ЧЕЗ ще заведе дело заради намаляването на цената на тока срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това съобщи говорителят на компанията Барбара Пулпанова пред чешката информационна агенция CTK.

От компанията заявиха подобно намерение още преди решението на енергийния регулатор да влезе в сила. Тогава стана ясно, че постановените от комисията цени ще бъдат валидни, дори и от компанията да обжалват. Промяна ще има единствено, ако съдът реши да отмени последното решение на ДКЕВР и да върне старите цени на тока.

В края на миналата година енергийният регулатор намали цените на тока, като при дневната тарифа спадът е с около 0,9 на сто, а при нощната тарифа – с десет на сто. За да постигне намалението, енергийният регулатор намали с 2 на сто технологичните разходи на ЕРП-тата, като за ЧЕЗ намалението бе от 10 на 8 процента. Експерти коментираха, че решението на енергийния регулатор практически ще се отрази с два – три процента върху сметките за ток или при сто лева сметка за ток, ще спестим два-три лева.

Новите цени на тока са валидни от полунощ на 1 януари, като в следващата фактура отчетният период ще бъде разделен на две ценови категории – до 31 декември и от 1 януари. След тази сметките ще придобият стария вид с новите по-ниски цени.

Не е ясно обаче дали те ще бъдат преизчислени и на потребителите ще им се наложи да доплащат, ако съдът отмени последното намаляване на цените на тока.