Бившият вътрешен министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов демонстрира в сряда, че отношенията му с ексшефа на преместената в ДАНС Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) и негов доскорошен семеен приятел Станимир Флоров явно сериозно са охладнели.

Депутатът от опозицията нито поздрави, нито дори погледна последния шеф на антимафиотите, с когото по време на кабинета “Борисов” не пропускаше да се снима на официални визити в САЩ, на ведомствени коктейли, на концерти или просто докато правят сутрешния си джогинг край морето.

Двамата се засякоха в сряда в Софийския градски съд (СГС) преди второто заседание по делото срещу Цветанов за длъжностно присвояване на 50 569 лева, което тръгна в края на март по съкратената процедура. Флоров бе един от малкото свидетели, на чийто разпит държеше защитата на ексминистъра.

За разлика от предишното заседание, когато бившият антимафиот бе изпратил молба, че е възпрепятстван да се яви, тъй като бе в чужбина, този път той пръв дойде пред залата. Присъствието на Флоров обаче видимо бе игнорирано от Цветанов, който с обичайната си широка усмивка позира пред обективите, обърнал гръб на доскорошния си приятел.

Както е известно, през април м.г. прокуратурата образува разследване за получаване на подкуп в особено големи размери срещу Станимир Флоров. Година по-късно бившият шеф на ГДБОП все още няма повдигнато обвинение, а от държавното обвинение не са огласявали никакво развитие по делото му. Междувременно той се пенсионира от системата заради навършена възраст и достигнат стаж за пенсия.

Въпреки че досега от прокуратурата не са отбелязали никакъв напредък по разследването за корупция срещу Флоров, то послужи като удобна база данни, от която бяха отделени материали за две от общо трите дела срещу Цветанов, които вече се намират в съдебна фаза.

Бившият силов вицепремиер първо получи обвинение за престъпление срещу правосъдието заради поставени 6 резолюции “Не!!!” върху съдебни разрешения за подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, известен с близките си отношения с Флоров.

Впоследствие Цветанов бе даден на съд и за присвояването на въпросните над 50 000 лева от бюджета на МВР, за които обвинението твърди, че в нарушение на закона е разпоредил да бъдат изплатени на Тодоров. Според прокуратурата 12 000 от тях са получени от ексшефа на звеното на ГДБОП във Велико Търново под формата на заплати за времето, в което през 2011 г. той се е намирал в следствения арест.

Освен това Цветанов е обвинен по този казус, че след отнемането на допуска до секретна информация на Тодоров, той не е отстранил антимафиота, въпреки че е бил длъжен да го направи по закон. Така бившият министър му дал възможност да пусне молба за освобождаване от МВР, вследствие на което е получил обезщетение от още над 38 000 лева със санкцията на Цветанов, смята прокуратурата.

В обвинителния акт се твърди също, че на служителите на МВР работили по дисциплинарното производство срещу Тодоров е оказван системен натиск, за да не излизат с мнение, че антимафиотът трябва да бъде уволнен. По време на първото заседание по делото наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов цитира и фраза на Станимир Флоров, който е настоявал, че “Орлин Тодоров не е за уволнение”.

Самият Флоров категорично отказа да отговаря на журналистически въпроси на излизане от съдебната зала в сряда, заявявайки единствено: “Знам какво ще ме питате, моля ви, оставете ме на мира”.

Делото срещу Цветанов бе отложено за 22 май заради отсъствието на един от съдебните заседатели, който се оказа болен. Освен бившия шеф на ГДБОП в СГС за разпит се яви и служебният вътрешен министър Петя Първанова. Двамата ще бъдат разпитани на следващото заседание по казуса. Цветанов е подсъдим по още едно дело, което предстои да тръгне в съда – за неупражнен контрол над мобилното подслушване в МВР.