„Извършихме проверка и установихме, че има опит за манипулация на системата на спортния тотализатор и числата са подменени”, разказа в „Здравей, България” по Нова телевизия Мария Янева, директор „Обработка и контрол на тиражите” в Българския спортен тотализатор относно опита на Николай и неговият братовчед – Продан, да вземат джакпота от 5 милиона лева, като се опитаха да пробият системата на тотото.

Двамата са пуснали фиш в тотопункт във Варна, но след това са направили опит да подменят числата, което е станало веднага след самото теглене.

„Стигнали са до системата и минути след това беше установен този опит за подмяна”, каза Веселин Кюркчиев, директор „Информационни технологии” в Българския спортен тотализатор.

Янева съобщи, че е получила нареждане от изпълнителния директор да обяви, че джакпотът е спечелен.

„Системата има много защити и още първата хваща опита за подмяна”, категоричен беше Кюркчиев.

По думите на Янева манипулацията е извършена не на серийния номер, а на числата. Тя беше категорична, че нямат съмнения, че вътрешен човек е участвал в опита да се вземе джакпота. „Имали са възможност и знания да го направят”, добави Кюркчиев.

Според него няма 100% гаранция, че системата не може да бъде пробита. „Но сме направили сериозна система от последователни защити, което води до непробиваемост и до разкриване веднага на манипулацията”, допълни той.

Янева увери, че участниците могат да бъдат сигурни, че печалбите, дори и малките, се проверяват и контролират.

Днес ще стане ясно дали джакпота ще е 7 милиона лева.