На този етап смятам, че акцията на ДАНС, МВР и прокуратурата е неоснователна и имам усещането, че е политическа поръчка, за да се удовлетворят пропагандните интереси на определена политическа формация. Това заявява в сряда депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов, цитиран от БТА по повод акцията на ДАНС и обвинението в ромския квартал “Изток”в Пазарджик.

Той уточни, че ще направи обобщен анализ след изслушването на председателя на ДАНС Владимир Писанчев в парламента утре. Депутатът заяви, че очаква от Писанчев “ясни и категорични доказателства за необходимостта на провеждането на вчерашната мащабна и показна акция”.

“Опасявам се, че страхът и омразата, които се насаждат в обществото и в частност в средите на религиозните мюсюлмани, ще бъдат с тежки травматични последствия. От една страна, цел и обект на вербално и физическо насилие стават мюсюлманите и ислямските религиозни обекти, а от друга – вече привлякохме вниманието на терористите. Те научиха, че в България са имали поддръжници и членове, за които даже не са и подозирали и с които по никакъв повод не са си сътрудничили. Така вече може би станахме тяхна мишена и цел на болните им амбиции и мания за величие, като покровители на угнетените”, заяви Хюсеин Хафъзов.

Според него задържаният Ахмед Муса и групата около него са “дълбоко религиозни, последователни и спазващи ислямските канони граждани, но са фанатични само във вярата и чисто религиозното си поведение”. “Не ми е известна информация, че са милитаризирани или паравоенна група, която призовава или прилага насилие”, посочи депутатът.

Според него се насаждало разбирането, че целта не е тероризмът, а развиващата се ислямска религия и мюсюлманската общност в България. По думите му това било “поредна акция срещу човешките и граждански права в най-изостаналата европейска държава”. “Ако искате да ви бъдат посочени спящи клетки, които всеки момент могат да се активират срещу роми, помаци, турци, мюсюлмани, проследете поведението на футболните агитки”, каза още Хафъзов.

Ромският квартал “Изток” в Пазарджик е традиционен “донор” на голямо количество гласове за ДПС по време на избори. На последния вот пък движението е първо по резултат сред ромите в страната. Според лидера на партията Лютви Местан тази статистика може само да го изпълни с гордост.

По думите му той е изключително доволен, че посланията на формацията му са стигнали до “малкия човек”, каквито са хората в махалите.

Скандалният депутат от движението и неуспял шеф на ДАНС в мандата на кабинета “Орешарски” Делян Пеевски пък е традиционен водач на листата на партията в Пазарджик. Жители на квартал “Изток” преди изборите за парламент през 2013 година обявиха, че твърдо застават зад кандидатурата на “Пеев”, тъй като той е направил много за тях.