамките на обсъжданията на промените в Закона за гарантиране на влоговете. Такива бяха лансирани от Янаки Стоилов от БСП миналата седмица, но също се предвижда да бъдат финансово обезпечени от актуализация на бюджета. Идеята е фондът да се попълни с 2 млрд. лв. и гражданите, които имат влогове в банки под особен надзор, да могат да си ги получат още на третия месец след като БНБ е приложила най-тежката мярка спрямо тях - спиране на дейността им (в случая с КТБ този срок изтича на 21 септември).


Кънев потвърди, че БСП ще подкрепи в пленарната зала единствено промените за бедствията и за Здравната каса, но категорично отказват да се правят промени в макрорамката. Това означава, че няма да подкрепят възможността за вдигане на дефицита и тавана на дълга

Брюксел настоява вложителите в КТБ да получат достъп до парите си "в следващите дни". В писмо с остър тон се предупреждава, че отлагането противоречи на европейското законодателство и страната е заплашена от санкции и съдебни дела.

Писмото е подписано от генералния директор по "Вътрешен пазар и услуги" Джонатан Фаул и е адресирано до подуправителя на БНБ Калин Христов и министъра на финансите в оставка Петър Чобанов.


Според него ключов момент в европейските банкови регулации е, че вложителите трябва да имат достъп до парите си в срок от 20 дни след като компетентните органи разкрият, че банката "не може да изплати депозитите и за момента няма перспектива да бъде в състояние да го направи". А също и че тази преценка трябва да се направи максимално бързо, но в рамките на пет дни - срокове, които според Фаул са надхвърлени.


Според българското законодателство срокът за изплащането на гарантираните влогове се задейства от отнемането на лиценза на кредитната институция. В писмото обаче се напомня, че европейското право има предимство дори да не е въведено в националното законодателство. А също и че вложителите биха могли да търсят правата си дадени им от европейската Директива за схемите за гарантиране на влоговете пред българските съдилища, а също и да предявят искове срещу България за нанесени щети, което би изложило страната на "много голям финансов риск".

В писмото има намек за възможна наказателна процедура, както и отлагането на решението може да има сериозна тежест предвид желанието на България да с присъедини към Европейския банков съюз, тъй като правилата за гаранция на депозитите са един от ключовите му стълбове.

Президентът Росен Плевнелиев съобщи за това писмо по време на политическите консултации в петък, апелирайки да се приемат исканията му.


Ако България се съобрази с препоръките на ЕК, изплащането на около 3.6 млрд. лв. гарантирани депозити в КТБ би трябвало да започне още при служебното правителство. Фондът за гарантиране на влоговете разполага с 2.1 млрд. лева, от които 800 млн. са инвестирани в български ДЦК, които трябва да бъдат продадени - нещо което би изтеглило ликвидност от финансовата система и допълнително би затруднило правителството да пласира нов дълг. За да се осигури цялостно изплащане, фондът ще трябва да заеме още 1.5 млрд. лв. от правителството. Това би било невъзможно, ако парламентът не гласува актуализация на бюджета, която да развърже ръцете на кабинета да надвишава заложения таван на дълга, до който остават около 700 млн. лв.

В писмото на ЕК се съдържа и опцията при недостиг на финансови средства да се премине временно към частичен достъп до депозитите.

Здравният бюджет се актуализира без да бъде пипан бюджетният дефицит

След на заседанието на бюджетната комисия финансовият министър в оставка Петър Чобанов коментира, че бюджетът на Здравната каса ще се актуализира с 225 млн. лева, но за сметка на разходите на министерства и така няма да се пипа бюджетният дефицит. Разходите на всички министерства с малки изключения ще трябва да бъдат съкратени с 5%, гласи приетата поправка.

"За да се приложи на практика това предложение, министерствата ще трябва да имат много добра дисциплина и да видят от кои разходи биха могли да се откажат. Това зависи от конкретните министри, които ще трябва да приложат много бързо това решение, стига то да бъде прието в зала", добави финансовият министър.

"Не се приема увеличаване на дълга, нито увеличаване на дефицита", подчерта председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. "На практика не се приема нито една промяна в параметрите на държавния бюджет", каза той.

Шефът на фонд “Земеделие” е сменен при съмнителна процедура

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) затъва в тотален управленски хаос, след като изпълнителният директор и заместничката му най-после бяха сменени по искане на земеделския министър, но изборът на временен шеф е юридически спорен, а двамата освободени твърдят, че проведеното заседание на Управителния съвет не е било легитимно.

 

Продължаващата седмици наред скрита и явна война между министър Димитър Греков и директора на фонда Мирослав Николов, преминала през различни тежки обвинения между тях, на пръв поглед приключи в четвъртък със съобщението на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), че управителният съвет на ДФЗ е освободил Николов и зам.-директора Виолета Александрова, а за временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на фонда е избран Явор Гечев, зам.-министър на земеделието от БСП , отговарящ за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

 

Малко по-късно Николов и Александрова изразиха съмнения относно легитимността на проведеното заседание и взетите решения. Те продължават да смятат, че са на постовете си. Пред БНТ Николов нарече случващото се "политически рекет срещу висши държавни чиновници".

 

Междувременно от пресслужбата на правителството уточниха, че премиерът Пламен Орешарски не е освободил от длъжността на зам.-министър Явор Гечев. Не стана ясно дали назначението на Гечев е съгласувано с премиера, каквото е изискването в устройствения правилник на фонд "Земеделие".

