Избраните за депутати от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски ще поискат със закон да се осветлят всички политици и офшорки, които имат кредити от КТБ. Това обяви пред БНТ Йордан Цонев, който е заместник-председател на ДПС. Законопроектът ще бъде внесен от двамата депутати още в първите дни на новото Народно събрание.

Цонев обясни, че така се преследват три основни цели. Първо да се покажат всичките кредити на политици, кметове, държавни служители и магистрати в КТБ, както и сметките и фирмите на членовете на техните семейства. Втората цел е да се оповестят реалните собственици на офшорки с кредити и депозити. Третата точка е БНБ да сключат договор с международна фирма с опит за проследяване на финансови потоци в КТБ.

”Така ще се защити общественият интерес и ще има прозрачност. Дупката в КТБ е около 4 млрд. лева. Поне такава е информацията в медиите. Цифрата е зловеща. Чакаме БНБ официално ще оповести данните. Централната банка можеше вече да реши казуса. Ако се стигне до преструктуриране или оздравяване, ще трябва и законодателно решение”, каза Цонев.

Той обясни, че ДПС иска да се върнат всички кредити на КТБ, а преди това да се види и кой ги е взел. ”Имахме готовност това да се случи още в края на миналия парламент, но тогава ГЕРБ и “Атака” ги нямаше в зала, а БСП отхвърли предложението. Ако тогава бяхме единни, на 21 август вложителите можеше да имат достъп до парите си”, каза Цонев.

Още в края на септември ДПС декларира, че няма никакви връзки с КТБ и подкрепи искането на Реформаторския блок за международна проверка в банката. Тогава лидерът на партията Лютви Местан каза, че ДПС има най-голяма полза от това да се разкрие истината за банката.