Проектите за реформа в сектор “Сигурност” влизат в дневния ред на парламента в сряда. Това съобщи пред “24 часа” зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, който вдругиден поема председателството на депутатите от партията мандатоносител.

Според единия проект Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” излиза от ДАНС, където бе преместена от предишното управление, и се връща в МВР.

“За това имаме подкрепата на повечето парламентарни групи”, увери Цветанов.
Възстановяват се правомощията на държавния глава, едно от които е да назначава
главния секретар на МВР.

То също бе отнето по времето на министър Цветлин Йовчев.

Трета посока на реформата ще засегне дирекция “Миграция”, каза още Цветанов. От ГЕРБ са категорични, че ще я извадят от Главна дирекция “Гранична полиция”, понеже периметърът на последната покрива едва 30 км от границите. Така на практика в момента върху миграционните процеси нямало достатъчно засилен контрол. За да е по-ефективна, дирекцията отива в МВР, обясни Цветанов.

Тази седмица стартира и обособяването на единната разузнавателна служба – Държавна агенция за разузнаване (ДАР), съобщи бъдещият председател на вътрешната комисия в парламента – зам.-шефът на ДСБ ген. Атанас Атанасов. ДАР ще обедини цивилното и военното разузнаване. Така ще се подобри координацията между звената и ще се сложи край на практиката службите да си правят номера, убеден е Атанасов. Ще се оптимизират и разходите на разведките. В Турция има едно разузнаване, в България – две, позова се реформаторът.

ДАР ще бъде изградена по модела на ДАНС, където пък е вътрешното разузнаване.

Директорът на новата агенция вероятно ще се назначава от президента по предложение на МС.

Реформаторите и ГЕРБ планират държавният глава да назначава и шефа на ДАНС. В момента последният е избор на парламента.

Военните обаче вече са се противопоставили на идеята да отидат в ДАР и са настояли министърът на отбраната Николай Ненчев да опонира. “Още е рано да имам позиция”, коментира той пред “24 часа”.

Изцяло нов закон за МВР няма да се предлага, заради спокойствието на служителите промените ще се предшестват от задълбочено обсъждане в парламента. Това съобщи междувременно вътрешният министър Веселин Вучков. На празника на националната полиция неудобство предизвикало наличието на две отделни звена – охранително и криминално. Затова се планира една методическа шапка – Главна дирекция “Национална полиция”.