Новият управител на БНБ ще е ясен, след като партиите постигнат консенсус за кандидата, съобщи финансовият министър Владислав Горанов в парламента в сряда, малко след като депутати и от управляващото мнозинство, и от опозицията, се изказаха положително за възможността следващият шеф на БНБ да бъде избран чрез международен конкурс.

Във вторник управителят на Централната банка Иван Искров и премиерът Бойко Борисов имаха около 20-минутна среща в Министерския съвет, но така и не стана ясно за какво са си говорили.

Въпреки многобройните призиви към Искров да си подаде оставка, такава до момента няма. По неофициална информация се очаква това да стане до десетина дни, според едни източници, докато други твърдят, че това няма да се случи до края на годината

Оставката на гуверньора на БНБ остава на дневен ред, но не е коментиран срокът, в който да бъде подадена, каза Владислав Горанов пред журналисти.

Според запознати, условието на Искров да подаде оставка е да бъде компенсиран с пост в международна финансова институция.

Мандатът му като управител на БНБ изтича през 2015 г. и в момента няма основание да бъде прекратен по нито едно от законовите изисквания. В същото време и управляващите, и опозицията, са на мнение, че Искров трябва да бъде сменен и вероятно това е причината да му се търси нов пост, за да склони на доброволна оставка, каквато с половин уста предложи още преди изборите.

Във всичките си изявления през изтеклите близо пет месеца от началото на кризата с Корпоративна банка до отнемането на лиценза й, Искров внушава, че той като управител няма никаква вина за случилото се. Искров прехвърля отговорността за решенията за КТБ на парламента и политиците, като признава отговорност за катастрофата с КТБ на заместника си Цветан Гунев, който бе начело на “Банков надзор” и в момента е разследван.

“Ако кабинетът направи Иван Искров представител в международна финансова институция, аз ще предложа Пеевски за посланик, Флоров – за гуверньор на БНБ, а Любо Пенев за подуправител на КФН. Така абсурдът ще е пълен”, написа в сряда вечерта Кадиев на страницата си във Фейсбук.

В първоначалния вариант на статуса си той беше написал “представител в ЕЦБ”, но по-късно го редактира с “международна финансова институция”, разширявайки опциите за евентуално бъдещо назначение на Искров.

“БНБ проспа политическата намеса в банката. БНБ имаше двоен аршин към различни банки. 200 000 българи загубиха достъп до парите си, стотици фирми пострадаха, сред тях много държавни. И вместо да се търси съдебна отговорност, Искров и Борисов се договарят за условията на Искров да си тръгне?”, продължи да се възмущава Кадиев.

Междувременно финансовият министър отрече възможността председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев и подалият оставка в сряда директор на Фонда за гарантиране на влоговете в банката Росен Николов да станат шефове на БНБ.

Името на Мавродиев като наследник на Иван Искров беше лансирано в медийни публикации заедно с тези на бившия шеф на Сметната палата Валери Димитров и на подуправителя на БНБ Калин Христов. Напускането на Росен Николов от Фонда за гарантиране на влоговете пък даде повод за подозрения, че е готвен да оглави БНБ.

По повод имената на Мавродиев, Димитров и Христов като бъдещи управители на Централната банка, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира пред Нова телевизия, че всеки от тримата има своето положителни черти и няма да коментира кой е неговият фаворит.
 

“Ако ГЕРБ искат да постигнат това, което ние постигнахме с назначението на Делян Пеевски като отвращение в обществото, нека да номинират Стоян Мавродиев. Калин Христов също не е подходящ, защото е подуправител на БНБ в момента, а според мен цялата управа трябва да бъде сменена. Най-добре е да се направи международен конкурс”, коментира от своя страна Георги Кадиев от БСП.

По думите му Комисията за финансов надзор (КФН) е проспала изцяло случая с КТБ, а и не само него. Според него кризата с банката е показала, че няколко институции са се сринали – БНБ, КФН и ДАНС.

“Радвам се, че колегите от БСП са възприели нашето предложение да се проведе международен конкурс и да се избере по възможност чужденец, който да оглави БНБ. Имаме нужда от една такава дисциплинираща фигура, която да въведе ред”, заяви Гроздан Караджов от Реформаторския блок. Той отбеляза, че международният конкурс не предрешава избора на чужденец и че управител на БНБ може да стане и българин.

Делян Добрев каза, че идеята за такъв конкурс е дискутирана в ГЕРБ, но до конкретни предложения не се е стигнало.

Той косвено защити шефа на КФН Стоян Мавродиев, като каза, че функциите на комисията в случая с КТБ са много лимитирани и че най-голяма вина трябва да се търси в Централната банка.