Признанието на пенсионирания експерт Стефан Бенчев, че е уведомил следствието за изчезналите тефтери на Филип Златанов още преди новината да гръмне в медиите, може би ще разклати стола на ръководителя на Столичната следствена служба (ССлС) Петьо Петров.

В петък сутринта Бенчев заяви пред БНР, че подчинен на Петров е знаел за изчезналите веществени доказателства още преди информацията да стане публична, с което на практика бе опровергано твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, че разследващите са били уведомени чак в понеделник.

Малко след интервюто на Бенчев от държавното обвинение съобщиха, че Цацаров е разпоредил проверка на действията на ССлС по случая с мистериозно изчезналите тефтери на бившия шеф на комисията по конфликт на интереси Филип Златанов.

Тя трябва да установи защо ръководителят на ССлС Петьо Петров, познат в магистратските среди като “Пепи Еврото”, не е уведомил за това прекия си шеф – градският прокурор Христо Динев, както и Цацаров. По случая с изчезналите тефтери от понеделник върви проверка на служителите в Шесто РПУ, приели сигнала на Бенчев, както и на режима за съхраняване на веществени доказателства в столичното следствие.

Според официалната информация досега тефтерите на Златанов са задигнати заедно с чантата на Бенчев от колата му около 16.20 часа на 5 ноември. Той отива в Шесто РПУ на следващия ден – 6 ноември, но не записва в сигнала си, че е станал жертва на кражба, нито че изчезналите тефтери са именно на Златанов. По тази причина прокуратурата е уведомена за случая чак на 10 ноември.

Последното признание на Бенчев обаче хвърля нова светлина по казуса, повдигайки въпроса дали следователят, на когото е съобщил за кражбата, не е предал на началниците си, или ако е сторил това, защо те не са информирали Динев и Цацаров.

“Следователят беше в командировка по това време, така че съм контактувал с друг следовател от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Това стана преди да излязат публикациите в медиите”, заяви вещото лице пред БНР.

“Само службите, на които трябваше да предавам документите, знаеха, че ги нося”, допълни Бенчев. Става въпрос за столичното следствие, което му ги изискало, за да ги предаде на Софийския апелативен съд (САС), който назначи графологична експертиза още преди тази на прокуратурата.

“Това, което трябваше да се доработи, са въпроси, по които досега не са извършвани изследвания. Първият въпрос, който е най-важният, има вече такива експертизи. Без тефтерчетата може да се отговори на останалите въпроси, ако се извършат изследвания на отделни фрагменти. В публичното пространство, доколкото виждам, има достатъчно фотоснимки. Предполагам, че и прокуратурата може да има снимки на съдържанието на тези бележници, така че може да даде отговор, ако се извърши изследване”, коментира Бенчев, който бе назначен от прокуратурата да направи графологична експертиза на записките на Залатанов кой да бъде “ударен” и кой да бъде “оправен”.

НС разисква тефтерите – фантоми, ДАНС и Делян Пеевски

Междувременно, по предложение на “Атака”, парламентът изслуша вътрешния министър Веселин Вучков, което обаче се оказа напълно безсмислено, тъй като фактите, които изнесе, са ясни от началото на седмицата – кога и как експертът твърди, че са изчезнали тефтерите, както и това, че в момента кражбата им се разследва от прокурор, а не от МВР.

“Няма как да знам дали са се съдържали конкретни преписи в тефтерчето. Откровено казано, нямам спомен някога да съм работил със Стефан Бенчев. Аз съм бил следовател и нямам спомен да съм го ползвал като вещо лице”, коментира от трибуната министърът.

“Не мога да кажа разпитвани ли са служители на МВР. Не ми е ролята да правя внушения или обвинения. Прокуратурата е извън МВР и нека тя да направи проверката… Дали МВР, дали СДВР и в частност Шесто РПУ са знаели, че в този случай става дума за тези веществени доказателства? Това е ключов въпрос. Разбирам, че МВР не са били информирани за това тефтерче “Златанов”. И нямам основание да не вярвам на колегите си”, добави Вучков.

Той не успя да отговори на почти никой от въпросите, поставени му главно от страна на БСП и “Атака”, тъй като повечето бяха за действията по разследването на кражбата, което е от компетентността на прокуратурата.

Накрая Мая Манолова попита Вучков “колко хора задържахте и профилактирахте за тези 5 дни”, от постъпването на сигнала, но той не разполагаше с подобна информация. “Наясно съм, че за тези пет дни МВР нищо не е направило за тази кражба”, заключи колегата й Кирил Добрев, шеф на временната анкетна комисия по случая “Златанов” в миналия парламент.

По този повод той отбеляза, че нито една институция, освен прокуратурата, не е виждала оригиналите на двата тефтера. Уточни и, че депутатите от комисията му са работили “само по ксерокопията и слайд-шоутата, които изнесе прокуратурата”.

