Непълнота на искането на българските власти до Швейцария е причината за забавянето на разследването срещу бившия заместник-председател на ДПС и депутат Христо Бисеров, съобщи в сряда сайтът ”Дневник”.

Преди близо четири месеца главният прокурор Сотир Цацаров обяви пред БНТ, че причината за забавянето на делото е в швейцарските власти, които трудно разкривали банковата тайна за сметките на Бисеров.

Оказва се обаче, че Швейцарката служба по правосъдие отказва засега да изпълни съдебната поръчка, защото са необходими повече детайли по искането на българската прокуратура. От информация до момента се разбира, че когато Цацаров за първи път обвинява швейцарците за бавене на поръчката, тя изобщо не е била изпратена за изпълнение.

България изпраща запитването за правна помощ на 6 октомври. Това е месец след обясненията на Цацаров, че швейцарците се бавят заради банковата си тайна. Още на 24 ноември швейцарските власти са отговорили на българите с дипломатическа нота, че не могат да предоставят информация заради ”недостатъчност” в искането. Към 9 декември българите още не са изпратили допълнителната информация.

На 1 декември Цацаров отново заяви пред БНТ, че е убеден, че разследването ще завърши с внесен обвинителен акт.

Разследването срещу бившия заместник-председател на ДПС и на парламента започна през ноември миналата година, а той и доведеният му син Ивайло Главинков бяха обвинени в пране на пари, финансови и данъчни престъпления. 

Бисеров беше обвинен за това, че през 2012 г. в писмена декларация, подадена пред Сметната палата, е скрил наличието на сметки в банка в Швейцария, както и за това, че в през същата година е извършил финансови операции с имущество за 314 000 долара, за които е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление.