Броят на фиктивните трудови договори се е удвоил само за година, съобщи пред Дарик Емилия Ченгелова, която работи по проект за борба със сивата икономика на Асоциацията на индустриалния капитал.

Според Ченгелова, броят на хората, които работят без трудови договори, намалява, но притеснително се покачва делът на договорите с фиктивни клаузи –  договорите най-вече са за минималния праг на професията, а реалната заплата е доста по-висока.

Друго често срещано нарушение е продължителността на работния ден, като за извънредния труд не се плащат допълнителни средства. По думите на експерта, въпреки че хората съзнават нарушенията и последиците от тях, се съгласяват на подобни условия заради ниските доходи.

Според оценката на работещите през миналата година без договори са се трудили 12.8 на сто, а сега са 10.4 процента. За сметка на това обаче през 2012 година 10.8 на сто са съобщавали, че работят на договор с фиктивни клаузи, а сега този процент е 20.8 на сто. Когато този въпрос се зададе на работедателите, те посочват дял от 16.7 на сто, като при тях увеличението също е драстично, тъй като преди този процент е бил между 6 и 8 на сто. По думите на Ченгелова спрямо 2010-а пък се наблюдава утрояване.

На въпрос за отражението на планираната мярка за връщане на данъка върху доходите на най-бедните, Ченгелова обясни, че има опасност някои браншове да се изкушат и да започнат да назначават хора на минималната заплата, защото ще се връща данъкът. Но това ще са по-скоро браншове, в които и сега минималният осигурителен праг е близък до минималната заплата, смята експертът.