Лидерът на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода заяви във вторник, че е много изненадан от номинирането на Делян Пеевски за евродепутат.

По думите му, макар и партийна, а не правителствена, тази номинация е трудно обяснима, като се има предвид колко шум се вдигна и пред какви затруднения се изправи кабинетът, когато същият човек беше определен за шеф на ДАНС.

Без да посочва директно спорния депутат от ДПС и медиен магнат за олигарх, лидерът на ПЕС в Европарламента направи остро изказване в този дух.

“Като цяло се отнасям много критично към олигархичните структури – били те в Русия, Украйна или в страна членка на Европейския съюз. Особено от либерална гледна точка трябва да има ясно разграничение между икономическа, медийна и политическа власт. Демокрацията живее от разделението на властите, и когато те се съберат на едно място, това не е добре за нея”, обясни той, намеквайки, че номинациите идват именно от ДПС, които са членове на либералния алианс.

Свобода добави още, че от българските граждани зависи какви решения ще вземат, когато застанат пред избирателните урни.

Това не е първата остра критика на Ханес Свобода за обвързаностите на управляващите у нас с Делян Пеевски.

Малко след избирането от парламента на депутата за шеф на ДАНС, което буквално взриви България, евросоциалистът посвети на случая коментар в блога си.

“За мен остава неразбираемо и неприемливо, че новото правителство на малцинството назначи за главен борец с корупцията един олигарх… Също така не мога да разбера защо шефът на дясно екстремистката партия “Атака” беше избран за председател на комисията за борба с корупцията в парламента”, написа Свобода миналия юни.

След като разкритикува назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, председателят на групата на ПЕС в ЕП подчерта, че въпреки неговата отмяна новото правителство трябва да понесе последствията. Според парламентариста не е достатъчно да се отменят едни назначения и да се поставят други хора на поста. Трябва да има цялостна смяна на системата, каза тогава той.

“България трябва да се бори срещу всяка форма на корупция”, написа още Свобода в блога си.