Сегашните условията за ранно пенсиониране на работещите в първа и втора категория труд да останат същите до края на 2017 г., а не до края на 2014 г., както предвижда сегашното законодателство. Това реши парламентарната комисия по труда и социална политика в четвъртък, одобрявайки на първо четене поправки в Кодекса за социално осигуряване, внесени от депутатите от левицата Мая Манолова и Страхил Ангелов.

Според сегашното законодателство хората, които са работили десет години в условия на тежък труд – първа категория, могат да се пенсионират по-рано. Жените трябва да са навършили 47 години и осем месеца, а мъжете – 52 години и осем месеца. Работилите втора категория труд в продължение на 15 години също имат право на по-ранно пенсиониране. За жените условия е да са навършили 52 години и осем месеца, за мъжете – 57 години и осем месеца.

Ако отговарят на тези изисквания до края на 2017 г., хората могат да подадат заявление за ранно пенсиониране, като сметките им в професионалните фондове ще се прехвърлят в Националния осигурителен институт (НОИ) за формиране на пенсиите им.

В момента работещите в първа и втора категория труд са около 100 000 човека. Прогнозите са през следващите три години да се пенсионират 8-9 хиляди от тях.

За осигуряването на техните пенсии в удължения срок ще са необходими 187 млн. лв., но тази сума не включва парите, които НОИ ще получи от професионалните пенсионни фондове, каза управителят на института Бисер Петков.
 
Според социалния министър Хасан Адемов одобрените днес промени са частично решение на проблема и ще успокоят хората, на които им предстои пенсиониране, но трябва де се търси и дефинитивно решение. Той допълни, че има готовност да изцяло да се решат проблемите, но няма технологично време.