Председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев е освободен от поста, съобщиха в понеделник от Министерски съвет. Временно изпълняващ длъжността ще е заместникът на Чирпанлиев Васил Върбанов. 

Върбанов е завършил Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски” и Военната академия “Г. С. Раковски”. Преминал е обучени и в стратегически курс в Колежа за стратегически изследвания и икономика на отбраната в “Джордж Маршал Център”.

Служил е като офицер в поделения на ВВС и в Генералния щаб на Българската армия. Достига звание “генерал-майор” и заема длъжностите заместник-началник на Главния щаб на ВВС по ресурсите, началник на Главно управление “Материално-техническо и медицинско осигуряване” – ГЩ и аташе по отбраната на България в САЩ.  

Уволненият Николай Чирпанлиев оглави агенцията за бежанците през есента на 2013 година по време на първия пик на бежанската вълна. Той имаше множество некоректни изказвания, в които сравняваше бежанците с хуни и обвини, че правозащитната организация “Амнести интернешънъл” излиза с лъжи за отношението на българските власти към бежанците.

В коментар за уволнението вицепремиерът Меглена Кунева обясни, че управлението на Държавната агенция за бежанците изисква подход, който да наблегне и върху интеграцията на бежанците, а не само върху временното им настаняване и осигуряване на прехрана и медицинско обслужване.  Тя допълни, че оценява усилията на Николай Чирпанлиев за управлението на агенцията в условията на засилен миграционен натиск.

”Очакваме от Васил Върбанов в спешен порядък като човек, познаващ в детайли ежедневните проблеми в центровете за настаняване, да извърши необходимото за очакваните през следващите дни тежки зимни условия, както и за цялостно подобряване на управлението на средствата от държавния бюджет и европейските фондове, предоставяни на центровете”, каза Кунева.

Вицепремиерът съобщи, че в началото на следващата година ще започне работа Национален съвет по миграционна политика. Съветът ще има за цел да изготви и проведе цялостна стратегия за миграционните потоци – от ограничаването им по границите през настаняването в центровете до засилената интеграция на получилите закрила.

С друго решение на правителството за представител на държавата в Надзорния съвет на здравната каса беше определен заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. На този пост той заменя бившия изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Симеон Василев. И двете кадрови решения на Министерския съвет бяха взети неприсъствено.