“Не знам защо сме извикали министъра на вътрешните работи, тези тефтери, не знам един ли е, два ли са, винаги са се съхранявали в една каса в ДАНС”, включи се в дискусията и Атанас Атанасов от Реформаторския блок, който призова по темата да бъде привикан на изслушване шефът на агенцията Владимир Писанчев.

Бившият шеф на контраразузнаването каза още, че на 17 октомври сайтът “Фактор” (който публикува през юли факсимилие от непоказани страници от тефтерите, на което личеше фамилията на депутата от ДПС Делян Пеевски – бел.ред.) е съобщил, че въпросните бележници са унищожени.

“Защо не взехте отношение тогава”, попита Атанасов, след което зададе въпрос към Вучков – какво е било кариерното израстване на експерта Стефан Бенчев.

В отговор министърът заяви, че е запознат само с последното му работно място преди да бъде пенсиониран – Националният институт по криминалистика и криминология към МВР. По информация на Комисията по досиетата, обявена още през 2010 г., Бенчев е бил и щатен служител на Шесто управление на Държавна сигурност.

Методи Андреев: ДПС се чете Делян, Павел и Сава

Именно този момент от биографията бе подчертан и от Методи Андреев от ГЕРБ, който прогнозира, че “истината за това тефтерче никога няма да бъде разбрана”.

“Тези, които разглеждаха тефтерите, изпълняваха политическа задача. Тефтерите бяха черно и бордо. Комисията в предишния парламент, която похарчи 50 000 лв. до какъв извод стига? Те не се занимаваха с тефтерчето, в което има единственото име, което е изцяло изписано – Д. Пеевски. Докога в този парламент ще мълчим по въпрос всъщност кой е КОЙ. Аз много се учудвам, че приятелите ми в ДПС мълчат за възхода на ДПС. За това, че Пеевски направи така, че ДПС да се чете Делян, Павел и Сава”, добави първият шеф на комисията по досиетата.

Андреев визираше агентурните псевдоними на лидера на движението Лютви Местан и на почетния му председател Ахмед Доган. Последва реакция от Четин Казак от ДПС, който определи думите на колегата си от ГЕРБ, като “манипулативни”. Колегата му Мустафа Карадайъ добави, че не е вярно, че името на Пеевски било единственото изписано изцяло, припомняйки, че в тефтерчето фигурираше фамилията на президента Росен Плевнелиев.

Радан Кънев допусна, че случаят може да е пробив в националната сигурност

“Ако става дума за умишлено отнемане на това веществено доказателство от вещото лице в критичен момент, тогава става дума за пробив в националната сигурност на България”, коментира от парламентарната трибуна Радан Кънев от РБ.

“Имаше публикации, че този тефтер ще изчезне, много преди да се смени властта в България. Имаше ясно съвпадение между тези публикации и първите публикации свързани с името на г-н Делян Пеевски в тефтера”, допълни той.

“Този тефтер и разследването по него е материя, свързана с тежките злоупотреби с власт. Мненията около неговото изчезване показват, че е необходима много сериозна реформа в правосъдието, много сериозни реформи в ДАНС и МВР. И без много сериозна реформа в МВР злоупотребите с власт в България никога няма да бъдат разкрити…Но досегашният ни опит ме навежда на сериозната тревога, че нищо от страна на тези компетентни органи няма да последва, защото става дума за злоупотреба с власт. И без работещ ДАНС, без работещо МВР, без работещата прокуратура и под работещи разбирам, независими от политическо и мафиотско влияния, резултати няма да има”, заключи Радан Кънев.

Мая Манолова от БСП се включи с познатата си вече теза: “От няколко дни наблюдаваме опитите на ГЕРБ да се изхлузят от този случай и хората да забравят чии инициали са в това тефтерче. Има печеливши от изчезването – лицата, чиито инициали фигурират – ЦвЦв ББ ИФ – това са лицата, които ни управляват”.

Манолова бе провокирана от саркастично предложение от шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов “да прибере бюлетините от Костиброд” преди да са изчезнали и те. Както е известно, именно Манолова подаде сигнал за надпечатаните бюлетини, но прокуратурата не намери доказателства за престъпление, свързано с изборна измама.

“ГЕРБ няма интерес от изчезването на тефтерчето на Филип Златанов. Знаете ли колко имена започват с инициалите Ц.Ц.? Вие сега правите внушения, не бе ли това един сценарий да се ликвидира ГЕРБ? Аз не се припознавам с тези инициали”, декларира самият Цветанов преди това.

Десислава Чуколов от “Атака” пък предложи експертът Стефан Бенчев да бъде подложен на детектор на лъжата. Министър Вучков отвърна, че всяко действие по разследването е от правомощията на прокуратурата, добавяйки, че както в България, така и в повечето страни по света, това изследване не е годно доказателствено средство.