 

Юристи коментираха пред Mediapool, че Явор Гечев не може да съвместява двете длъжности, защото е в явен конфликт на интереси. Причината е, че като зам.-министър Гечев контролира разходването на средствата и изпълнението на ПРСР и с назначаването му за изпълнителен директор на фонда ще трябва да се контролира сам себе си, макар и временно.

 

Според съобщението на ДФЗ, освен смяната на директорите, управата е одобрила и отпускането на близо 20 млн. лв. по различни схеми на държавни помощи. Сред тях са за компенсиране на загуби за пропаднали площи заради лоши климатични условия, за ваксинация на животни и др.

 

Това решение явно цели да парира заканите за протести на фермери и животновъди.

 

Версиите

 

Битката във фонда не е по партийна линия, а за това кой да контролира и управлява разходването на милиарди по селската програма, твърдят членове на управителния съвет, които отказват да участват в нея.

 

Загадка остава защо решението за уволнение на Николов и Александрова не е било взето от управителния съвет още на заседанието в сряда, когато очевидно привържениците на Греков са имали мнозинство. Вместо това се разигра цирка с оставките на членовете на съвета в знак на несъгласие с отказа на двамата директори да подадат своите. Според пресцентъра на МЗХ Греков не приел оставките на управителния съвет.

 

Не е ясно и кой е присъствал на заседание в четвъртък. Министерството на регионалното развитие няма свой представител, а зам.-министърът на финансите Людмила Елкова не е участвала. Според неофициална информация зам.-министърът на икономиката Анна Янева пък е гласувала "против" махането на директорите. Тя не бе намерена за коментар на мобилния си телефон.

 

"Аз се съмнявам, че днес е имало легитимно заседание на управителния съвет, защото вчера имаше заседание, на което членове на УС подадоха своите оставки. Това, което беше обявено от пресцентъра на МЗХ беше, че всички членове са подали оставки, защото не могат да работят под този натиск. Затова днес не знам кой е присъствал на това заседание, дали е имало кворум и протокол на това заседание", каза Николов пред БНТ.


"За да се свика легитимно заседание на УС, трябва четири дни предварително да се разпространи дневния ред със съответните точки, проекторешенията. Това е надлежният ред и той трябва да се следва", допълни Виолета Александрова.

 

Николов заяви, че не вижда мотиви в исканата му оставка от министър Греков. На критиките, че са бавили проекти, той отговори, че те били забавени преди неговото назначение през ноември. Тези проекти е трябвало да бъдат завършени до юли миналата година, а вторият цикъл - до октомври, посочи Николов. По думите му за последните 8 месеца няколко пъти е пътувал до Брюксел, а в останалото време е работил без взимане на почивка. Николов и Александрова заявиха, че са консенсусни хора и са искали да си свършат работата до край.

 

Членове на управителния съвет на фонда обаче коментираха пред Mediapool, че с тях е било невъзможно да се говори. Общуването било трудно. Николов и Александрова отказвали срещи с министър Греков, а шефът на фонда не идвал и на заседание на управителния съвет. Бенефициенти също многократно се оплакваха от "семейството", както ги наричат, а Светият синод дори се възмути от държанието им.

 

Битка за милиарди

 

Попитана дали съзира в този тежък конфликт с министър Греков, конфликт между ДПС и БСП, Александрова заяви: "Как ще обясните, че на вчерашното заседание по коридорите на министерството бродеше зам.-председател на ДПС, който оказваше натиск върху хората там".

 

От думите на Николов по-рано в четвъртък пред бТВ се разбра, че бродещият из коридорите е Рушен Реза от ДПС.


Мирослав Николов пък определи случващото се като политически рекет срещу висши държавни чиновници. "В ДЗФ има големи интереси. При мен идват много сигнали от различни места", каза той без да конкретизира.


Според Николов най-големият проблем е, че Програмата за селските райони е без сертифициращ орган. Този орган трябваше да го избере министърът на земеделието. За целия мандат на министър Греков той не съумя да избере сертифициращ орган на Програмата за развитие на селските райони – два пъти се проваля процедурата, сега е на път да се провали отново, защото двама от кандидатите обжалват документите.

 

За периода октомври 2012 – октомври 2013 има 1.180 млрд. евро, които не са сертифицирани и са под риск. Те са платени и ще останат май за сметка на бюджета, коментира Александрова.


Представяте ли си каква дупка в бюджета се отваря за следващото правителство, попита тя.

 

И ДАНС привикана на помощ


"Аз съм заплашван директно пред свидетели в управителния съвет. Министърът член на ДАНС ли е или на някакви силови структури", попита Николов по повод информацията, че ДАНС се е опитала да му отнеме допуска до класифицирана информация.


Ако служебният министър, който дойде след оставката на настоящето правителство, не иска да работи с това ръководство на ДФЗ, Николов и Александрова заявиха, че ще подадат оставки доброволно.

 

По-рано през деня пред бТВ Николов се оплака за пореден път от институционален натиск, оказван му от министър Греков. По думите му Греков му е спретнал "активно мероприятие" след вчерашното провалено заседание на управителния съвет на разплащателната агенция.

 

Николов обясни, че министърът му казал, че или си подава оставката, или ще му бъде отнет допускът до класифицирана информация. Половин час по-късно пред сградата на фонда се появили двама служители на ДАНС, които опитали да връчат документи за отнемане на допуска на Николов, но по думите му те били набързо скалъпени и дори името му било сбъркано.

