Двама служители ще бъдат уволнени заради бягството на Николай Кръстев-Шатката и Хосе Луиз Мартинез от Централния софийски затвор, както и на затворник от затворническото общежитие в Бургас. Това обяви пред журналисти зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов.

Дисциплинарни производства са образувани срещу други 11 служители.

От събраните до момента данни от разследването на бягството на Николай Николов-Шатката и Хосе Луиз Мартинез става ясно, че вероятно мним полицай е помогнал на двамата затворници да избягат.

Заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов призна за сериозни пропуски в сигурността на Софийския затвор.

Около 17:00 часа на 30-и април лек автомобил „Опел Астра” със синя лампа и затъмнени стъкла е преминал през охранителния пост в двора на затвора. Колата е управлявана от мъж в униформа на МВР, който е представил служебна карта от ведомството.

Около 17:35 часа колата напуснала територията на затвора, без обаче видимо да е имало други пътници. По думите на Ангелов вероятно автомобилът не е обстойно проверен заради проливния дъжд в същия ден: „Няма да крия от вас занижения контрол. От този ден нататък всяка кола, която влиза, независимо дали е на МВР, на Съдебната охрана, на Министерството на правосъдието – надзирателят отива на мястото, вижда документа, записва номера на колата, установява колко хора са вътре, пита ги по каква работа и чак тогава ги пуска. Така е трябвало да бъде, но не е било така. На излизане – проверка на колата, багажника”.

Директорът на Софийския затвор ще бъде наказан с порицание. „Ще бъдат наказани и зам.-директорът по надзорно-охранителната дейност, началник сектора по сигурността, дежурният главен надзирател, който е бил в момента на смяна и който е трябвало да осъществява контрол върху постовете. Конкретната вина по отношението на бягството на тримата затворници в лицето надзорно-охранителния състав, който е осъществявал пропускателният режим на транспортния портал на „Генерал Столетов” и в затворническо общежитие „Строител” в град Бургас ще бъде наложено наказание – дисциплинарно уволнение”, добави Ангелов.

10 дни след бягството от Министерството на правосъдието оповестиха подробности по случая, като потвърдиха появилата се информация, че кола със син буркан е чакала Николай Кръстев-Шатката и Хосе Луиз Мартинез.

Според данни на правосъдното министерство от 2009-та година до днес има избягали общо 65 затворници от всички затвори. 6 от тях все още не са заловени.

Два случая на избягали затворници предизвикаха инспекцията в местата за лишаване от свобода. На 30-и април от Централния софийски затвор избягаха осъденият за убийство Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Мартинес – задържан заради грабеж в прохода Хаинбоаз.

Двамата са избягали към 17.30 ч., а за тяхното бягство в затвора разбират по време на вечерната проверка в 20.30 ч. Затворниците са работили като парнаджии в парното отделение на затвора, което е позволено от закона.

Николай Николов и Хосе Луис Гевара Мартинез са спели и работели в парното отделение. Апаратурата е на високо налягане и изисквала непрекъснато около нея да има човек. Николов е работил в парното помещение от 2008 г., а гватемалският гражданин от 2013 г.

В началото на месец май затворник избяга от общежитие от открит тип към затвора в Бургас. Избягалият е 24-годишният Иван Гюров, по прякор Шливата. Той е осъден за серия въоръжени грабежи на бензиностанции.