Без извършването на ключови реформи до 2016 г. европейските пари за страната ни могат да бъдат застрашени. Това обясни ресорният вицепремиер в служебното правителство Илияна Цанова.

По думите й общо от Европа у нас за периода 2014 – 2020 г. могат да влязат 16 млрд. евро, като националното съфинансиране на проектите е около 15%. При много добро усвояване на средствата това означава сериозен ръст на средната работна заплата, увеличаване на заетостта с 6% за периода и с 8,7 на сто на брутния вътрешен продукт.

По отношение на настоящите оперативни програми, Цанова предупреди, че “Регионално развитие” и “Околна среда” все още остават рискови. Не е ясно защо националният фонд е спрял плащания по проекти от “Регионално развитие”

Цанова очаква да получи пълна информация по темата на среща следобед. “Ще получа пълната информация какво точно се случва там, какви са причините за спирането на плащанията от Национален фонд към управляващия орган по ОП Регионално развитие, при положение, че нямаме такава санкция от Европейската комисия”, каза тя. По отношение на иска за загуба на средства по правилото n+2, вицепремиерът е разпоредила пълен анализ и се надява до края на следващата седмица да има информация.

“По отношение на другите оперативни програми не мисля, че има риск. Рискови са програмите “Регионално развитие” и “Околна среда” и ние бихме могли да избегнем този риск или най-малко да го намалим, ако започнем плащания от националния фонд към управляващите органи, така че да могат да се завъртят тези пари в системата и да получим сертификати”, каза Цанова.

И преди пускането на новите оперативни програми могат да бъдат финансирани отделни проекти по тях. Според Илияна Цанова става дума за транспортни проекти, както и за проекти по програмата за развитие на човешките ресурси. За това обаче трябва да се задели национален ресурс, което вероятно ще стане с бюджета за догодина.