Тази коалиция е коалиция на стабилността за България. Това заяви Цветан Цветанов пред Нова телевизия тази сутрин. „Обединили сме усилията си, за да сме полезни за българския народ”, допълни Цветанов.

„Аз смятам, че тази коалиция е коалиция на стабилността за България, проевропейският път. Това, което днес ще бъде направено в 43-тото Народно събрание е да може действително българското правителство да получи необходимата парламентарна подкрепа, за да може действително да осъществи своите управленски намерения”, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

На въпрос залагат ли ГЕРБ ма стабилност той заяви: „За първи път в българската история от 1989 г. се прави подобен формат на разговори, за да може всичките парламентарно представени партии да могат да бъдат убедени, че поемайки отговорността да участват в едно такова правителство, всеки един участва със своята принципна позиция и въпреки различията ние сме обединили усилията да постигнем едно стабилно правителство и да можем действително да бъдем взаимно полезни за България. Разбира се, с опозицията, която ще бъде в българския парламент да можем действително да формираме правилните политики и да можем да имаме правилните резултати”.

„В парламентът ще има много повече работа, отколкото във всички парламенти досега. При тази сложна конфигурация при съставянето на правителство, оставането на политически лидери като Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Радан Кънев, Атанас Атанасов, Михаил Миков, Лютви Местан – това са хора, които са основни двигатели в парламентарната дейност”, категоричен беше Цветан Цветанов.

Той отрече да съжалява, че няма да получи министерско кресло.

Това, че ще гласува за правителство с премиер Бойко Борисов, не е най-сериозният компромис, който прави. Това призна пред журналисти Радан Кънев от Реформаторския блок. „Нашата програма в сферата на правосъдието е изцяло пренесена в програмата на правителството”, допълни Кънев.

За нас е важно хората да видят, че политиците могат да постигат консенсус по приоритетните въпроси, заяви Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт. „Не е тайна, че един-двама от нашата група смятат, че правителството не трябва да се подкрепя. Мисля, че към 17 души ще гласуват подкрепа днес”, призна Каракачанов.

Несправедлива данъчна политика няма да подкрепяме, категорично заяви на влизане в Народното събрание Михаил Миков, председател на ПГ на „БСП лява България”.

„Имаме ясна и последователна позиция. Отстояваме интересите на хората, които гласуват за една друга политика в България”, заяви Миков и подчерта, че БСП винаги е подкрепяла това, което е свързано с евроатлантическите процеси.