Чуждестранни инвеститори в облигации на Корпоративна търговска банка (КТБ) са готови да съдят България, ако банката фалира. Инвеститорите притежават деноминирани в долари облигации и ще заведат съдебно дело срещу българското правителство, ако задълженията по облигациите им бъдат просрочени, съобщи агенция Ройтерс в четвъртък, позовавайки се на два източника.

Падежът на облигациите за 150 млн. евро настъпва на 8 август, а преди дни Ройтерс цитира източници, според които КТБ няма да ги погаси заради специалния надзор, под който е поставена от БНБ. Ако банката бъде обявена в несъстоятелност, тогава облигационерите ще се наредят на опашката за разпределяне на приходите от евентуалната разпродажба на активи.

Група облигационери, в която влизат хедж фондове и институции от САЩ и Европа, е сформирала комитет и е наела свое представителство в България, в случай че КТБ изпадне в неплатежоспособност, съобщават източниците на Ройтерс.

 

Правителството и БНБ са уверили облигационерите през юни, че парите им са защитени и ще им бъдат изплатени. Ако това не се случи обаче, ще бъде лош сигнал за инвестиционния климат в България и ще да доведе до увеличаване на разходите по емитирането на държавен дълг, посочва единият източник – мениджър в базиран в Лондон хедж фонд, пожелал анонимност.

“Управляващите в България не осъзнават, че рискуват с държавата да се случи същото като с Аржентина”, казва той, имайки предвид втория технически фалит на южноамериканската страна през последните 12 години. “Ако задълженията по облигациите не бъдат изплатени на падежа им, няколко облигационери са готови да съдят българското правителство за измама и изопачаване на информация”, добавя той.

“Сформиран е комитет на кредиторите, който представлява повече от необходимите 25% от облигационерите. Групата включва хедж фондове и институции от САЩ и Европа и е готова да обяви падежиращите на 8 август облигации за просрочени”, казва втори източник, също представител на финансовия сектор.

Хедж фонд мениджърът посочва, че сумата, която трябва да бъде изплатена на облигационерите, е сравнително малка – между 50 и 75 млн. долара. Мениджърът е на мнение, че КТБ вече е била започнала да изкупува свои облигации преди изтичането на депозитите от нея. Облигационерите са изпратили писма до финансовия министър на България, БНБ и други официални български институции, посочва източникът. “Всички те знаят за проблема и искат да го разрешат, но имат нужда от политическа подкрепа. Ние имаме готовност да заведем съдебен иск срещу правителството, но предпочитаме миролюбиво разрешаване на проблема”, отбелязва той.

Според хедж фонд мениджъра най-добрият вариант би бил КТБ да възобнови дейността си, гаранции за което да бъдат дадени от българското правителство и Европейската централна банка (ЕЦБ).

В четвъртък БНБ публикува доклада на квесторите за състоянието на КТБ към 30 юни и поиска да се направи цялостен преглед и оценка на активите й, която трябва да бъде готова до 20 октомври. Това означава, че развръзката за КТБ се отлага поне до ноември и банката няма да отвори на 21 септември.