Кристалина Георгиева получава ресора данъци и борба с измамите в новата Европейска комисия на Жан-Клод Юнкер, пише ЮрАктив (euractiv.com).

Тя също така не получава и поста заместник-председател в Комисията.

България може да се смята за жертва

на късното включване в състезанието на полския вицепремиер и министър на инфраструктурата  и развитието Елжбиета Биенковска, пише изданието.

Георгиева, която е настоящият еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, бе силен кандидат за мястото на Катрин Аштън като първи дипломат на ЕС, а след като постът бе даден на италианския външен министър Федерика Могерини, Георгиева бе гласена са еврокомисар по бюджета.

Българката бе изместена от Биенковска,

която беше смятана за наследник на премиерския пост на Доналд Туск, който пък бе избран за президент на Европейския съвет.

Така Георгиева получава портфолио данъци и борба с измамите.

Все пак е странно, че поляк поема бюджета в две последователни Комисии, коментира ЮрАктив.

Жан-Клод Юнкер все още води разговори с номинираните за еврокомисари и се очаква следващата седмица да представи проектоекипа на новата комисия. 

Документът – все още „чернова“, до която ЮрАктив е получил достъп, може да се определи по-скоро като изненадващ:

постът на комисар, отговарящ за вътрешния пазар, който сега заема французинът Мишел Барние, в новата комисия няма да съществува; няма комисар по разширяването; появява се нов пост за зам.-председател, отговарящ за законотворчеството, появява се зам-председател за енергийния съюз, при положение че има комисар по енергетика и климат.

Сред комисарите ще има шестима зам.-председатели на ЕК, които ще отговарят за сектори, включващи няколко комисарски ресора:

– полякинята Елжбиета Биенковска получава бюджет и финансов контрол;
– естонецът Андрус Ансип ще надзирава секторите: икономически ръст, Европейски паричен съюз, европейски семестър, социален диалог;
– латвиецът Валдис Домбровскис получава енергийния съюз;
– словенката Аленка Братушек ще е отговорник по цифрови технологии и иновации;
– холандецът Франс Тимерманс е с ресора „По-добро законодателство“
– италианката Федерика Могерини е Висш представител по външната политика и политиката за сигурност).

Що се отнася до

баланса на политическите сили,

либералите от АЛДЕ не са непропорционално малко представени, каквито бяха опасенията, напротив. От групата на либералите – третата по големина в ЕП, ще са петима комисари, от които и двама зам-председатели. 

Групата на ЕНП ще има 12 комисари, от които двама зам.-председатели. 

От групата на социалистите и демократите ще са осмина комисари, от които двама ще са зам.-председатели на ЕК.