Независимо от официалната препоръка в доклада на ЕК за безпристрастно и независимо разследване на аферата “Яневагейт”, изгледите това да се случи остават все така невероятни заради предпоставените от главния прокурор тези, че записите от разговорите са манипулирани, а твърденията за обратното, поддържани от една от участничките в тях, са неоснователни. Самото решение на прокуратурата да започне същинска проверка на съдържанието на записите стартира с предусловието, че главният прокурор Сотир Цацаров, чието име се споменава нееднократно в тях, не е замесен.

Във вторник Цацаров излиза с поредно интервю, този път пред в. “Труд”, в което определя изказването на Румяна Ченалова, че е “притиснал” бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, за да бъде осъден на първа инстанция Цветан Цветанов като “поредната пропагандна бомба”.

“Всъщност Румяна Ченалова е обвиняема и изгражда защитата си с всички средства, включително и извънпроцесуални. Отделен е въпросът за трибуната, която получава, за да прави това, и за хората, които й я осигуряват. От разказа на Ченалова излиза, че аз съм принудил Янева да бъде постановена осъдителна присъда. От прословутите записи с нейно участие пък излиза, че въпреки това съм разпоредил да бъде обвинена, защото премиерът е наредил така”, казва главният прокурор.

Досега не е известно дали Цацаров изобщо е давал показания пред прокурор (където им е мястото – бел.ред.), който “безпристрастно и независимо” разследва “Яневагейт”, както настоява Европейската комисия. За сметка на това с публичните си изяви ръководителят на държавното обвинение постоянно се опитва да омаловажава скандала и да дава готови констатации, което няма как да не влияе на подчинените му прокурори, които разследват аферата.

“Малка подробност е, че във ВСС по въпроса за натиска отдавна е имало проверка и съдията, постановил присъдата, категорично е отрекъл някой, включително и Владимира Янева, да е упражнявал каквото и да било влияние върху него. Малка подробност е и това, че тази присъда бе първоначално потвърдена от трима апелативни съдии. И тях ли принудих?”, пита риторично главният прокурор пред “Труд”.

Съдия Тони Гетов от Софийския градски съд наистина отрече пред ВСС някой да му е оказвал натиск, за да осъди бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това се случи още през юни 2014 г. Съдия Гетов бе провокиран от почти едновременните изказвания на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, че осъдителната присъда на бившия вътрешен министър и втори човек в ГЕРБ е произнесена под натиска на БСП. В някои от контролираните от Пеевски медии пък се появиха твърдения за кариерни бонуси за съпругата на съдия Гетов, срещу които той е осъдил Цветанов. Съдията отрече всичко това, включително и за натиск от страна на Владимира Янева. Тони Гетов не е давал показания в рамките на проверката на ВСС за “Яневагейт.”

В интервюто си Цацаров критикува и решението на множество съдии, облечени в тогите си, да излязат на протест пред Съдебната палата в София. Това се случи през декември, няколко дни след бламирането на конституционните промени и речта на Лозан Панов, с която той призова колегите си да кажат “Не на страха!”

“Протестът е право, но мястото на тогата не е на стълбите, а в съдебната зала. Тогата може да бъде изкарана пред Съдебната палата, когато този, който я носи, има съзнанието, че институцията, която представлява, няма неизпълнени дългове към останалите граждани – към тези, които не носят тоги. Всичко друго е демонстрация, която, съчетана с красиви, но безадресни думи в зала “Тържествена” и високоговорители на стълбите, я прави доста прозрачна”, казва главният прокурор, визирайки Лозан Панов.

Цацаров, който е бивш съдия, знае добре, че отговорността на съдиите към гражданите може да бъде само лична, тъй като те, за разлика от него, не ръководят институция.