Зам.-председателят и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов се оказа абсолютно неоткриваем за призовкарите на Софийския окръжен съд и за органите на МВР.

Така за трети пореден път той успя да отложи делото за клевета, заведено срещу него от съдия Мирослава Тодорова.

Този развой на процеса става факт на фона на многобройните публични участия на Цветанов в последните дни по повод парламентарните избори и предстоящото съставяне на кабинет.

В понеделник той участва в пресконференцията на партийното ръководство в централата на ГЕРБ.

Очаква се край на делото по давност

След провала на съдебното заседание в сряда, следващата насрочена дата е 20 октомври, когато Цветанов вече ще се е сдобил с имунитет като депутат от 43-ото Народно събрание и процесът ще бъде спрян. Тъй като обаче абсолютната давност на въпросния казус е 4 години и половина, неприкосновеността на бившия вицепремиер и вътрешен министър окончателно ще го избави от делото и то ще бъде прекратено.

“Това беше краят на делото”, прогнозира след отлагането му в сряда и защитникът на съдия Тодорова – Ина Лулчева. Според нея, дори новият парламент да не изкара пълния си мандат, предвид нестабилната политическа ситуация и многото партии в него, той все пак ще свърши работа на Цветанов да се избави от обвинението в клевета.

По време на краткото заседание на Софийския окръжен съд стана ясно, че шефът на предизборния щаб на ГЕРБ е бил търсен многократно на личния му адрес, както и в централата на ГЕРБ, която се помещава в административната сграда на НДК. И на двете места обаче той не е бил открит.

Същото се е случило и със защитника му Елена Божурска, която пък стана причина за отлагане на процеса в предишните две заседания. Първия път тя беше на “планирано пътуване в чужбина”, което обаче не й бе попречило да поеме защитата на клиента си часове преди началото на насроченото преди месеци заседание на съда.

Адвокатката му бе хваната “в крачка”

Във втория случай Божурска бе нередовно призована, след като сътрудничка от кантората й първо бе приела призовката по телефона, а след това бе изпратила молба до съда със странното обяснение, че всъщност не познавала въпросната адвокатка, а само ползвала помещение в офиса, без той да се явява нейна официална кантора.

Тогава Mediapool направи опит да провери версията на сътрудничката Деница Гулева, декларирала, че в кантората на адвокат Витан Андреев не познават Елена Божурска. Репортер на Mediapool отиде във въпросния офис, намиращ се на столичната ул. “Проф. Н. Михайлов” 7, вх. Б.

Там, сътрудничка, представила се с името Мая, обясни, че адвокат Божурска действително работи в кантората, но в момента я няма и не знае кога ще се върне. Момичето обаче без проблем прие съобщение, което да предаде на юристката, за разлика от призовката на съда, отказана от колежката й Гулева.

Версията на Гулева бе опровергана в сряда включително и със справка от Софийската адвокатска колегия (САК), изискана миналата седмица от магистратите. Според данните в нея кантората на Божурска е регистрирана на същия адрес, на който е търсена от призовкарите, а служебният й телефон е същият като този, на който сътрудничката Гулева първоначално бе приела призовката й.

Съдът поиска наказание за Божурска

Заради това Софийският окръжен съд обяви, че ще изпрати на САК копие от заседанието си от 8 октомври, което да послужи за образуване на дисциплинарно производство срещу Божурска, тъй като според магистратите “адвокатът прави опити да шиканира процеса”.

Бившият председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова заведе делото за клевета срещу Цветанов заради две негови интервюта от януари 2012 г. пред в. “24 часа” и бТВ, в които той правеше внушения за нейни евентуални връзки с мафията, тъй като забавяла мотиви по поредната осъдителната присъда на рецидивиста Васил Маникатов.

В първото си интервю от 23 януари 2012 г. Цветанов бе цитиран в заглавието на “24 часа” – “Най-големият ни критик бави дело срещу мафията” и в подзаглавие – “Дали съдия Мирослава Тодорова не обслужва организираната престъпност”.

На следващия ден в ефира на бТВ тогавашният вътрешен министър бе попитан: “Скандал с шефката на Съюза на съдиите – вие я обвинихте, че покровителства едва ли не мафията…”, на което Цветанов веднага отговори: “Абсолютно, абсолютно! Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които са всъщност в услуга не на обществото, не на хората, които плащат данъците за издръжката на тази съдебна система, а които покровителстват организираната престъпност”.

Казусът бе решен в полза на Цветанов в края на октомври 2012 г. от зам.-председателя на Районния съд в Пловдив Екатерина Роглекова, след като Върховния касационен съд (ВКС) го прати там, понеже Тодорова е съдия от софийския район и е била зам.-председател на Софийския районен съд, който първоначално трябваше да го разгледа.

Впоследствие ВКС прецени, че разглеждането на делото ще продължи в Софийския окръжен съд, след като всички съдии от Пловдивския окръжен съд, който трябваше да разгледа делото на втора инстанция, си направиха отвод, за да избегнат съмненията за предубеденост.