Цените на лекарствата без рецепта остават замразени още година

Цените на лекарствата без рецепта ще могат да се увеличават само с процента на статистически отчетената инфлация и през следващата година, предвижда проектонаредба на здравното министерство. Държавната регулация на лекарствата на свободна продажба трябваше да отпадне от началото на следващата година, но срокът й се удължава с още година. Тя беше въведена като антикризисна мярка от служебното правителство на Марин Райков.

Допреди това фирмите регистрираха определена цена на лекарствата без рецепта и след това цените не подлежаха на повече държавна регулация, а се определяха от свободния пазар. В тази група попадат най-широко ползваните от хората лекарства без рецепта като различни противогрипни продукти, обезболяващи, витамини, лекарства за стомашно-чревния тракт, някои успокоителни и много други.

Според експерти от бранша мярката е безсмислена, тъй като регистрираните от фирмите цени на лекарствата са пределни и често правят отстъпки от тях, докато с регулацията са по-малко склонни на отстъпки. Освен това мярката не променя факта, че върху тези на практика замразени цени различните аптеки слагат различни надценки.