БСП, ДПС и “Атака” отхвърлиха президентското вето върху Закона за МВР в парламентарната вътрешна комисия и го придвижиха към пленарна зала. Вътрешният министър Цветлин Йовчев, който твърди, че държавният глава дестабилизира системата с наложеното вето, обяви след заседанието, че е много доволен, тъй като законът дава сигурност на служителите и урежда някои неща, за да не се случва това, което е било в МВР до преди няколко години“.

Йовчев вече самооцени високо работата си във вътрешното ведомство, а в четвъртък съобщи, че следващата седмица ще даде пресконференция, на която ще отчете резултатите.

Държавният глава очаквано върна преди три дни текстове от новия Закон за МВР, включително отнетото му правомощие да назначава с указ главния секретар на силовото ведомство. Освен това Плевнелиев критикува липсата на финансова обосновка за планираното увеличение на заплатите в системата на МВР, както и регламентирането на възнаграждение за извънреден труд.

Цветлин Йовчев поиска парламентът да бърза с прегласуването на Закона за МВР с мотива, че “не е необходимо допълнително да се внася нестабилност в системата”.

В четвъртък председателят на вътрешната комисия Атанас Мерджанов обвини държавния глава, че “се заяжда с партиите, които подкрепят правителството” и се съобразява само с аргументите на опозицията.

“Ще направим всичко необходимо и възможно, за да отхвърлим ветото, защото сме убедени в работата, която сме свършили, и в смислените аргументи, които очертават едни нов профил на ангажиментите и статута на българския полицай”, каза Мерджанов пред БНР.

Според него никъде в Конституцията не е записано, че президентът назначава висшата професионална фигура в МВР, още повече в едно девоенизирано министерство.

“Това са стари конюнктурни представи и стереотипи, които не знам защо служат като аргумент на държавния глава в момента”, каза депутатът от левицата.

Плевнелиев се зарече да не губи повече правомощия по отношение на назначенията в сектора за сигурност и спецслужбите, след като подобна законова промяна направи възможно назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава Плевнелиев се отказа доброволно от правото си да назначава със свой указ шефа на контраразузнаването.

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-вътрешен министър Веселин Вучков коментира, че смисълът на това президентът да назначава главния секретар на МВР е да има балансиращо действие между институциите.

“Практиката е работила перфектно 25 години и е допълнителен аргумент, че до висш професионален пост в МВР няма да се промъква случайни фигури”, посочи Вучков.

“Законът за МВР, на който президентът наложи вето, не е финансово обезпечен. Никой от вносителите не взе думата нито веднъж в пленарна зала, за да каже колко пари ще са необходими за това, особено на фона на специално писмо, написано от финансовия министър доц. Чобанов до Вътрешна комисия, в което казва, че през 2014-а г. подобни суми не са предвидени в бюджета на МВР”, каза Вучков.

Според Вучков законът е престоял в НС над 7 месеца и сега се приема предизборно по партийна заръка.

Забраната или елиминирането на 4 от 6-те синдиката цели управляващите да си купят синдикална любов, допълни още той.