 

Мирослав Николов обясни, че евентуалното отнемане на правомощията му да борави с класифицирана информация не би попречило принципно на работата му, но това бил опит за дискредитация.

 

Според Александрова натискът, който им се оказва, е свързан с овладяването на директните плащания, които фондът прави. Тя посочи, че Програмата за развитието на селските райони е единствената, която в момента не е спряна и работи.

 

”Програмата работи по правилата, така че вие си отговорете дали това е борба за крайните плащания”, обясни Александрова. Николов допълни, че ”риба най-добре се лови в мътни води”, тъй като предстояла смяна на властта и назначаването на служебен кабинет.

 

БСП видя заплаха за 200 проекта за 300 млн. лв.

 

Най-важно на този етап е ДФЗ да подпише договорите за проекти по ПРСР, които са финализирани и за които вече има възможност да бъдат прехвърлени средства, за да бъдат договорирани по старата програма, с цел да не се изпуснат средства, коментира пред БНР шефът на парламентарната земеделска комисия Светла Бъчварова от БСП. Това са около 200 проекта, които ако не бъдат приключени, ще доведат до загубата на около 300 млн. лв.по ПРСР.

 

По думите на Бъчварова недобрата координация между земеделското министерство и ДФЗ е довела до конфликт, който е излязъл извън рамките на нормалните възможности за решаване.

 

Три земеделски организации междувременно изразиха притеснението си от"срамните спектакли, които се разиграват между двете институции" в писмо до премиера Пламен Орешарски и го призоваха да вземе спешни мерки , за да не останат десетки хиляди земеделски производители, общини и малки фирми без евросубсидиите.

Лавров поиска в София “Южен поток” да бъде изключен от европравилата

Руският външен министър Сергей Лавров поиска в София газопроводът "Южен поток" да бъде изключен от обхвата на Третия европейски енергиен пакет и така операторът на тръбата да не е длъжен за определен период от време след старта на проекта да осигурява достъп на трети лица до капацитета му. Той също така се обяви за преговори с Брюксел на взаимоизгодна основа.

"ЕК вече е правила дерогация от Третия енергиен пакет за редица други газопроводи. Считаме, че подходът на ЕК ще бъде разумен", каза Лавров след срещата с българския външен министър Кристиян Вигенин.

Въпросът за изключването на "Южен поток" от европейските правила неведнъж е бил повдиган от руска страна, но и сега не стана ясно кой от участниците в проекта "Южен поток" би трябвало да поиска дерогацията.

Лавров даде за пример Трансадриатическия газопровод (ТАП), част от Южния газов коридор, планиран да доставя каспийски газ от Азербайджан през Турция до Италия и Гърция за Европа. След като този маршрут бе предпочетен пред проекта "Набуко", сега той е считан за приоритетен от ЕС и през 2013 г. получи право на изключения от европейския регулаторен режим.

Лавров заяви, че "уважаваме правото на ЕС да създава нови правила, но тези въпроси не могат да се решават със задна дата". "Споразуменията със страните - участнички в "Южен поток" бяха сключени достатъчно рано - преди влизането в сила на Третия енергиен пакет на Европейския съюз. Нашата позиция е ясна - тези правила не могат да се прилагат ретроспективно. Това е основен принцип на международното право", допълни първият дипломат на Русия и коментира, че в България има закон, който разглежда морската част на газопровода "Южен поток" като екстериториален.

Става въпрос за оспорваните от Брюксел поправки в българското законодателство, които все още не са окончателно приети и заради които срещу страната ни бе започната наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

Руският външен министър призова да бъде възобновена работата на комисията в ЕК, която се занимава с техническата страна на газопровода.

"Подчертахме необходимостта от строителството на "Южен поток" в установените срокове и потвърдихме готовността да продължим конструктивния диалог с всички заинтересовани страни - както със страните, които участват в проекта "Южен поток", така и с Европейската комисия", каза още Лавров.

Той коментира още, че замразените съвместни проекти за АЕЦ "Белене" и петролопровода "Бургас-Александруполис" все още "лежат на масата" и коментира, че трябва да се решават на базата на взаимна изгода, а не с политически съображения.

В отговор на въпрос дали Евразийският съюз остава актуален за България, Лавров каза, че не си спомня тя да е искала да влезе в този съюз.

Президент и премиер подкрепиха проекта

В рамките на визитата си у нас първият руски дипломат се срещна още с президента Росен Плевнелиев и премиера Пламен Орешарски. Те потвърдиха, че България стои зад реализирането на "Южен поток", но според европейските правила. Държавният глава заяви, че бъдещето на проекта е в ръцете на Европейската комисия, а Орешарски успокои руския гост, че Брюксел ще "приеме аргументите на българското правителство".

Преди месец премиерът заяви, че България спира работата по проекта, докато не бъдат изчистени проблемите с Европейската комисия, която започна наказателна процедура срещу страната заради това, че с изграждането на "Южен поток" на своя територия заобикаля европейските правила и по избор на изпълнител. Така съдбата на проекта зависи от разговорите между Москва и Европейската комисия, която е срещу строежа на "Южен поток", тъй като той прави Европа още по-зависима енергийно от Русия, а след обтягането на отношенията между Русия и Запада заради Украйна стратегията е да се търсят алтернативи на руския газ.

Ситуацията се усложни допълнително и след като Украйна предприе конкретни стъпки за прехвърляне на 49% от газопроводите си на европейски компании, а целта на Русия е чрез "Южен поток" да заобиколи Украйна и да доставя газ директно на Европа.

