„Никаква опасност няма към днешна дата за пенсиите и социалните плащания”, заяви социалният министър Йордан Христосков в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

По думите му в бюджета на НОИ постъпленията са такива, каквито е предвидено да бъдат.

„През септември изплащането на пенсиите започна по-рано. Така ще бъде до края на годината. През август социалните бяха изплатени навреме, така ще бъде и през октомври. Няма драма”, заяви министър Христосков.

По думите му няма опасност и от срив в системата до 2030 година, както беше разпространено, след доклад на социалното министерство.

„Не съм очертавал апокалиптична картина. Няма опасност пенсионната система в България да фалира и да няма пари за пенсии, дори и след 2030 година”, успокои министърът.

Що се отнася до наводненията, които заляха страната, Христосков обясни, че вече са изплатени 2229 еднократни помощи на пострадали, а се очаква да бъдат изплатени общо на 4 000 семейства.

Във Варна са приети 407 молби за отпускане на еднократна помощ. 373 са одобрени, 34 имат отказ, тъй като не отговарят на условията. Във Велико Търново еднократна помощ е изплатена на 47 души, в Добрич – на 456, във Враца – на 1309 души.

„Това са пари от бюджета на Министерството на труда и социалната политика, който е 1 милиард и 100 милиона лева. Около 1,3 милиона лева ще отидат за тези помощи. Очакваме общо около 4 000 семейства да бъдат подпомогнати”, заяви министърът.

Що се отнася до детските, той заяви, че не може да се ангажира това да стане преди 15-ти септември.

Служебното правителство подготвя актуализация на държавния бюджет, която обаче трябва да бъде гласувана в следващия парламент. В актуализацията са предвидени 4 милиона лева повече за социалното министерство.

По думите му от следващата година трябва да има увеличение на минималната работна заплата с 40 лева.

„Като експерт смятам, че 400 лева минимална работна заплата е възможна. Но това трябва да го реши следващото правителство”, допълни Йордан Христосков.