Главният прокурор Сотир Цацаров отрече да има политически мотиви в действията на прокурора, образувал проверка срещу президента Росен Плевнлиев заради срещата му с високопоставен представител на EVN.

По думите му проверката срещу държавния глава Росен Плевнелиев е заведена по сигнал на Николай Бареков.

Според Цацаров преписката е трябвало веднага да бъде прекратена, тъй като по закон срещу президента не може да се води разследване. Въпреки това разследването не е прекратено незабавно и по този повод предстои среща между главния обвинител и прокурорът, който е работел по случая.

На 15 май Цацаров е сигнализиран от президентската администрация за случилото се.

На 16 март прокурор от Върховната касационна прокуратура прекратява тази проверка на основание на това, че президентът не може да бъде разследван под никаква форма. Обвинител номер 1 комнетира, че не вижда непрофесионално поведение на прокурора.

Във връзка с коментара на Румен Петков, който в неделя сутринта бе призован в Столичната дирекция на вътрешните работи по секретна производство, Цацаров заяви, че няма да влиза в полемика по въпроса, но подчерта, че Петков не е разпитван в качеството си на заподозрян за престъпление. Главният обвинител посочи още, че информацията, която е изтекла към медиите, очакващи Петков пред полицейската дирекция, не е изтекла от прокуратурата.