В самото начало на производството срещу него, след извършените претърсвания, бившият председател на КПУКИ Филип Златанов потърсил контакт чрез адвокат с разследващите и предложи да говори – да разкаже всичко за начина на въздействие и за източника на всяка „инструкция” в бележника си, срещу споразумение за условна присъда.

Тази „оферта” обаче била валидна една нощ – на другата сутрин било предадено, че е готов на всичко – обвинение, съд, затвор, но не и да дава обяснения.

Това заявява главният прокурор Сотип Цацаров в отговор на запитване на Агенция “Фокус” за позицията му относно скандала с тефтерчетата на Филип Златанов.

“Подсъдимият отказва да дава обяснения – това е негово право”, посочва Цацаров.

„От гледна точка на доказателствения материал, с който прокуратурата обосновава обвинителната си теза, бележникът на подсъдимия съвсем не е основното доказателство. Златанов не е обвинен за воденето на записки в бележник, нито за съдържанието на тези записки. Обвинението касае негови длъжностни нарушения по образуване и движение на преписки в комисията, начин на реакция на сигнали и така – решения, които в значителна степен са се превръщали в бонус или в бариера за проверяваните лица”, отбелязва Цацаров.

Според него това се доказва със самите преписки за конфликт на интереси, приложени по делото, както и със свидетелски показания.

“Тефтерът не е толкова доказателство, колкото символ – символ на определен властови механизъм. Записките в него са водени, може би, защото за автора им е било трудно да запомни всички указания или защото е искал да бъде стриктен в изпълнението им. Липсата на такива записки (в бележници, в компютри или където си представите) у ръководители на други държавни органи или дори органи на съдебната власт означава ли, че точно този механизъм не е действал там? Има бележник – има манипулации и нарушения, няма бележник – няма „този да се удари, онзи да се забави?”, коментира Цацаров.

“Подсъдимият не идентифицира никой от инициалите с действителни имена,

нито хора, носещи имена с такива инициали, припознават себе си в стриктните записки. Тогава, наличието или липсата на инициали Д. П. ще реши ли проблема с това, дали някой, чиито имена започват с тях, е бил част от този механизъм, за който говоря? Ако ги има, Златанов ще мълчи, а някой Д. или П. ще отрече. Ако ги няма – значи ли че кръгът на хората, които са дърпали конците на председателя на комисията се изчерпва само с тези, които фигурират в страниците или пък че КПУКИ е единствената държавна институция, в която това се е случвало?”, пито Цацаров.

Според него не се иска кой знае каква прозорливост, за да е ясно какъв е бил и какъв е “съставът на едно неформално „Политбюро”, което е определяло кой „да има конфликт” и кой да няма – подсъдимият е само изпълнител на чужда воля.”

“Д. и Ц. , или А, Б, В …Ю и Я не са в този „клуб”, защото инициалите им са в това тефтерче, или пък не биха членували в него, ако не са записани там? Те са били и са, независимо от това, което си е писал Ф. З.”, твърди главният прокурор.

Опитите сега да се разпали скандал са обясними, твърди Цацаров. “Един скандал ще удари част от политическата класа, защото ще постави „в пакет” Д. до Б. Един скандал ще удари отново и отново държавното обвинение, защото то „фалшифицира”. Няма значение, че е назначена проверка в столичното следствие, няма значение, че това, което е било показано на пресконференцията е било предоставено на всички журналисти, които са поискали слайдовете, както и на г-н Кирил Добрев”, твърди Цацаров.

“Ако тогавашният говорител на прокуратурата е действал със съзнанието, че тефтерът е манипулиран, дали е щял да предоставя слайдове – същите, които сега се показват на страници и екрани? Всъщност, и резултатите от проверката не интересуват сценаристите на скандала”, казва Цацаров.

“В продължение на близо две години прокуратурата прави всичко, което може, за да работи. За същото това време тя е основен обект на атаки отвсякъде. Няма някой, който да не е се е упражнявал върху тази институция, а и върху името на главния прокурор. Не че сме безгрешни, просто сме посочени за мишена”, отбелязва главният прокурор.

“Сценаристите нямат нужда от силна и работеща прокуратура. За тях всеки опит за независимост на държавното обвинение е заплаха. И това не са само хора, които си вадят хляба с политика. В авангарда са и „честни предприемачи“, които освен всичко друго издават медии, защитаващи корпоративните им интереси – с или без опорни точки, но с ясно подредени пред тях мишени”, твърди Цацаров.

“Толкова за бележниците. А за призива „Не можете да заличите границите между гражданите и мафията” – грешите, можем. Като посегнем на това, което наричаме мафия. Въпросът е дали всички го искаме, или за една част е далеч по удобно ние като институция да останем на граничната бразда, за да ни замерят ежедневно и от двете страни”, завършва главният прокурор.