Религиозните власти в Турция призова мюсюлманите, които не могат да премахнат татуировките от тялото си, да се молят на Господ за прошка. Това е поредната намеса на религиозните власти в набиращия сила спор около бодиарта в Турция, предаде АФП.

Религиозните власти показаха ясно, че гледат с много лошо око на татуировките, дори те да са използвани изключително и само като моден аксесоар сред младото градско население.

Президентът Реджеп Ердоган е сред хората, които остро критикуват хората с татуировки. Наскоро той обяви виждането си, че татусите са неморални и вредни.

“Човек, който има татуировка, трябва да я премахне, ако е възможно. Той/тя трябва да се покае пред Господ, ако татуировката не може да бъде премахната”, се казва във фетвата (писмен отговор на мюфтия по религиозен въпрос – бел.ред.) на Директората по религиозни въпроси на Турция.

Фетвата казва още, че всички форми на бодиарт са забранени от пророка Мохамед. Фетвата предлага на хората избор – премахване с лазер/операция или вечно покаяние.

“Нашият пророк казва: “Аллах е прокълнал хората, които променят формата на телата си, защото тя е създадена от Господ”, без значение дали те са жени с татуировки или някой друг, който премахва космите от своето лице или клепачиre си”, се казва още във фетвата.

Ердоган, който е активно практикуващ мюсюлманин, вече направи публични коментари по темата като посъветва обещаващ млад турски футболист да разкара татуировките от ръката си. Това се случи през месец юли миналата година. През септември правителството забрани на учениците да си правят татуировки или пиърсинг, както и да ходят на занимания гримирани, с боядисани коси или бради.