Цялата власт в МВР на практика вече ще е в ръцете на министъра, решиха окончателно в сряда депутатите от управляващото мнозинство, приемайки и последните текстове от новия Закона за МВР (ЗМВР).

Според новите разпоредби на най-висшия професионален пост в системата – този на главния секретар, ще бъде назначаван кандидат, предложен от министъра с решение на правителството, а не както бе досега – с указ на президента.

Освен това той ще работи за срок от 5 години, което означава, че дори и кабинетът “Орешарски” да не доизкара мандата си, работата на сегашният главсек на МВР Светлозар Лазаров е гарантирана до 2018 г.

Освен това депутатите решиха още кариерното израстване в системата да зависи изцяло от субективната преценка на преките и по-висши началници на служителите, която пък често се определя основно от връзките на дадения кандидат за повишение.

Новият ЗМВР премахва конкурсите при повишение или преназначение, както и задължението районните и окръжните прокурори всяка година да поставят оценки на местните разследващите полицаи.

Вместо това в прясно гласувания от БСП и ДПС закон е записано, че кариерното развитие ще се осъществява въз основа на персонална оценка на всеки служител, която пък щяла да включва следните качества – компетентност, квалификация и опит, принос за постигане на целите, отличия, награди и наложени наказания.

В преходните и заключителните разпоредби към ЗМВР пък мнозинството записа и по-тежки санкции за посегателство над полицай, премахвайки възможността някой по-леки случаи да се разглеждат по разпоредбите на Указа за борба с дребното хулиганство. Вместо това депутатите решиха в тези случаи да се налага наказания от 15 денонощия арест или глоба от 100 до 500 лева. Нанасянето на телесна повреда на униформен, пък ще се наказва с между 3 и 10 години затвор.

“Намираме за нелепо днешното пленарно заседание да започне с гледането на Закона за МВР. Преди изборите многократно и аргументирано изразихме нашите критики и по отношение на отнемането на възможността на президента да назначава висшата професионална фигура, което означава, че новият главен секретар ще бъде с няколко степени политически по-удобен, елиминирането на конкурсното начало, ликвидирането от социалния диалог на 4 измежду шестте синдиката на МВР”, коментира в кулоарите на парламента бившият зам.-вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Веселин Вучков.

По думите му политическото влияние в кадровия растеж в МВР ще се засили неимоверно много. Той изрази възмущение и от премахването на задължителната прокурорска оценка на работата на разследващите полицаи.

“Текстът, който гласи, че прокурорът от окръжна или районна прокуратура ежегодно да дава писмена оценка на разследващите полицаи – дознателите, беше заличен. Прокурорите няма да дават оценка на разследващите полицаи за качеството на разследването, което е нелепо. Кой ще дава оценка”, попита риторично Вучков.

“Само по волята на министъра на вътрешните работи всяка една сряда на Министерски съвет могат да бъдат внесени подзаконови нормативни актове, които да решат по какъв начин ще съществуват структури в МВР, къде ще работят служителите в тях. Всички служители на МВР занапред няма да знаят каква ще бъде съдбата им. Документите за самоличност на чужденците и последващият административен контрол, след като са влезли на територията на България, ще се осъществява от “Гранична полиция”. Никъде в Европа няма такъв модел”, добави колегата му Красимир Ципов.

Бившият МВР шеф и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов пък обобщи, че “системата за сигурност не може да отговори на очакванията на обществото и да гарантира нормалното провеждане на едни парламентарни избори”.

“С първия законопроект, който беше приет от 42-то Народно събрание, бяха смесени полицейски функции с контраразузнавателните. Това даде възможност за това, което днес берем като плодове – невъзможност да се осъществява реален парламентарен контрол на структури, които имат изцяло полицейски функции и се стигна до това беззаконие да се проверява президентът на републиката”, коментира Цветанов.

От опозицията допуснаха, че държавният глава Росен Плевнелиев ще наложи вето на новия Закон за МВР заради опита на БСП и ДПС за пореден път да орежат правомощията му, прехвърляйки назначаването на главния секретар на полицията в компетентността на Министерския съвет.