Орешарски "успокои" Лавров, че всичко ще е наред

Премиерът Пламен Орешарски е уверил, че "Южен поток" е много важен за България, и се опитал да зарази Лавров със своя оптимизъм, че ЕК ще приеме аргументите на българското правителство, защото те били "достатъчно добри".

Орешарски подчертал пред Лавров, цитиран от правителствената пресслужба, че един от най-важните проекти на наша територия е "Южен поток".

"Нееднократно сме заявявали силната си заинтересованост от осъществяването му. От самото начало на работа на това правителство започнахме да полагаме усилия за наваксване на изоставанията и постигнахме значителен напредък", е казал премиерът.

Той е отбелязал, че спирането на проекта е заради започнатата процедура от Европейската комисия срещу България.

"Страната ни е представила коментари по повдигнатите от Комисията въпроси. Смятам, че разполагаме с достатъчно добри аргументи и оставам оптимист, че те ще бъдат приети", казал министър-председателят и повторил, че проектът е много важен за България и правителството ще положи всички усилия за реализацията му, но в рамките на европейското законодателство.

Орешарски е приветствал руските инвестиции у нас, нарастващия брой руски туристи и граждани, купуващи недвижима собственост в България, но е подчертал, че във взаимната търговия се наблюдават отрицателни тенденции по отношение на всички стоки, с изключение на енергоносителите.

Лавров е посочил различни проблеми на двустранните търговско-икономическите отношения, стоящи на дневен ред.

В отговор Орешарски отбелязал: "Фактът, че част от тези въпроси дискутираме още от 90-те години, показва, че трябва да ускорим работата по тях, да насърчим участниците в преговорите да бъдат по-оперативни" и е изразил надежда за провеждане на заседание на междуправителствената комисия до края на годината. Такова трябваше да има през май, но заради анексирането на Крим от Русия и наложените от ЕК санкции срещу Москва, то бе отложено.

Относно конфликта в Украйна министър-председателят посочил, че от самото му начало България се е обявила за запазване на териториалната цялост на страната, като в същото време е отправила препоръки към украинските власти за повече интегритетни действия и е осъдила закона за ползването на езиците.

"Москва не дели правителствата и държавите на про- и антируски настроени"

В обобщение на изразените в разговора мнения Сергей Лавров казал, че Москва не дели правителствата и държавите на про- и антируски настроени.

"Искаме да работим прагматично", добавил руският външен министър.

Президентът Росен Плевнелиев от своя страна е заявил преди руския първи дипломат, че в отношенията си с Русия, България "изхожда от ясната позиция на своята европейска и евроатлантическа принадлежност, но заедно с това желае да изгражда прагматични отношения, основани на откритост, диалог и взаимен интерес".

"България ще продължи да подкрепя проектите, които увеличават енергийната сигурност и диверсификацията, но е важно "Южен поток” да бъде съобразен с европейското законодателство", отбелязал още Плевнелиев, цитиран от прессекретариата си.

Пред телевизия Блумбърг Плевнелиев пък е обяснил, че ако Европейската комисия даде зелена светлина на проекта, ще бъдат предприети следващи стъпки, но в момента топката е в Брюксел.

"Лавров, долу ръцете от Украйна"

Лавров бе посрещнат в София от демонстранти на "Протестна мрежа" и украински граждани, пребиваващи у нас. Българските протестиращи носеха европейското знаме и държаха лозунги против политиката на Кремъл в областта на човешките права, енергетиката, сигурността. Украинците развяваха националния си флаг и плакат на руски език "Лавров, долу ръцете от Украйна". Те скандираха "Путин - убиец".

На ларгото пред МС се събраха и представители на "Атака", подкрепящи политиката на Кремъл. Те разпънаха транспарант "Братска победа” и носеха листове с разпечатан текст: "Атака е за Южен поток", "Който е против "Южен поток" е за шистов газ", "Кой спря "Южен поток? Кой продаде България?".

"Това морално провалило се правителство няма право да взима решения от името на народа си. Да спрем енергийната зависимост от Русия. Да спрем намесата на Русия във вътрешните работи на България. Да покажем на Путин и неговата марионетка Лавров, че са нежелани и, че пътят на страната ни е неразривно свързан с Европа", гласи разпространеният във Фейсбук призив за днешните протести.

Посещението на Лавров мина при засилени мерки за сигурност, като центърът на София бе блокиран в различни локации според движението на кортежа на руския външен министър.

Формалният повод за визитата е отбелязването на 135-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

Това е първо посещение от двустранен характер на руски външен министър у нас от близо 17 години насам. То става на фона на обтегнатите отношения между Запада и Русия заради кризата в Украйна. България осъди руското анексиране на Крим, присъедини се към европейските целенасочени санкции срещу десетки високопоставени руски представители, но същевременно правителството остава твърд привърженик на газопровода "Южен поток", който според Брюксел не отговаря за европейското енергийно законодателство.

Сергей Лавров, който е една от най-влиятелните фигури в съвременната международна политика, за последно беше в София преди 6 години, заедно с делегацията на руския президент Владимир Путин за подписването на споразуменията за проектите "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис".

Огнян Минчев: Правителство няма потенциала да води национална политика

В коментар на визитата на Лавров у нас политологът Огнян Минчев заяви, че това българско правителство няма потенциала да води нито национална политика, нито политика в интерес на друга държава.

