Инцидентът с влака София-Варна е твърде тежък и не може в такива кратки периоди следствието да приключи, заяви пред bTV транспортният министър Данаил Папазов. Той обаче призна, че за него е ясно, че става дума за човешка грешка.

Влакът се е движил със скорост, по-висока от 40 километра в час, колкото е разрешено там. По думите на Папазов това личи от разпръсването на вагоните при инцидента.

В коментар на това възможно ли е причината за дерайлирането на влака да е друга министър Папазов заяви: „Разбира се, причината сигурно е комплексна с наслагване на няколко събития, които предполагат такъв тежък инцидент. Аз мога, обаче, съвсем отговорно да ви кажа, че това е най-доброто трасе на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), което отговаря на всички европейски параметри. Открито е само преди два месеца с акт 16, въведено в експлоатация”.

„Най-добрият подвижен състав на Български държавни железници (БДЖ), с който в момента ние разполагаме, се е движил по трасето”, увери Папазов. По повод информацията, че помощник-машинистът е карал влака, изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев поясни, че той има това право.

Междувременно момчета от Калояновец, които помагали на ранените хора да бъдат измъкнати от дерайлиралия влак, разказаха пред bTV, че чупили прозорци, за да измъкнат пътниците, а после били обвинени, че са крадци.