Говорителят на ЦИК Камелия Нейков коментира в сряда, че тайната на вота не е застрашена. Преди ден от Програма ”Достъп до информация” обявиха, че новата функционалност на сайта на комисия стимулира корпоративния вот. Причината е, че всеки работодател би могъл да провери в коя подписка фигурират неговите работници.

”Въпрос на законодателно решение е как да се регулира събирането на подписи оттук нататък, например, да се изисква лична карта при полагането на подпис”, каза Нейкова, но допълни, че мястото да се регулират тези отношения не е Изборния кодекс.

Говорителят на ЦИК цитира закона, в който пише, че комисията трябва да осигури възможност на всеки гражданин по ЕГН да установи в коя подписка фигурира. Според нея няма нищо нередно в справката на ЦИК, която е подобна на справките, които се правят чрез сайта на Националната агенция за приходите.

Нейкова уточни, че има партии, срещу които няма сигнали, а подписките за независимите кандидати ще се проверяват след 20 април. Музикантът Светльо Витков, който е лидер на партия “Глас народен” каза, че не може да носи отговорност за това, че някой недоброжелател е злоупотребил с чужди данни и че самият той е гневен и възмутен от това, че партията му е замесена. Преди ден се разбра, че десетки музиканти от Софийската филхармония са попаднали в неговата подписка за регистрация за евровота.

Междувременно бившият член на ЦИК проф. Михаил Константинов каза пред БНТ, че около 100 фирми в България се занимават с покупко-продажба на лични данни.

”Такива мърляви работи като ЕГН-та отдавна са разпродадени. Истинските хубави лични данни са – къде работите; колко ви е заплатата; колко ви струва апартаментът; кога почивате; колко деца имате и в кое училище ходят. Те служат за всичко, най-невинно за реклама, второ – за изнудване, трето – за каквото поискате, или за да ви вземат жилището, което е масовата практика”, каза Константинов.

Според него сигнали за големи проблеми с опазването на личните данни има от 1994 година, когато за първи път е станало ясно, че има злоупотреби.

”В момента между 1/2 и 1/3 от всички лични данни в България са напълно компрометирани. Основната дупка за изтичане на лични данни – след изборите има едни торби, на едни минали избори гледахме някакви малоумни, които носят торбите, и което няма никакво отношение към изборния резултат, защото има едни използвани бюлетини, които са боклук, има обаче други работи – списъците. Там срещу всеки гласувал избирател е написано неговото ЕГН. Тези торби се съхраняват в едно мазе, без никакъв контрол. Всеки може да отиде да си вземе било цяла торба, било колкото иска списъци оттам”, обясни бившият член на ЦИК.