Новите управляващи вече са написали нов закон за Сметната палата, с който трасират поредни промени в ръководството на институцията.

Проектът, подписан от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, е внесен в деловодството на Народното събрание. Целта е “да бъде възстановен моделът на върховна одитна институция, установен с приетия през декември 2010 г. закон”, обясняват вносителите, съобщава в. “Сега” в броя си за вторник, пише БГНЕС.

С “възстановяването” на предния модел ще стане възможно да бъде сменено ръководството на върховния одитор. Членовете на Сметната палата по принцип би трябвало да са несменяеми за 7 години – такива са мандатите им. Но вече се очертава традиция всеки парламент да приема нов закон и така да преодолява “пречката” за несменяемост.

Палатата е най-важния одитор в държавата – следи как се харчат бюджетните пари, сезира прокуратурата при съмнения за финансови престъпления, проверява имотните декларации на министри, депутати, магистрати, кметове и т.н.

През 2010 г. ГЕРБ прие нов закон за Сметната палата, който смени приетия от тройната коалиция. После през 2013 г. БСП и ДПС прокараха нов закон, който, както се очертава, сега ще бъди отменен. През април 2013 г. двете управляващи тогава партии “уволниха” проф. Валери Димитров, който бе започнал втория си мандат начело на палатата, и назначиха за председател Лидия Руменова, съветничка на експремиера Сергей Станишев.

В сегашния проектозакон, подкрепен от 4 партии, се предвижда нова процедура за избор на ръководство, като в едномесечен срок след гласуването на закона парламентът трябва да одобри нов председател, а в 3-месечен срок – зам.-председатели на палатата.