Христо Иванов: Всичко около тефтерчетата добива театрален привкус

„Всичко около тефтерчетата на Филип Златанов добива театрален привкус. В доклада на Европейския съюз със сигурност ще попадне това дали институциите са реагирали адекватно в този случай", заяви в „Здравей, България" по Нова телевизия правосъдният министър Христо Иванов.

"В България всички институции, не само прокуратурата, са в доста сериозна институционална криза. Това, че обсъждаме реформи, които включват и вътрешна реорганизация на прокуратурата, показва това нещо. Важно е и че именно тя излезе с такива предложения за собствената си реорганизация, което се случва за първи път в историята на България", коментира Иванов.

По думите му реформите в съдебната система няма да се случат за 6 месеца и техният ефект няма да се усети за една година. Става въпрос за доста дългосрочни усилия.

"Целта ми е кръгът от хората със задкулисна роля, каквато се приписва на човека с инициали ДП, да се стесни силно. Демонтажът на тази система обаче не може да стане с еднократен акт", заяви правосъдният министър.

Той обясни още, че съдът и прокуратурата се управляват по различен начин, защото имат различни структури. За да могат и двете институции да имат адекватно администриране, за да са ефективни, трябва да се започне със структурна промяна.

Относно това дали има нужда от промени в Наказателния кодекс, и по-специално - в частта с наказанията за убийците на пътя, Христо Иванов заяви, че ще има среща в МВР, включително и със специалистите, които се занимават с тази тема, за да се види къде системата не работи.

"Цялото приложение на закона е много важно, а не само крайният размер на присъдата, така че ключовото е да покажем, че действаме по целия периметър на проблемите. С годините все повече се увеличават размерите на присъдите, но не може да се каже, че чувството за справедливост се е увеличило кой знае колко много", обясни министърът на правосъдието.