Следващото Народно събрание (НС) би трябвало да приеме поредица от актове, които да затруднят контролирания вот. За него в България се говори само по избори, а той е изключително сложно явление, което иска сериозни и дългосрочни мерки.

Това коментира пред бТВ правосъдният министър Христо Иванов. По думите му в масивите на всички служби са идентифицирани лицата, които са били въвлечени в контролиран вот.

„С тях работим в границите на демократичното законодателство, за да сме сигурни, че в този месец тяхната дейност ще бъде осветлена и затруднена”, заяви Иванов.

По повод съдебната реформа той коментира, че „трябва да гарантираме, че имаме независим съд, че имаме ефективна прокуратура, която не се подава на политически натиск, че имаме полиция, която е високо мотивирана и професионална и че имаме служби, които се борят ефективно с корупцията”.

Според Иванов прокуратурата трябва да остане в съдебната система.

„На фона на целия демократичен опит, който имаме – на злоупотреби с МВР и службите от страна на политическата система, те още веднъж препотвърждава мъдростта на конституционния законодател да остави прокуратурата в съдебната власт”, добави правосъдният министър.

Той подчерта, че професионалната му биография е ясно свързана със съдебната реформа, в момента като министър работи за решаване на проблемите, срещу които е протестирал и след назначаването на редовно правителство ще се върне към работата си.

Правосъдният министър посочи още, че е работил с Висшия съдебен съвет по искането за допълнителни средства за съдилищата, което ще бъде гласувано в МС. Става въпрос за допълнителни 9 млн. лева, както и 200 000 лева за окончателното преместване на Софийски районен съд (най-натовареното съдилище у нас – б.р.) в ремонтираната сграда на ГУСВ.