Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви за недействителна регистрацията на независимия кандидат за член на Европейския парламент Алекс Алексиев, издигнат от Инициативен комитет.

Проверка на ЦИК е установила, че кандидатът има постоянен адрес в гр. София и сегащен адрес в САЩ (от 2006 г.), вписан в регистъра на неселението, воден от район „Лозенец”, Столична община.

Така той не отговаря на изискванията на изборния кодекс, тъй като настоящият му адрес е извън територията на Република България или друга държава – членка на Европейския съюз.

ЦИК отмени регистрацията и на кандидата Татяна Грибинча, подреден под № 17 в кандидатската листа на ПП ”Зелените”, тъй като настоящият й адрес е в Молдова.

Алексиев заяви пред БНТ, че ще обжалва решението, което според него е политическо.

”Моята кандидатура не е удобна, включително на управляващите”, каза той.

Той обясни, че от 4 години живее в България и има постоянно местожителство.

”Според мен има хора, на които моите идеи, това, което говоря, че това правителство служи на интересите на кремълската мафия, не на българските интереси, работи срещу българските интереси, просто не им е удобна”, заяви Алексиев.

”Те защитават Южен поток, срещу който беше гласувано в Европейския парламент с огромно мнозинство, те защитават това да няма санкции срещу Русия, която Европа е наложила и ще наложи още повече, те защитават мораториума срещу шистовия газ”, каза той.

По думите му това правителство е най-продажното, което сме имали от прехода насам и в Европа се говори, че България не е трябвало да бъде приемана в ЕС, защото е троянски кон на Русия.

Той заяви, че ако е нужно, ще стигне до Европейския съд.

Алекс Алексиев (73 г.) е анализатор, коментатор, автор на книги. Той е председател на неправителствената организация Център за балкански и черноморски проучвания. Син е на поета, художника и издателя Райко Алексиев, убит през ноември 1944 г.