Правителството се гърчи в мъртвата хватка от необходимостта да обслужва тези, в името на чиито интереси беше сформирано миналата година, а именно руските интереси в направление "Южен поток" и АЕЦ "Белене", а от друга страна, все пак българското правителство не може да не се съобразява, че България е член на ЕС и европейското законодателство не може да бъде заобикаляно без последствия, каза Минчев пред БНР.

"Българското правителство ще обяснява на безмилостния Лавров, че Русия ще трябва да постигне своето споразумение с Брюксел, за да може България да осъществи ангажимента си към Русия, свързан с "Южен поток". Ако България си позволи директно да пренебрегне европейското законодателство, това ще доведе до много сериозни последствия, включително и големи глоби", допълни Огнян Минчев.

Според него посещението на Лавров може да окаже въздействие и върху начина, по който това правителство ще подаде оставка и дали изобщо ще подаде оставка: "Ако в Москва е взето решение да се отложи оставката, докато се разчистят облаците над "Южен поток", не изключвам това правителство да направи завой и да каже, че няма да подаде оставка... На този етап в българските политически консултации няма ангажимент за оставка".

Българското правителство си позволява лукса да ни постави в центъра на един геополитически спор между страни, много по-мощни от нас, което е категорично несъобразяване с българския национален интерес, подчерта политологът.

Бивш шеф на “Софийски имоти” с четиригодишна присъда и на втора инстанция

Присъда от 4 години затвор за бившия изпълнителен директор на общинското дружество "Софийски имоти" Тошко Добрев даде и втора съдебна инстанция, съобщи "Правен свят".

Софийският апелативен съд (САС) е потвърдил присъдата, с която на 13 януари 2012 г. Софийският градски съд осъди Добрев за безстопанственост и за една неизгодна сделка.

Става дума за апортиране на 3 магазина в центъра на София в съвместно дружество.

Обвинението срещу Добрев е за безстопанственост, защото в периода декември 1999 – януари 2000 г. не положил достатъчно грижи за управление и стопанисване на трите общински имота и дал съгласие за апортирането им.

Щетите за "Софийски имоти" са оценени на 342 400 лева, поради което обвинението е за безстопанственост в особено големи размери, която е и особено тежък случай и се наказва с от 3 до 12 г. затвор.

Това е едно от шестте дела срещу Добрев, които са в съда. Всички те текат трудно и бавно. В началото на годината Върховният касационен съд прекрати по давност първото дело срещу ексшефа на "Софийски имоти". По някои от делата той има и оправдателни присъди.

“Протестна мрежа”: Различни ли са хартиената и електронната декларация на Пеевски?

"Протестна мрежа" отправи призив до председателя на Сметната палата да провери дали са истина твърдения в медиите, че има подмяна в подаваните от депутата от ДПС Делян Пеевски декларации за имотно състояние.

"Сравнете информацията от депозираните на хартия декларации от депутата Пеевски и въведеното в електронния регистър и съобщете какви са констатациите ви", призовават от неформалното движение.

 

"Не призовавайте журналистите да подават заявления за достъп до обществена информация, защото е необходимо самата Сметната палата публично да потвърди или опровергае появилата се в медиите информация, че данните в декларациите на сайта на Сметната палата могат да не съответстват на подадените от депутата данни", продължават от Протестна мрежа.

 

Преди дни бившият депутат от БСП Татяна Дончева заяви, че по настояване на Делян Пеевски е била наложена кандидатурата на служителка в Сметната палата, която не отговаря на законовите изисквания. "И се оказва, че човек, който не е нито икономист, нито юрист и не отговаря на никакви условия, за да бъде член на Сметната палата, Пеевски е решил, че той ще стане", коментира Дончева пред Bulgaria on Air,

 

Дончева не посочи име, но даде следния "жокер" - въпросната служителка отговаряла за качването в интернет на декларациите по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни постове. Тя "години наред е вкарвала информационния масив в интернет, включително и неговите (на Пеевски) декларации, не със съдържанието, с което те са реално подадени."

 

Според имуществената деклрация на Делян Пеевски през миналата година той е спестил малко над 17 хил. лв.

ББЦ, “Атака” и АБВ коментират искането на ДПС за предсрочен вот

Преди нови избори, първо да се произнесе Конституционният съд за законността на Евроизбори 2014. Това се казва в позиция на "Атака”, разпространена до медиите. "Няма смисъл да се ходи на нови избори, ако ще бъдат проведени по същия начин. Ако се отиде на нови избори и тези избори бъдат купени като предишните, то напълно се обезсмисля харченето на пари и провеждането на избори. Вместо да се харчат парите на данъкоплатеца, да се сравни капиталът на банкери и престъпни структури, и който има повече пари, той назначава депутати, правителство, министри и да управлява държавата", заявяват от партията на Волен Сидеров, която на евроизборите остана под чертата и не успя да вкара нито един евродепутат, а сега иска касиране на вота.

Бареков повтори: Избори на 26 октомври

"От седмица работим по листата за народни представители. Отдавна вървят задкулисни разговори между две партии – ДПС и ГЕРБ. Най-вероятно се готвят да правят правителство в следващия парламент, на което ние ще бъдем категорична опозиция. Не се изненадах, казах на партията, че знаците, които получават са, че ще има избори. На 26-ти октомври да са изборите, най-късно една две седмици след това, за да може да има бюджет, правен от новото правителство", заяви Николай Бареков, лидер на "България без цензура" (ББЦ). Евроизборите на 25 май бяха дебют за ББЦ, която формира коалиция и успя да спечели около 10% и да вкара двама депутати в Европарламента.

