Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви против предложението за независима международна експертиза на държавното обвинение с аргумента, че е време да спрем “да изучаваме себе си – време е да направим нещо”. В интервю за вестник “Преса” той казва, че предложението в актуализираната Стратегия за съдебна реформа звучи “екстравагантно” и “привлекателно”, но постави под съмнение ползата от него.

Проектът за съдебната стратегия бе оповестен публично в средата на октомври, а Висшият съдебен съвет (ВСС) си даде месец да разсъждава по него. Служебният вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов предлага експерти от ЕС да извършат задълбочена проверка на състоянието и ефективността на прокуратурата. Той коментира, че в България все още не сме наясно от каква реформа има нужда обвинението. Иванов допълни тогава, че българската прокуратура иска да е независима, но прокурорите не са независими. Преди два дни той представи идеите си в Брюксел.

Сотир Цацаров обаче не смята, че Европейската комисия иска тази проверка. Той настоя, че през 2012 година е имало препоръка към главния прокурор за извършване на “независим функционален одит в сътрудничество с външни експерти“. Той посочва, че вече е извършен функционален анализ и има приет План за действие.

“Да, нашият план не е стратегия, той е съвсем конкретен. Но нека попитам: какво ще правим сега – експертиза на одита, експертиза на експертизата? И кой ще я прави? Не ме разбирайте грешно – всеки, който чете тези редове, знае “кривиците”, да не кажа направо – греховете на българската прокуратура. Те не са малко. И тя – прокуратурата, се нуждае от промени. Но стига сме изучавали себе си сами или чрез другиго – време е да правим нещо”, каза Цацаров, но не казва защо досега не е направил това “нещо”.

Аргументът на Христо Иванов е, че функционалният одит на Цацаров посочва проблема със зависимостите в прокуратурата, но не дава решение. Според него независимата международна експертиза ще направи точно това.

В интервюто главният прокурор казва, че подкрепя част от идеите в плана на правосъдното министерство, но не казва кои точно. “Част от стратегическите цели са свързани с въпроси, от отговорите на които “бягаме” от доста време – и за прословутото разделяне на ВСС на две колегии при решения по кариерни и дисциплинарни въпроси, и за това нужен ли ни е постоянно действащ съдебен съвет…”, коментира Цацаров. Според него важното е, че сега има проект, по който да се дебатира.

Още преди месец главният прокурор вече се обяви категорично против разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска колегия. Това е друга ключова идея в новата стратегия. Той обаче вижда в това стъпка към изваждането на прокуратурата от съдебната власт, въпреки уверенията, че никой не иска да прави това.

В интервюто Сотир Цацаров признава, че има икономически или политически лостове, които правят магистратите зависими.

“Да кажем, че в системата ни няма корупция, или да отречем злоупотреба със служебно положение? Кого ще излъжем – себе си, хората, с които се разминаваме всеки ден на улицата? Формите на политическо влияние също имат многостранен спектър”, казва той. Без да дава рецепти за решаване на проблема, главният прокурор казва, че проблемите са по-видими в наказателното правораздаване, защото е винаги “под светлината на прожекторите”. Цацаров препоръчва да се обърне внимание и на търговските дела, които са също толкова важни.

В отговор на въпрос той обяснява, че не живее със съзнанието, че е недосегаем:”… просто се опитвам да си върша работата”, казва прокурорът.

В интервюто не е подмината и темата “КТБ”. Според главния прокурор в банката има “безстопанственост и присвоявания, извършени пред благосклонния поглед на висши длъжностни лица, които е следвало да осъществяват банков надзор”. Сега остава тезата му да бъде защитена и пред съда.