Шефовете на затвори в страната започват преговори с представители на протестиращите надзиратели с цел – частично връщане на 24-часовите им смени на работа.

Обсъжданията трябва да продължат до края на седмицата и следващия понеделник правосъдният министър Христо Иванов ще се срещне с представители на затворническите служители, за да разбере дали резултатът ги удовлетворява.

Това заяви самият той след среща с ръководството на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), които организираха масов протест пред ведомството в понеделник. В демонстрацията участваха около 200 души.

“В момента нормативната наредба дава позволение при изключителни случай прилагане на 24-часов режим на работа, т.е. предложението е да се изработят конкретни модели за прилагане на смесен режим къде и в кои случай ще бъде 8 часа, къде 12 часа и къде 24 часа”, обяви Иванов.

Повторното въвеждане на 12-часови смени в затворите предизвика масовото недоволство на надзирателите, които вече веднъж успяха да постигнат отмяна на тази заповед. Проблемът обаче е, че Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа настоява от години за премахването на 24-часовите смени.

Надзирателите пък традиционно контрират, че много от затворите се намират далеч от родните им населени места и им е по-удобно да карат смяна от едно денонощие, след което да почиват следващите три.

Причината за недоволството им обаче има други корени – заради ниските заплати в системата повечето надзиратели работят и на частно, а трите почивни дни след всяка смяна в 24-часови режим им осигурява възможност за това. Освен това в тази смяна са предвидени и 4 часа платена почивка.

По другото основно искане на надзирателите – изравняване на заплатите им с тези на полицаите по новия Закона за МВР (ЗМВР), по който работят и служителите в затворите, министър Иванов обясни, че служебният кабинет очевидно не може да обещае такова нещо, тъй като в момента парламентът не функционира. Той обаче се ангажира да заложи в бюджетната прогноза за 2015 г. средствата, необходими за изравняването на доходите.

Той дори слезе пред министерството, за да съобщи това на протестиращите лично, но бе посрещнат от бурни освирквания и викове “Оставка”.

“Добрият компромис е този, в който двете страни не са доволни. И аз не съм доволен да изглежда, че постъпваме под натиск и вие не сте доволни, да изглежда, че не сте си тръгнали за това, за което сте дошли. Мисля, че това е добър компромис”, опита се да успокои страстите Иванов, но в крайна сметка думите му не срещнаха одобрението на надзирателите, повечето от които настояват министърът просто да въведе със своя заповед 24-часовите смени във всички затвори.

Само преди по-малко от месец обаче комитетът срещу изтезанията приветства в свой доклад решението за премахването на тези смени. Във връзка с лошите условия на труд в затворите и липсата на пари Христо Иванов съобщи още, че в Министерския съвет ще бъде внесено проекторешение за отпускането на 8 млн. лева целево за затворите.

Синдикатът на служителите в затворите в България остава в стачна готовност и ако в началото на следващата седмица не бъде постигната удовлетворителна за членовете му договорка с министерството, протестите ще продължат.