Ивайло Калфин: ДПС, ГЕРБ и Бареков имат интерес от вот до края на годината


Ако изборите се проведат до края на годината, най-големият губещ ще бъде БСП, защото тя няма да има възможност да представи нови идеи и да възстанови част от доверието на избирателите. Искането за предсрочни избори е в полза на три сили – ДПС, ГЕРБ и "България без цензура“, коментира Ивайло Калфин, водач на листата на формацията на бившия президент Георги Първанов, която получи около 4% на евроизборите и не спечели нито един мандат. АБВ вече обяви, че ще става партия, но не е ясно дали това ще се случи, ако има незабавни избори.

 

"В последните няколко месеца г-н Местан взе политическата инициатива. Той даде оценка на изборите, първи заговори за промяна в правителството, сега той обяви предсрочните избори. Ако сега се обявят избори, БСП няма да има възможност да реагира адекватно. Това означава, че тя политически няма да има какво повече да каже на избирателите“, обясни Калфин пред БНР.

Той посочи, че още от създаването си сегашното правителство има изключително нестабилна парламентарна подкрепа и поради тази причина не може да бъде ефективно.

"Какъв беше смисълът от тази година и стоенето на инат на власт? На следващите избори вероятно ще се създаде коалиция, която ще има при всички случаи над 120 депутати, които ще й дадат добра парламентарна подкрепа“, прогнозира той.

БСП, ДПС и “Атака” създадоха комисия “Плевнелиев”

В изблик на откровен предизборен популизъм, БСП, ДПС и "Атака" гласуваха за съставянето на анкетна комисия, която да се занимае със срещата на държавния глава Росен Плевнелиев с директора на австрийската енергийна компания ЕВН (EVN) Щефан Шишковиц. Предложението, внесено от националистите в последния ден на април, бе одобрено от управляващите в четвъртък, най-вероятно като прелюдия им следващия им планиран предизборен "хит" – отнемането на лицензите на електроснабдителните дружества на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про".

Известната с крайните си ксенофобски изказвания депутатка от "Атака" Магдалена Ташева ще е председател на комисията, която ще работи три месеца по установяването на "дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и дружества концесионери за добив на природни богатства, довела до ощетяване на българските граждани и българската държава, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица".

”Против” създаването на комисията гласуваха само депутатите на ГЕРБ.

"Ако подкрепите създаването на тази комисия, означава, че е безсмислена дейността на три постоянни комисии, една от които Комисията по енергетиката. Защо трябва да създаваме анкетна комисия по въпроси, с които се занимават действащи комисии? Кой може да държи сметка на държавния глава, който е надпартиен, обединител на народа? Кой определи, че тези контакти са нерегламентирани? Кажете направо, че искате комисия за президента, но не ви стиска. Съберете подписка за импийчмънт, ако твърдите, че има нарушения", заяви депутатът от ГЕРБ и бивш председател на парламента Цецка Цачева.

ГЕРБ оспориха и законността на подобна комисия.

"Кой може по Конституция и в кои случаи да държи сметка на контактите на държавния глава, който според Върховния закон е надпартиен, обединител на народа и има правомощия в различните сфери с оглед принципа на разделение на властите", коментира Цачева.

Магдалена Ташева, която изнесе голяма част от антибежанската кампания на "Атака", разясни, че в момента, в който "българската държава и българското правителство реши да изпълни ангажиментите си към този народ по закон и да започне процедура по отнемане на лиценза на електроразпределителните дружества, нашият държавен глава е поканен в един частен апартамент, в един хотел да бъде ухажван или убеждаван, или обработван така, че ЕРП-тата да могат - и особено едното, това в Южна България, да продължава да граби българския народ".

Управляващите обаче отхвърлиха предложението на ГЕРБ в полето на комисията да влязат и другите участници във веригата на енергийните доставки.

Явор Куюмджиев от БСП заяви, че трябва да бъде много ясно какво се е случило в последните години.

"Чува се в медиите за бивши министри от кабинета "Борисов” и тяхната дейност. Знаем за много практики, които дружества са употребявали по източване на пари. Всичко трябва да стане ясно", каза Куюмджиев.

Скандал избухна и за състава и ръководството на комисията, както и за начина на водене на дебата в пленарна зала.

"Не се дръжте като фелдфебел в празна зала. Не давайте основание за срам и позор, който днес и вчера предизвиквате в залата. Удобно се разсейвате, удобно гледате вдясно, удачно гледате в центъра, умилквате се на "Атака”. Г-жо Манолова, вие се държите срамно в това Народно събрание. Вие правите комисии, като че ли ще управлявате за вечни времена. Слизайте от трибуната и напуснете Народното събрание”, призова Снежана Дукова от ГЕРБ.

След нейното изказване в залата се чуваха викове "Оставка”.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова от БСП коментира, че се срамува от това, което се лее от трибуната.

Освен председателката Ташева, в комисията ще влязат още Любомир Владимиров и Николай Александров от "Атака", Явор Куюмджиев, Красимир Янков и Филип Попов от "Коалиция за България", Мустафа Карадайъ, Дурхан Мустафа и Петя Раева от ДПС и Кирилов, Делян Добрев и Александър Ненков от ГЕРБ.

