Цигари и алкохол да се продават само срещу лична карта и да се засили контролът върху разпространението им. За това настояват от сдружение „Зелени инициативи”, които изпратиха до БТА предложенията си за промени в законодателството.

От организацията отбелязват, че в сегашното законодателство продажбата им е забранена за лица под 18 години, но няма изрично условие търговецът да изисква документ за самоличност. От „Зелени инициативи” настояват при предстоящите промени в Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия изрично да бъде записано, че търговците трябва да изискват документ за самоличност като гаранция, че лицата, на които продават тези стоки са над 18 години. Изискванията трябва да залегнат още в Закона за закрила на детето, смятат от сдружението.

В случай на съмнения, че това ще доведе до злоупотреба с лични данни, законодателят може да прецени да направи поправки и в Закона за защита на личните данни. Поправките може да са в посока въвеждане на разпоредба търговците на цигари и алкохол да се регистрират като администратори на лични данни. Това не би
било прецедент, тъй като големите супермаркети и вериги са регистрирани като оператори на лични данни, посочват от „Зелени инициативи”.

Сдружението води последователна кампания срещу нарушаване на Закона за здравето и по-специално забраната за тютюнопушене на закрити места. До момента организацията е подала над 200 сигнала за заведения – нарушители към Министерство на здравеопазването. От ведомството вече са разпоредили проверка до всички регионални здравни инспекции, пише в съобщението.