„На последните избори видяхме, че има притеснения за демократичните устои. Когато всеки даде гласа си, ще има по-реална представителност в институциите. За мен е по-важно 70-80% от избирателите да определят представителността в българския парламент, отколкото 48 на сто, колкото бяха на последния вот”.

Това коментира Цветан Цветанов от ГЕРБ пред „24 часа“. Запитан дали това може да стане следващата година след референдум, той обясни:

„Може всички политически формации да се обединим около задължителното гласуване и то да се постигне с промени в законодателството, включително конституционни”.

По отношение на Шенген Цветанов обясни:

„От това, което се случи в последната година и половина, към настоящия момент не можем да бъдем оптимисти. Да се върнем на есента от 2012 г., когато беше последният доклад в правителството на ГЕРБ и когато знаете, че ЕК отчете направеното и реши следващият да е след година и половина. Докато за Румъния, която тогава беше много по-зле от нас, запазиха докладите през 6 месеца. Сега разликата се обърна в полза на Румъния, а ние слязохме на нейното ниво от 2012 г”.

Попитан как се чувства без имунитет, зам.-председателят на ГЕРБ заяви:

„По същия начин, както с имунитет. Аз никога не съм го възприемал като някаква защита и винаги съм казвал, че този имунитет е погрешно разбран от мнозина. Всеки един, срещу когото се извършва каквато и да било проверка, е разумно сам да поиска и да има възможност да си даде имунитета, а не да я възпрепятства. Трябва да имаме доверие в институциите”.