Националистите настояват президентът да присъства на заседанията на комисията, за да стане ясно какво е говорено по време на тези срещи.

В дебатите в пленарна зала не участваха депутатите на ДПС.

Преди месец стана ясно, че президентът Плевнелиев по време на официално свое посещение във Виена, се е срещнал с изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц, за да се коментира процедурата по отнемане на лиценза на фирмата в България. Впоследствие държавният глава коментира, че срещата не е предварително обявена в програмата му, защото е поискана извънредно. И той, и ЕВН обясниха, че подобен разговор не е прецедент, а практика.

БСП, ДПС и “Атака” преодоляха ветото на президента върху Закона за Сметната палата

БСП, ДПС и "Атака" очаквано отхвърлиха във вторник ветото на президента върху Закона за Сметната палата, като в негова подкрепа гласуваха само депутатите на ГЕРБ, които обявиха, че споделят мотивите на държавния глава.

Росен Плевнелиев върна закона за ново разглеждане с мотива, че се променя цялата същност на палатата и на работата й, което оставя съмнение за партизиране на институцията.

Документът бе остро атакуван от опозицията и експерти, според които идеята му е да се смени ръководството.

Основната поправка в закона предвижда връщането на колективното ръководство на палатата от деветима членове, като досега то е от председател и двама заместници. Президентът не намира доводи как е определена числеността на Сметната палата от 9 членове, като според него е неприемливо по време на икономическа криза да се увеличава ръководството на палата с шестима души.

С влизането в сила на закона сегашното ръководство ще бъде сменено, включително и председателят втори мандат на палатата проф. Валери Димитров.

"Когато решихте да променяте закона, имахте една цел – да смените ръководството на Сметната палата”, каза депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

Според нея другата преследвана цел е да се увеличи съставът "за да се удовлетворят желанията на партийните функционери за назначаване на техните протежета".

Колегата й Лиляна Павлова коментира, че по-голямото ръководство може да доведе до размиване на отговорността.

Според БСП и ДПС обаче новият модел на управление е много по-ефективен и гарантира по-голяма независимост.

Румен Гечев от БСП отхвърли критиките във връзка с предстоящите кадрови промени и заяви, че новият състав на одитния орган ще е от професионалисти.

"Текстовете в Закона за Сметната палата отговарят на опита на страните членки на ЕС и в тях няма нищо тревожно", каза Гечев.

Според Йордан Цонев от ДПС увеличаването на състава й се налага от влошаване качеството на одитната дейност.

"Сегашният председател вече 9 години е начело на Сметната палата, всяко начало има и край и в това няма нищо лошо", каза още Цонев.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков (БСП) от своя страна видя политически мотиви за поредното вето, което налага Плевнелиев.

резидентът е особено активен в атаките си срещу законодателната дейност на парламента през последните месеци", каза Миков.

Според него големият проблем е, че политиката, която се прокарва в парламента, не се споделя от държавния глава.

"Той се намесва директно с механизма на отлагателното вето в политическите решения, които засягат социални въпроси, въпроса за потребителския кредит, които засягат милиони български граждани", каза председателят на парламента.

Той добави, че "имаме политически спор, в който президентът използва конституционния механизъм на отлагателното вето", но според него парламентът ще има сили да реши въпроса.

Президентът Росен Плевнелиев в началото на тази седмица върна и текстове от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които според него противоречат на Конституцията и правото на Европейския съюз.

Според върнатите текстове право на собственост върху земеделски земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от 5 години.

Преди това президентът върна текстове от Изборния кодекс, Закона за лекарствата, Закона за чужденците и др.

Искането на ЕП за спиране на “Южен поток” не трябва да се преувеличава

Външният министър Кристиан Вигенин обяви, че резолюцията на Европейския парламент за спиране на проекта за газопровода "Южен поток" не трябва да се преувеличава и е плод на емоционалния израз на евродепутатите за по-бърза политическа и икономическа стабилизация на Украйна.

Вигенин коментира в понеделник, че в България за разлика от други въпроси по темата за "Южен поток" има единодушие на управляващите и опозицията и той е важен национален проект, който ще гарантира сигурността на гражданите.

"Сигурността на доставките и диверсификацията на източниците ще дадат сигурност", каза още Вигенин, пренебрегвайки фактът, че проектът всъщност няма да доведе до никаква диверсификация на източниците на природен газ за България. 

По думите му обаче  "Южен поток" може да гарантира сигурност на доставките предвид "високата степен на нестабилност от всякакъв характер" в Украйна през последните години и важното й място за транзита на природния газ за България.

Toй каза още, че за да постигнем целите си, ще бъдат необходими няколко години и много сериозен ангажимент от страна на Европейския съюз като цяло. 

В края на миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, в която се обяви срещу изграждането на газопровода "Южен поток" и призова да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС. Документът, който не бе подкрепен от социалистите, предвижда и преразглеждане на всички споразумения с Москва с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие. Резолюцията няма законодателна сила, а само препоръчителен характер.

"Не "Южен поток" е проблемът на Украйна, не "Южен поток" е проблемът в отношенията между ЕС и Русия", коментира още Вигенин в понеделник, след като засади дръвче по повод Деня на Земята.

България игнорира напълно резолюцията на Европейския парламент, като министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че ще започнем строителството на газопровода на българска територия още тази година, защото "Русия е стратегически партньор на България". Преди това парламентът гласува на първо четене промени в енергийния закон, с които проектът заобикаля европейските правила за достъп на други компании до тръбата, обслужвайки по този начин интересите на "Газпром".

Още в края на миналата година Вигенин вече обяви тезата, че "Южен поток" не е нещо, което Европейският съюз (ЕС) или Европейската комисия (ЕК) решават, а е въпрос на споразумение между Русия и част от страните членки на ЕС.

БСП, ДПС и “Атака” преодоляха ветото на президента върху Закона за Сметната палата

БСП, ДПС и "Атака" очаквано отхвърлиха във вторник ветото на президента върху Закона за Сметната палата, като в негова подкрепа гласуваха само депутатите на ГЕРБ, които обявиха, че споделят мотивите на държавния глава.

Росен Плевнелиев върна закона за ново разглеждане с мотива, че се променя цялата същност на палатата и на работата й, което оставя съмнение за партизиране на институцията.

Документът бе остро атакуван от опозицията и експерти, според които идеята му е да се смени ръководството.

Основната поправка в закона предвижда връщането на колективното ръководство на палатата от деветима членове, като досега то е от председател и двама заместници. Президентът не намира доводи как е определена числеността на Сметната палата от 9 членове, като според него е неприемливо по време на икономическа криза да се увеличава ръководството на палата с шестима души.

С влизането в сила на закона сегашното ръководство ще бъде сменено, включително и председателят втори мандат на палатата проф. Валери Димитров.

"Когато решихте да променяте закона, имахте една цел – да смените ръководството на Сметната палата”, каза депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

Според нея другата преследвана цел е да се увеличи съставът "за да се удовлетворят желанията на партийните функционери за назначаване на техните протежета".

Колегата й Лиляна Павлова коментира, че по-голямото ръководство може да доведе до размиване на отговорността.

Според БСП и ДПС обаче новият модел на управление е много по-ефективен и гарантира по-голяма независимост.

Румен Гечев от БСП отхвърли критиките във връзка с предстоящите кадрови промени и заяви, че новият състав на одитния орган ще е от професионалисти.

"Текстовете в Закона за Сметната палата отговарят на опита на страните членки на ЕС и в тях няма нищо тревожно", каза Гечев.

Според Йордан Цонев от ДПС увеличаването на състава й се налага от влошаване качеството на одитната дейност.

"Сегашният председател вече 9 години е начело на Сметната палата, всяко начало има и край и в това няма нищо лошо", каза още Цонев.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков (БСП) от своя страна видя политически мотиви за поредното вето, което налага Плевнелиев.

резидентът е особено активен в атаките си срещу законодателната дейност на парламента през последните месеци", каза Миков.

Според него големият проблем е, че политиката, която се прокарва в парламента, не се споделя от държавния глава.

"Той се намесва директно с механизма на отлагателното вето в политическите решения, които засягат социални въпроси, въпроса за потребителския кредит, които засягат милиони български граждани", каза председателят на парламента.

Той добави, че "имаме политически спор, в който президентът използва конституционния механизъм на отлагателното вето", но според него парламентът ще има сили да реши въпроса.

Президентът Росен Плевнелиев в началото на тази седмица върна и текстове от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които според него противоречат на Конституцията и правото на Европейския съюз.

Според върнатите текстове право на собственост върху земеделски земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от 5 години.

Преди това президентът върна текстове от Изборния кодекс, Закона за лекарствата, Закона за чужденците и др.

Няма да загубим нито евро от ОП “Околна среда”, увери министър Михайлова

България няма да загуби нито едно евро по Оперативна програма „Околна среда". В това увери екипът на екоминистъра Искра Михайлова.

Миналия месец Европейската комисия уведоми България, че плащанията по оперативната програма са замразени заради системни грешки при обществените поръчки, организирани от местните власти.

Искра Михайлова заяви, че още през януари ще се видят първите резултати от предприетите мерки по решението на Европейската комисия.

След пътуване до Брюксел миналата седмица сега министър Михайлова увери, че предложените мерки са одобрени от Еврокомисията. Вече са сформирани работни екипи, предстои проверка на всички обществени поръчки по ОП "Околна среда" за периода 2010-2013 година.

По думите на Михайлова ще бъдат проверени над 300 обществени поръчки, като се очаква ревизията да приключи в края на февруари следващата година. Също така ще се направи нова проверка на изпълнените препоръки на ЕК в последните три години.

Според Михайлова първите резултати ще се видят още през януари догодина, а Еврокомисията ще пусне отново плащанията при първите положителни оценки.

“Атака” внесе проекторешение за размразяване на проекта “Белене”

"Атака" е внесла проекторешение за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене". Проектът, внесен на 21 ноември в деловодството на парламента, беше раздаден на журналистите, предаде БТА.

В него се предлага да се отменят двете решения на Народното събрание, свързани с централата - от 29 март 2012 г. за прекратяване на строежа и от 27 януари 2013 г. по повод проведения референдум. Тогава Народното събрание отново подкрепи решението на Министерския съвет за спиране на проекта "Белене".

Според мотивите на вносителите обстоятелствата след тези решения коренно са се променили и е станало ясно, че е била допусната грешка за спирането на проекта. Те припомнят и че на националния референдум преобладаващата част от гласувалите са се произнесли "за" "Белене". Междувременно България беше привлечена да отговаря по арбитражно дело и съществува опасност от тежки финансови санкции за страната ни, мотивират се от "Атака".

Проекторешението на националистите предвижда да се задължи МС да предприеме необходимите актове и действия за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене".